Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu

Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu
  • 12.11.2014
  • Lucia Hausknechtová

Ak máte v komore ešte nejaké zásoby ovocia z leta, ktoré ste nestihli zjesť, práve je vhodný čas na to, pouvažovať čo s ním. Všetky zvyšné jablká, slivky či hrušky ktoré ostali po pečení koláčov skúste vysušiť. Takto si môžete pochutnávať na domácom ovocí aj počas zimných mesiacov a pripraviť si tak zásoby na maškrtenie.

Ak správne usušíte ovocie nemusíte sa báť, že stratí všetky vitamíny a môže to byť veľmi chutná maškrta, ktorá zároveň prospieva vášmu zdraviu. Sladká chuť sušeného ovocia je spôsobená fruktózou a glukózou, ktoré sa v ňom nachádzajú, no tieto druhy cukrov sú omnoho zdravšie a ľahšie stráviteľnejšie ako klasický rafinovaný biely cukor. 

Odporúčame prečítať: Posilnite si imunitu šípkami

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Ak sa chcete pustiť do sušenia, najlepšie je domáce ovocie zo záhradky alebo z trhu pri ktorom viete, že neobsahuje žiadne škodlivé látky. Dôležité tiež je, aby nebolo ovocie hnilé či malo nejaký kaz. Pred sušením je tiež potrebné ovocie dobre umyť, no to je samozrejmosťou aj pred bežnou konzumáciou.

Pri sušení ovocia platí, že čím je ovocie šťavnatejšie, tým mu bude dlhšie trvať proces sušenia a preto sú slivky jedno z ovocí, pri ktorých to trvá najdlhšie. Ovocie treba pokrájať na tenké plátky, s výnimkou hrozna a sliviek. Sušiť môžete počas teplejších dní na slnku, na radiátore, v rúre, no najrýchlejší spôsob sušenia je v sušičkách na ovocie. 

Odporúčame prečítať: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)

jablká

Zdroj: Shutterstock®

Sušiť môžete takmer všetko ovocie. Najznámejšie je sušenie jabĺk, sliviek, hrušiek, no tiež sa môžete pustiť do sušenia hrozna, marhúľ či broskýň. Sušenie nie je záležitosťou len ovocia, skúste vysušiť koreňovú zeleninu, ktorú použijete namiesto rôznych dochucovadiel do polievky. Skvelým tipom sú aj sušené paradajky.


Okrem už spomínaných plodov môžete vysušiť aj bylinky. Pri ich sušení platia rovnaké zásady, a to nesušiť poškodené bylinky, použiť len tú časť, o ktorej viete, že je jedlá a po nazbieraní čo najskôr začať s procesom. Jedinou výnimkou je, že bylinky po zbere neumývame.

Odporúčame prečítať: Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou?

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Ak už máte nasušené ovocie či zeleninu, nemenej dôležitý je aj spôsob uskladnenia. Uchovávajte ich v dobre uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste. Vlhkosť by samozrejme mohla negatívne ovplyvniť kvalitu a vysoká teplota tiež. Preto sa odporúča skladovať ich pri najvyššej teplote 15 stupňov. 

Zdroj: www.BabickinaZahrada.sk

Zdroj foto: Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Andrea Vidová 12.11.14 08:28

AV
karma
-1.00

sušené ovocie mám veľmi rada akékoľvek

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 12.11.14 09:08

MZ
karma
92.00

mám rada sušené ovocie, ale doma si ho sama nesuším

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 12.11.14 13:53

MB
karma
108.00

juj tak taketo dobroty mam velmi rada :)

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 13.11.14 10:34

MS
karma
73.00

sušené ovocie máme veľmi radi a hlavne cez vianoce si ho doprajeme

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 20.11.14 21:15

karma
113.00

suším bylinky od libečku, bazalky, máty co zrovna vyroste

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 07.12.14 15:10

ľO
karma
-1.00

pre mňa skvelé jedlo a tým aj zaženiem návaly hladu

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 11.12.14 07:20

IG
karma
-1.00

Sušené ovocie je moja každodenná droga :), sladučké a výživné.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 19.05.16 20:38

AK
karma
100.00

sušené ovocie je vitamínová bomba

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní