Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

    • Zdieľaj:
  • 12

O svoje zdravie a zdravie rodiny sa staráme bezhranične. Snažíme sa tak variť čo najzdravšie a najmä najopatrnejšie. A keďže sa v dnešnej dobe médiami šíria rôzne informácie o nákazách z jedla, my gazdinky sme jednoducho v strehu a potrpíme si na hygienu. Ale kedy nám môže prehnaná hygiena uškodiť? Je to pri spracovaní mäsa, konkrétne kuracieho. Výskumy zistili, aká je zásadná chyba pri spracovaní kuraciny, ktorej by sme sa mali v záujme vlastného zdravia vyhnúť.

Inšpiruj sa: Lahôdkové droždie: Ako túto zdravú bombu využiť v každej kuchyni?

ako čistiť kuracie mäso

Zdroj: Shutterstock®

Boj proti kontaminácii

Čo urobíte s hydinou pred tým, ako ju začnete tepelne upravovať? Drvivá väčšina z nás mäso umyje pod vodou a následne ho vysuší papierovými obrúskami. Takto spracované mäso je podľa nás čistejšie a zbavené nástrah v podobe baktérií, ktoré by mohli v našom organizme spôsobiť neplechu. Asi vás prekvapí, že najnovšie výskumy tvrdia, že týmto spôsobom len riziko nákazy zvyšujeme. Väčšina kuracieho mäsa sa ku vám naozaj dostane s určitými kmeňmi baktérií, ktoré môžu v konečnom dôsledku spôsobiť črevné ťažkosti alebo ochorenia, ako je napríklad salmonelóza. Odpoveďou však nie je zmývanie baktérií, ktoré môže len prispieť k rozmnoženiu baktérií po celej kuchyni a k následnej kontaminácii organizmu, ale v správnej tepelnej úprave.

ako variť kuracinu

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to správne?

Choroby pochádzajúce z jedla ročne zabijú státisíce ľudí. Je preto dôležité šíriť osvetu o tom, ako sa majú potraviny spracovávať tým správnym, teda bezpečným spôsobom. To platí o mäse niekoľkonásobne. So surovým mäsom by sme mali zaobchádzať v rukavičkách, a to doslova. Používanie gumených rukavíc pri spracúvaní surového mäsa výrazne znižuje riziko prenosu a šírenia nebezpečných baktérií. Ak však používate rukavice, nezabúdajte ani na pravidelné umývanie rúk. 

Ďalšou zásadou je používanie separátnej dosky na krájanie mäsa a separátnej dosky na krájanie iných surovín, napríklad zeleniny. Dôležité je aj udržiavanie nožov v čistote, teda ich dôkladné umytie po krájaní mäsa. Opatrnosť sa vypláca aj pri jeho skladovaní. V chladničke si dajte pozor, aby šťava z mäsa nekvapkala na čerstvé potraviny a nikdy ho nepoužívajte po dobe spotreby. Odporúča sa aj používanie teplomera určeného do mäsa – kuracina je dôkladne uvarená a zbavená všetkých baktérií pri 70 °C.

Zaujme ťa: Áno či nie? Má sa jedlo zapíjať vodou či inými nápojmi a alkoholom?

- Anketa

UMÝVATE MÄSO PRED TEPELNOU ÚPRAVOU?

Odpovedalo 692 ľudí  

Áno, vždy. A tak to aj ostane.
85%
Áno, ale asi s tým prestanem.
4%
Nie, neumývam.
12%

    • Zdieľaj:
  • 12
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Ľubica Šťastná 20.10.19 07:50

ĽŠ
karma
100.00

Chyba, ktorej sa rozhodne treba vyvarovať vzhľadom k zdraviu.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 20.10.19 10:24

MC
karma
100.00

Budem veriť článku a prestanem umývať .

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.10.19 15:01

MM
karma
107.00

kvalitná tepelná úprava je nevyhnutná

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 20.10.19 19:17

MZ
karma
110.00

žiadne mäso pred prípravou neumývam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 21.10.19 21:34

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 21.10.19 22:39

MR
karma
110.00

tiež umývam mäso, ani mi nenapadlo, že to nie je dobré

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 22.10.19 11:29

karma
112.00

Fuu , tak to by ma nenapadlo, mäso umyjem dôkladne, ale ruky len opláchnem vodou. Budem dôslednejšia..ďakujem.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 22.10.19 16:04

DB
karma
108.00

už viac mäso neumývam

  • 0
Odpovedať

Simona Záhumenská 22.10.19 18:35

SZ
karma
90.00

Toto som nevedela. Ďakujem za článok.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 23.10.19 16:34

AS
karma
114.00

doteraz som nepoužívala rukavice, ale už budem

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 24.10.19 15:26

karma
100.00

Zásadne umývam každé mäso, ktoré kúpim a potom ho spracujem. Neviem si predstaviť, že by som mäso neumyla.

  • 2
Odpovedať

Danica Bolhajová 12.11.19 19:03

DB
karma
-1.00

oplachujem pod studenou vodou stále (ruky si potom umývam a následne spracúvavam...teda to mäso - nie ruky :-) :-) :-) ), ale nesuším utierkou, ani ničím podobným a používam len jedno denko, lopár.....na mäso, ktorý sa snažím držať v čistote - párkrát vyvarím v hrnci a nechám voľne uschnúť. Zle?

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Dámske kabelky menia svoju veľkosť: Čím menšia, tým trendovejšia!
Módne inšpirácie

Dámske kabelky menia svoju veľkosť: Čím menšia, tým trendovejšia!

  • 17
  • 18.08.2021
Široké nohavice sú hitom tejto sezóny! Hodia sa každej bez ohľadu na typ postavy
Módne inšpirácie

Široké nohavice sú hitom tejto sezóny! Hodia sa každej bez ohľadu na typ postavy

  • 5
  • 12.09.2021
Vyberáme mikiny na šport, voľný čas aj do školy
Módne inšpirácie

Vyberáme mikiny na šport, voľný čas aj do školy

  • 7
  • 31.08.2021
TOPlist