TOP 5: Vieš, aké sú najšpinavšie miesta v kuchyni?

TOP 5: Vieš, aké sú najšpinavšie miesta v kuchyni?

Myslíte si, že vaša kuchyňa je krištáľovo čistá? Bohužiaľ vás sklameme, nie je to tak. Vlhkosť a potraviny robia z kuchyne perfektné prostredie pre množenie baktérií, ktoré nás dokonca môžu aj ohroziť. Ak ich nezabijete včas, môžu sa rozmnožiť z 10 mikróbov na milióny v priebehu jediného dňa. Čím viac zárodkov v kuchyni, tým viac ste ohrození.

Môže sa totiž stať, že sa medzi nimi vyskytnú také, ktoré vám privodia nechcené ochorenie. Použite náš zoznam a zamerajte sa pri ďalšom upratovaní najmä na najšpinavšie miesta v kuchyni, na ktorých sa nachádza úrodná pôda pre baktérie a nečistoty.

Odporúčame: Vieme, ako na jarné upratovanie bez chemikálií

ako vyčistiť sporák

Zdroj: Shutterstock®

1. Umývadlo: Wellness pre baktérie

Existujú milióny patogénov (baktérie spôsobujúce ochorenie), ktoré sa priľnú k drezu, odtoku alebo tesneniam a držia tam ako besné, až kým si nenájdu svoju obeť.

Predstavte si, že v umývadle oplachujete kura, ktoré v surovom stave môže obsahovať zárodky salmonely, všetky baktérie z mäsa sa dostanú do umývadla, na kohútik a na vás a vy sa následne nechtiac dotknete rukami svojej tváre. Nechutné, však? Práve preto by malo byť umývadlo v kuchyni pravidelne a poriadne čistené a dezinfikované.

Odporúčame: Ako na to? - Správne umiestnenie spotrebičov v kuchyni

ako vyčistiť umývadlo

Zdroj: Shutterstock®

2. Špongia a handrička: Dokonalý pár priťahujúci nečistoty

Svetová zdravotnícka organizácia nedávno zistila, že viac ako 75 % špongií a handier v domácnosti obsahuje baktérie spôsobujúce vážne ochorenia, napríklad baktériu E. coli.

Denné používanie toho istého pomocníka následne šíri mikróby na náš riad, ruky a okolie. Dôležité je vymieňať ich často, aby sme tak zabránili rozmnožovaniu baktérií na každý ďalší povrch, ktorého sa dotknú.

Odporúčame: Pripálený toastovač: Takto už nebudete musieť čistiť pripáleniny!

špongia na riad

Zdroj: Shutterstock®

3. Ruky: Umývať, umývať, umývať!

Ruku na srdce. Doumývali ste riad. Umyli ste si ruky ešte samostatne po tom, ako ste zastavili vodu? Rozbili ste vajíčko. Umyli ste si ruky po tom, ako ste sa dotýkali jeho škrupinky? A čo tak úprava surového mäsa?

Mnohí ľudia stále kladú príliš malý dôraz na hygienu rúk a myslia si, že ak upravujú potraviny alebo umývajú riad v čistej kuchyni, nemôže sa im nič stať. Nezabudnite, baktérie na nás číhajú všade a najmä tam, kde to najmenej čakáme.

Odporúčame: Poradíme, ako v domácnosti využijete netradične fén na vlasy!

umývanie rúk

Zdroj: Shutterstock®

4. Kávovar? Áno, aj ten je magnet na baktérie!

Aj vás táto informácia prekvapila rovnako ako nás? Káva totiž nie je jediná vec, ktorá prejde vaším kávovarom. Kvasinky a plesne majú v niektorých kávovaroch hotový raj na zemi.

Odborníci skúmali mnohé prístroje na výrobu kávy a, bohužiaľ, vo väčšine z nich našli niečo, čo tam určite nechceme mať. Tieto organizmy vraj navyše môžu spôsobovať nepríjemné alergické reakcie u niektorých ľudí.

Odporúčame: Prehnané čistenie? - Takto si zničíte veci v domácnosti!

zanesený kávovar

Zdroj: Shutterstock®

5. Kľučky, uchýtky, držiaky...

Áno, až príliš často zabúdame na tieto frekventované oblasti, pretože nie vždy vyzerajú špinavo. Ale každá oblasť, úchytka či držiak, ktorých sa dotkneme niekoľkokrát za deň sú pravdepodobne kontaminované nejakými baktériami. Nabudúce ich preto pri upratovaní určite nevynechajte. :)

Odporúčame: Čistá domácnosť: Zoznam vecí, ktoré musíme čistiť každý týždeň

špinavá kuchyňa

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

AKO ČASTO VYMIEŇATE KUCHYNSKÚ ŠPONGIU A HANDRIČKU?

Odpovedalo 44 ľudí  

Raz týždenne.
64%
Dvakrát za mesiac.
20%
Raz mesačne.
14%
Niekedy sa mi podarí nevymeniť ju aj dlhší čas.
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Lucia Šeptáková 28.08.17 06:33

karma
108.00

Verím tomu.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 28.08.17 07:34

SK
karma
86.00

základ sú čisté ruky...tých mikróbov je všade hodne veľa.... nikdy nevieš, že kde a na čom všade sú....a kedže v kuchyni pracujeme s potravinami, tak najviac opatrnosti a hlavne čistoty by malo byť práve tam....

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 28.08.17 08:09

MB
karma
98.00

na mne sa manzel smeje, ze po umyti riadu si umyjem ruky, no musim mu tento clanok ukazat ....

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 28.08.17 09:38

KK
karma
90.00

pri dreze mám tekuté mydlo a uterák na ruky a veru často ich používam

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 28.08.17 12:50

karma
87.00

No, hned ako sa môj malý drobček prebudí, idem asi upratovať.. :D som zhrozená zo seba :D

  • 0
Odpovedať

Magdaléna Kunkelová 28.08.17 13:03

MK
karma
-1.00

A ešte by som doplnila:
dosku na krájanie - lebo niektorí ľudia ju len utrú mokrou špongiou a nevydrhnú ju, aj keď na nej predtým krájali surové mäso, bleh...
uterák na ruky - hlavne, keď je už fakt špinavý a gazdina ju tam aj tak nechá visieť...
filtračná kanvica na vodu - ak sa kanvica pravidelne nečistí a pravidelne sa nemenia filtre...
žiaľ, aj také gazdiné sú :(

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 28.08.17 18:14

MD
karma
132.00

Niekedy stačí pozrieť hoci reláciu o varení...alebo nakuknúť ako vám hostiteľ pripravuje pohostenie.. a necháte si zájsť chuť...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 28.08.17 19:40

MM
karma
100.00

všetko s mierou, ani prehnaná sterilnosť nie je dobrá

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 29.08.17 07:04

MR
karma
109.00

čistota je dôležitá, no niekedy v médiách a čo sa píše v článkoch je prehnané...

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 02.09.17 20:36

AK
karma
100.00

hubky na riad a handričky pravidelne vymieňam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní