Rôzne druhy podláh v domácnosti? Čisti ich ako profík!

Rôzne druhy podláh v domácnosti? Čisti ich ako profík!
  • 09.09.2017
  • Monika Šomšáková

Upratovanie je nikdy nekončiaca téma. Dnes sme sa zamerali na podlahy. Určite mnohé z vás používajú jeden čistiaci prostriedok na všetky druhy podláh, ktoré doma máte. Niekedy je však potrebné podlahy ošetriť špeciálnym prípravkom. Môžete sa po nich poobzerať v drogérii alebo jednoducho využijete to, čo poskytuje domácnosť. Nezabúdajme - rôzne druhy podláh znamená rôzne druhy prípravkov! 

Laminátová podlaha

Prvým a zároveň úplne najjednoduchším prostriedkom na udržiavanie čistej laminátovej podlahy je horúca voda. Dvakrát za týždeň vyčistite podlahu teplou vodou. Voda dokonale stiahne všetku nečistotu a vy netrápite svoju podlahu rôznymi chemickými prípravkami. Voda je najzákladnejší čistiaci prostriedok. Na laminátové podlahy funguje naozaj skvelo a bez poškodenia.

Ďalším pomocníkom je ocot. Vezmite fľašu s rozprašovačom a naplňte ju do 1/4 bielym octom a zvyšok dolejte vodou. Pretrepte, aby sa roztok dobre premiešal. Naneste na podlahu a ihneď ju pretrite suchou handričkou. Podlaha bude pekne ošetrená.

Odporúčame: Cestovateľský tip: Vlakom po Amerike s nebeským výhľadom

čistenie laminátových podlah

Zdroj: Shutterstock®

Interiérová dlažba

Vezmite jedlú sódu a pridajte trochu vody tak, aby sa vytvorila hustá pasta. Použite ju na špáry ako aj na dlaždice, kde nájdete škvrny. Nechajte pastu pôsobiť, akonáhle je vysušená, postriekajte ju octom. Interiérovú dlažbu čistite napríklad kefkou na zuby. Po vyčistení už len pretrite vlhkou handričkou.

Je tu ešte jeden trik. Šťavu z 3-4 citrónov zmiešajte s kastílskym mydlom (napr. olivovým). Zmes dobre premiešajte a nalejte do nádoby s vodou. Túto zmes môžete použiť na pravidelné čistenie dlažby v interiéri. Taktiež môžete pridať nejaký vám príjemný, prírodný esenciálny olej a krásne vám miestnosť prevonia. 

čistenie interiérovej dlažby

Zdroj: Shutterstock®

Vinylová podlaha

Najefektívnejšie na vinylové podlahy je ich zametanie. Najideálnejšie je pozametať každý deň. Odstraňovanie nečistôt a prachu je veľmi dôležité, pretože akonáhle sa na zemi zhromaždia väčšie nečistoty, môžu na vinylovej podlahe spôsobiť škrabance, najmä, ak cez ne priamo šliapete. Takisto sa odporúča na ostré hrany nábytku nalepovať ochranné kobercové nálepky, aby vám neurobili doslova diery do podlahy.

Na vinylové podlahy môžete použiť ocot. Je to neškodný čistiaci prostriedok, ktorý pomôže ľahko čistiť vinylovú podlahu. Vaša podlaha bude vyzerať ako úplne nová. Na prípravu roztoku v štyroch litroch horúcej vody potrebujete šálku octu z jablkového muštu. Potom už len klasicky umyjete podlahu.

Odporúčame: Mladý kokos: Toto sú dôvody, prečo ho konzumovať!

čistenie vinylových podlah

Zdroj: Shutterstock®

Kamenná podlaha

Prírodný kameň nie je náročný na údržbu, ale má určité špecifiká. Napríklad taká žula. Môžete ju umývať a čistiť bežnými prostriedkami. Pri väčšom znečistení môžete použiť aj agresívnejšie čistidlá s obsahom kyslých látok.

U podlahy z mramora je to komplikovanejšie. Mramor je náchylný na vodu a je potrebné impregnovať ho. Je taktiež náchylný na kyseliny, ktoré mramorový povrch poškodzujú. Na škvrny si môžete zakúpiť špeciálne prípravky, ktoré sú k tomu určené. Mramorové podlahy z lešteného kameňa sa udržujú najlepšie vysávaním alebo zametaním. Čiže najlepšie čistenie je suchou metódou.

čistenie kamenných podláh

Zdroj: Shutterstock®

Drevená podlaha

Máme pre vás dva tipy. Zmiešajte 1/4 šálky olivového oleja a dve polievkové lyžice jablčného octu. Túto zmes aplikujte suchou handrou na leštenie povrchu drevenej podlahy. Alebo zmiešajte polievkovú lyžicu olivového oleja a šťavu z jedného citróna. Zmiešajte tieto zložky a aplikujte suchou handrou. Ošetrite svoje podlahy jedným alebo druhým spôsobom a uvidíte ten nádherný lesk!

Naplňte fľašu s rozprašovačom octom a vodou (50/50), pridajte 15 kvapiek prírodného esenciálneho oleja a trochu kastílskeho mydla. Posypte škvrny jedlou sódou a nastriekajte pripravenou zmesou. Nechajte trochu pôsobiť, vyčistite a vysušte pomocou mäkkej papierovej utierky. 

Pozrite si: Váš pitný režim je v troskách!? 5 spôsobov, ako to celé napravíte!

čistenie drevených podlah

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Kusá 09.09.17 09:48

KK
karma
90.00

raz som čistila zubnou kefkou špáry medzi dlaždicami práškom do pečiva a dostať aj kúpiť prostriedok v drogérii na tento účel, ale som si povedala že nikdy viac, pekne sa to vyčistilo ale je to dosť namáhavá práca a ja mám veľa dlažby

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 09.09.17 12:37

SK
karma
86.00

tak ako podlahy tak aj ine casti v byte treba cistit tym spravnym prostriedkom... ktory komu najviac vyhovuje... ale urcite sa treba poobzerat aj za prirodnymi prostriedkami... su niekedy lepsie ako tie co su a prisadami roznych chemikalii... s o cene ani nehovorim

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 09.09.17 23:05

karma
87.00

ja často používam prostriedok na umývanie riadu

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.11.17 08:56

AK
karma
100.00

na laminát používam Alex

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 14.12.17 16:40

SK
karma
114.00

na laminátovú podlahu mám šikovného pomocníka z Top-shopu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní