Presolená polievka? 7 šikovných tipov, ako ju zachrániť!

Presolená polievka? 7 šikovných tipov, ako ju zachrániť!

Niekedy si na príprave jedla dáme tak záležať, až sa nám ho ku koncu podarí pokaziť. Reč je napríklad o presolenej polievke, ktorá sa nám počas varenia stále nezdá dostatočne slaná. Potom však príde moment, kedy to so soľou nechtiac preženieme a z chutnej polievky sa razom stane nekonzumovateľné jedlo. Ako si poradiť s presoleným jedlom? Nezúfajte, môže sa to stať každej skúsenej kuchárke a polievku hneď nevylievajte. Našťastie, existuje niekoľko šikovných tipov, ktorými dokážete presolenú polievku zachrániť a ešte si na nej pochutnať.

Zemiaky

Zemiaky sú šikovným pomocníkom, ktoré dokážu absorbovať prebytočnú soľ. Tu už len záleží na tom, či pridanie zemiakov samotná receptúra polievky umožňuje. Ak sa vám podarilo presoliť napríklad kapustnicu či guláš, stačí, ak do polievky nahrubo nastrúhate zopár surových zemiakov. V prípade, že sa do polievky zemiak nehodí, aj pre tento prípad existuje riešenie. Skúste v polievke na 15 minút vyvariť dva zemiaky vcelku a potom ich z polievky vyberte. Zemiaky do seba soľ vsiaknu a polievka bude chutnejšia.

Odporúčame: Ako užívať jablčný ocot tak, aby prospieval zdraviu: Ver tomu, že dokáže aj uškodiť!

zemiaky do presolenej polievky

Zdroj: Shutterstock®

Ryža

Aj ryža, rovnako ako zemiaky, má dobrú schopnosť do seba absorbovať prebytočnú soľ z polievky. Ak máte po ruke čisté plátno alebo gázu, naplňte ju ryžou a zviažte do balíčka. Ten potom nechajte v polievke vyvariť na 15 – 20 minút a následne balíček z polievky vyberte.

Cukor

V niektorých prípadoch vám môže postačiť iba vyváženie soli cukrom (napríklad ak varíte rajčinovú polievku, ktorá je charakteristická svojou sladko-slanou chuťou). Cukor pridávajte po lyžičkách do polievky dovtedy, kým sa pomer cukru a soli nevyváži.

Jablká

Možno by ste neverili, no presolenú polievku možno zachrániť aj plátkami jabĺk. Opäť platí, že plátky alebo kúsky očistených jabĺk v polievke vyvaríme a následne vyberieme.

Pozri aj: Je horčičný olej bezpečný na použitie? Kedy ho radšej v obchode obísť?

jalbká

Zdroj: Shutterstock®

Vaječné bielky

Prebytočnú soľ dokážu z polievky odstrániť aj vaječné bielky, a to najmä vtedy, ak pripravujete číru polievku. Bielky nechajte variť v polievke asi 10 minút, potom polievku preceďte.

Zeleninový vývar

Občas stačí, ak uvarenú polievku vyskúšame doliať trochou vody či mrazeným nesoleným zeleninovým vývarom. Úspech máte zaručený pri čírych mäsových či zeleninových polievkach, ktoré takýmto spôsobom iba rozriedite a v prípade potreby ešte opatrne opätovne dochutíte.

Mlieko a smotana

Podarilo sa vám presoliť hustú mliečnu polievku? Ako základ vyskúšajte doliať mlieko alebo smotanu na varenie, ktoré by mohli soľ stiahnuť a chuť tak neutralizovať.

Neprehliadni: Vieš, aký je medovicový med? Je lepší než všetky ostatné?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 06.11.21 06:43

ĽŠ
karma
100.00

Zachrániť presolenú polievkuplátkami alebo kúskami očistených jabĺk som ešte neskúšala.

  • 2
Odpovedať

Katarína Konečná 06.11.21 12:37

KK
karma
105.00

nehrozí mi presolenie, kvôli manželovi veľmi málo solím

  • 2
Odpovedať

Lucia Šeptáková 06.11.21 14:07

karma
108.00

Solím radšej menej ale môže sa stať..

  • 2
Odpovedať

Mária Chromíková 07.11.21 11:37

MC
karma
109.00

Presolenú polievku nezachráni nič.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 07.11.21 21:32

IM
karma
100.00

Ja menej solím kto chce nech si prisolí

  • 1
Odpovedať

Renáta Gallerová 07.11.21 22:26

RG
karma
108.00

Polievku som zatiaľ ešte nepresolila....Vedela som, že zemiak a ryža si s presoleným jedlom poradia. Ale o jablkách a vaječné bielky? To som sa práve dozvedela.....

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 07.11.21 23:04

karma
109.00

Pri polievke dávam zarovnanú čajovú lyžičku soli na 1 liter vody. Je to tak akurát. Takže sa mi málokedy stane,že presolím. Ale stať sa môže :-) O zemiakoch som vedela,ešte aj o vaječnom bielku,ale ostatné je pre mňa novinka :-O

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 08.11.21 11:35

karma
110.00

no hej...občas sa to stane, ale ja vždy dolievam vodu a potom čarujem s chuťami ako sa dá. :o)

  • 1
Odpovedať

Veronika Marejková 09.11.21 07:36

VM
karma
109.00

Stane sa mi niekedy, skúšala som zatiaľ len ten zemiak. Nabudúce vyskúšam ďalšie tipy od vás.

  • 1
Odpovedať

Marián Podmanický 10.11.21 21:51

MP
karma
111.00

Každá si povie, že jej sa to nemôže stať, ale keď sa tak stane, potom je pre záchranu neomylného kuchárskeho umenia každá rada vzácna. Výborné tipy pre nás, sviatočných kuchárov, ktorí si priznajú nedostatky.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 12.11.21 09:30

JK
karma
100.00

Občas sa to stane aj mňe že pre solim dobre rady pomôžu

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní