Slaďte zdravšie – datľovým sirupom

Slaďte zdravšie – datľovým sirupom
  • 28.01.2016
  • Lucia Hausknechtová

Hľadanie zdravších alternatív sladenia sa stáva čoraz viac populárnejším. Klasický biely cukor spomaľuje metabolizmus, zapríčiňuje osteoporózu, spôsobuje obezitu, zaťažuje tráviaci trakt a mnoho iného. Nahradiť biely rafinovaný cukor v kuchyni môžete zdravšími alternatívami ako sú včelí med, melasa, javorový sirup alebo stévia. Trochu menej známou, ale rovnako chutnou a zdravou náhradou je aj datľový sirup. 

Datle ako skvelý zdroj energie

Ako už názov napovedá, datľový sirup sa vyrába z datlí. Mixovaním sušených datlí s vodou vzniká hustá kaša, z ktorej sa vďaka filtrácií stane sladká šťava – sirup. Datle patria medzi tropické ovocie s vysokým obsahom sacharidov. Sú tiež bohatým zdrojom vitamínu A, vitamínu B, vlákniny a minerálov draslíka, železa a medi. Patria medzi rýchle a zároveň zdravé zdroje energie, preto sú ideálnym občerstvením pri turistike. 

Odporúčame vyskúšať: Prečo sa vybrať v jeseni na prechádzku?

Slaďte zdravšie – datľovým sirupom

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá náhrada bieleho cukru

Datľový sirup má sladkú, ovocnú chuť a preto je skvelou alternatívou bieleho cukru. Vďaka vysokému obsahu minerálov má pozitívny vplyv na čistenie krvi. Medzi jeho ďalšie pozitívne účinky na zdravie patrí posilňovanie imunity, skvalitnenie spánku alebo zlepšenie trávenia.

Konzistenciou sa podobá na med a jeho farba je tmavšia. V kuchyni sa hodí pri príprave sladkých dezertov, koláčov, ale aj do ovsených vločiek alebo rôznych nápojov. Skladovať sa odporúča v chladnejších miestnostiach.

 

Odporúčame prečítať: Cyklotrasy na Slovensku III.

Slaďte zdravšie – datľovým sirupom

Zdroj: Shutterstock®

Príprava domáceho sirupu z datlí

Na prípravu sirupu budeme potrebovať 150 g vykôstkovaných datlí. Tie vložíme do misky a zalejeme vodou tak, aby v nej boli všetky datle ponorené. Takto ich necháme odstáť aspoň 5 hodín. Potom všetko vložíme do mixéra a mixujeme dovtedy, kým nevznikne kaša.

Datľový sirup by mal byť tekutý, no nie príliš riedky. Preto počas mixovania môžeme pridávať vodu dovtedy, pokiaľ nám konzistencia nevyhovuje. Na záver ho môžeme precediť cez sitko, aby sa v sirupe nenachádzali väčšie kúsky. Skladovať ho môžeme v chladničke.

Odporúčame prečítať: Prvá pomoc pri popáleninách

Slaďte zdravšie – datľovým sirupom

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com, www.pixabay.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Soňa Krátka 28.01.16 09:47

SK
karma
114.00

dobre vediet,my sladime vcelim medikom

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 28.01.16 10:50

karma
93.00

o datľovom sirupe som ešte nepočula

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 28.01.16 13:20

MZ
karma
92.00

my doma sladíme veľmi málo a ak tak používame med o ďatlovom sirupe som ešte nepočula

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 28.01.16 18:45

MM
karma
100.00

datle moc nemusím, ale rada by som sirup skúsila

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní