Prečo do jedálnička zaradiť klíčky?

Prečo do jedálnička zaradiť klíčky?
  • 07.04.2016
  • Lucia Hausknechtová

Hoci sú čerstvé klíčky veľkou neznámou v slovenských kuchyniach, zaradiť ich do svojho jedálnička sa určite oplatí.

Naklíčené strukoviny obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a bielkovín, ktoré človek potrebuje k správnemu fungovaniu organizmu. Pridávať ich môžete do zeleninových šalátov, polievok alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. 

Aké vitamíny obsahujú?

Semená rastlín obsahujú všetky dôležité látky potrebné pre vznik života. Pri ich klíčení sa vďaka chemickým procesom stávajú ľahko stráviteľnými a zvyšuje sa v nich množstvo vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamín C, železo, horčík a mnoho ďalších minerálov charakteristických pre jednotlivé druhy klíčkov. 

Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?

Ochutnajte zdravé klíčky

Zdroj: Shutterstock®

Podmienky pestovania

Samotné klíčky si môžete jednoducho vypestovať aj doma. Ideálne je, ak si semená kúpite v obchode so zdravou výživou, kde majú pestrý výber. Potom stačí semená prepláchnuť a na noc zaliať vodou. Do rána napučia a je možné, že uvidíte prvé náznaky klíčkov.

Potom ich prepláchnite vodou, vložte do misky a dajte do tmavej miestnosti. Nezabúdajte ich preplachovať aspoň trikrát denne, no do misky už vodu nedávajte.  Za približne 5 dní si budete môcť pochutnať na čerstvých klíčkoch. 

Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?

Ochutnajte zdravé klíčky

Zdroj: Shutterstock®

Najvhodnejšie semená na klíčenie

Najčastejšie sa na tanieroch objavujú klíčky strukovín. Použiť môžete semená hrachu, šošovice alebo fazule mungo, ktoré sú charakteristické svojou sladšou chuťou. Veľmi často sa na klíčenie používa cícer, ktorý jedlo spestrí orieškovou chuťou.

Čerstvé klíčky sa vynikajúco hodia do rôznych zeleninových šalátov, omáčok, dressingov, nátierok alebo si ich môžete posypať na čerstvé pečivo s maslom. Spestriť si nimi môžete takmer každé jedlo. 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Ochutnajte zdravé klíčky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Krátka 07.04.16 08:50

SK
karma
114.00

k tomuto som sa este nedostala, ano, pocula som o tom, ze v klickoch sa nachadza najviac vitaminov a mineralov

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 07.04.16 10:45

karma
93.00

klíčky som ešte neskúšala

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 07.04.16 12:10

SK
karma
86.00

mala som to šťastie ochutnať naklíčenú šošovicu....jedla som to priam až s chuťou.... keďže je to zdravé a nie všetky zdravé veci chutia priam božsky, tak netreba rozmýšlať pri tom ako to bude chuťiť, ale pustiť sa do toho a spapať

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 07.04.16 14:59

MZ
karma
92.00

viem si ich predstaviť do rôznych šalátov

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 07.04.16 17:51

karma
108.00

Počula som o tom,že klíčky sú zdravé,určite nejaký pokus urobím.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 07.04.16 18:58

MM
karma
100.00

kedysi som si doma robila klíčky, zlenivela som, musím sa polepšiť

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 25.05.20 12:34

KS
karma
133.00

Zatiaľ som skúšala iba mungo :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní