O svoje zdravie a zdravie rodiny sa staráme bezhranične. Snažíme sa tak variť čo najzdravšie a najmä najopatrnejšie. A keďže sa v dnešnej dobe médiami šíria rôzne informácie o nákazách z jedla, my gazdinky sme jednoducho v strehu a potrpíme si na hygienu. Ale kedy nám môže prehnaná hygiena uškodiť? Je to pri spracovaní mäsa, konkrétne kuracieho.
Výskumy zistili, aká je zásadná chyba pri spracovaní kuraciny, ktorej by sme sa mali v záujme vlastného zdravia vyhnúť.
Inšpiruj sa: Lahôdkové droždie: Ako túto zdravú bombu využiť v každej kuchyni?
Bude ťa zaujímať
Boj proti kontaminácii
Čo urobíte s hydinou pred tým, ako ju začnete tepelne upravovať? Drvivá väčšina z nás mäso umyje pod vodou a následne ho vysuší papierovými obrúskami. Takto spracované mäso je podľa nás čistejšie a zbavené nástrah v podobe baktérií, ktoré by mohli v našom organizme spôsobiť neplechu.
Asi vás prekvapí, že najnovšie výskumy tvrdia, že týmto spôsobom len riziko nákazy zvyšujeme. Väčšina kuracieho mäsa sa ku vám naozaj dostane s určitými kmeňmi baktérií, ktoré môžu v konečnom dôsledku spôsobiť črevné ťažkosti alebo ochorenia, ako je napríklad salmonelóza. Okrem toho sa na povrchu kuracieho mäsa môžu nachádzať aj iné nebezpečné baktérie, ako je napríklad aj kampylobakter. Ten je údajne najčastejšou príčinou hnačkových ochorení, ktoré vás môžu dostať až do nemocnice. Okrem hnačky, ktorá je spočiatku vodnatá a neskôr s prítomnosťou hlienu a krvi, medzi typické príznaky nákazy touto baktériou patrí aj:
- bolesť brucha (kŕče),
- zvýšená telesná teplota,
- bolesť svalov,
- bolesť hlavy,
- malátnosť a únava.
Odpoveďou však nie je zmývanie baktérií, ktoré môže len prispieť k rozmnoženiu baktérií po celej kuchyni a k následnej kontaminácii organizmu, ale v správnej tepelnej úprave.
Ako na to správne?
Choroby pochádzajúce z jedla ročne zabijú státisíce ľudí. Je preto dôležité šíriť osvetu o tom, ako sa majú potraviny spracovávať tým správnym, teda bezpečným spôsobom. To platí o mäse niekoľkonásobne.
So surovým mäsom by sme mali zaobchádzať v rukavičkách, a to doslova. Používanie gumených rukavíc pri spracúvaní surového mäsa výrazne znižuje riziko prenosu a šírenia nebezpečných baktérií. Ak však používate rukavice, nezabúdajte ani na pravidelné umývanie rúk.
Ďalšou zásadou je používanie separátnej dosky na krájanie mäsa a separátnej dosky na krájanie iných surovín, napríklad zeleniny. Dôležité je aj udržiavanie nožov v čistote, teda ich dôkladné umytie po krájaní mäsa.
Opatrnosť sa vypláca aj pri skladovaní mäsa. V chladničke si dajte pozor, aby šťava z mäsa nekvapkala na čerstvé potraviny a nikdy ho nepoužívajte po dobe spotreby. Odporúča sa aj používanie teplomera určeného do mäsa – kuracina je dôkladne uvarená a zbavená všetkých baktérií pri 70 °C.
Zaujme ťa: Áno či nie? Má sa jedlo zapíjať vodou či inými nápojmi a alkoholom?
Naposledy aktualizovaný článok: 3.7.2022
- Anketa
UMÝVATE MÄSO PRED TEPELNOU ÚPRAVOU?
Odpovedalo 708 ľudí