Prečo sú tradičné jedlá tak dôležité?

Prečo sú tradičné jedlá tak dôležité?
  • 01.01.2015
  • Andrea Lukáčová

Tradičná kuchyňa sa pomaly ale isto stáva minulosťou a ľudia k nej začínajú pristupovať div nie s dešpektom.

Vytláča ju masívny trend bio, raw, vegan jedál. Pritom si tento postoj vôbec nezaslúži. Mnohé celebrity a známe osobnosti znovu objavili silu domáceho vývaru, kvasenej kapusty či červenej repy. Ich zdravé účinky sú známe od nepamäti. Ktoré sú to tie tradičné jedlá a ako nám pomáhajú k zdraviu?

Sú to predovšetkým potraviny, ktoré si vieme dopestovať sami vo svojom podnebnom pásme, bez chemikálii, aditív a iných prísad. Samy o sebe sú tieto potraviny veľmi výživné a zdravé.

Patrí sem bez okolkov: 

- mäso z doma chovaných zvierat, vajcia z domáceho chovu

- prospešné tuky ako domáce maslo, domáci olivový olej, bravčová masť

- fermentované potraviny ako je kefír, žinčica, kvasená kapusta

- silné domáce vývary z mäsa s kosťou

- domáca zelenina, ovocie, orechy

Odporúčame prečítať: S čím nám pomôže rybí olej?

med

Zdroj: Shutterstock®

Okrem toho, že úžasne chutia, ich výživný podiel je naozaj vysoký. Taký vývar je obrovským zdrojom minerálov a kolagénu (ak je varený s kosťou). Stará sa o vaše nechty, kĺby, chrupavky. Určite ani vás neobišlo liečenie chrípky maminou kuracou polievkou. Dnes nad ním iba krútime nosom a radšej prehltneme tabletku.

Pritom má obrovský podiel vápnika, fosforu a horčíka. Chráni kosti, zuby. 

Odporúčame prečítať: Liečivé čaje, ktoré vám pomôžu - časť II.

polievka

Zdroj: Shutterstock®

Fermentované potraviny ako kvasená kapusta prešli prirodzeným chemickým procesom – laktofermentáciou, ktorý zachováva zeleninu, ale obohatí ju o vitamíny, enzýmy a kvalitné baktérie.

V mnohých kultúrach po celom svete boli kvasené potraviny veľmi vážené a často konzumované.  Štúdie dokonca preukázali skúmaním niektorých kultúr skutočnosť, že sa u nich vôbec nevyskytujú srdcovocievne problémy, diabetes, duševné choroby či obezita. Dôvodom bolo, že sa stravujú nerafinovanými, čiže nevylepšenými potravinami.

To znie ako dobrý dôvod navariť si domáci hovädzí vývar, čo poviete? Najzdravší bude vtedy, keď ho budete variť na slabučkom plameni čo najdlhší čas.

Dobrú chuť !

kapusta

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Andrea Vidová 01.01.15 21:06

AV
karma
-1.00

veru niet nad domácu stravu hlavne polievočky nesmú chýbať.Taký poctivý domáci vývar zahreje telo i dušu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní