Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

O svoje zdravie a zdravie rodiny sa staráme bezhranične. Snažíme sa tak variť čo najzdravšie a najmä najopatrnejšie. A keďže sa v dnešnej dobe médiami šíria rôzne informácie o nákazách z jedla, my gazdinky sme jednoducho v strehu a potrpíme si na hygienu. Ale kedy nám môže prehnaná hygiena uškodiť? Je to pri spracovaní mäsa, konkrétne kuracieho.

Výskumy zistili, aká je zásadná chyba pri spracovaní kuraciny, ktorej by sme sa mali v záujme vlastného zdravia vyhnúť.

Inšpiruj sa: Lahôdkové droždie: Ako túto zdravú bombu využiť v každej kuchyni?

ako čistiť kuracie mäso

Zdroj: Shutterstock®

Boj proti kontaminácii

Čo urobíte s hydinou pred tým, ako ju začnete tepelne upravovať? Drvivá väčšina z nás mäso umyje pod vodou a následne ho vysuší papierovými obrúskami. Takto spracované mäso je podľa nás čistejšie a zbavené nástrah v podobe baktérií, ktoré by mohli v našom organizme spôsobiť neplechu. 

Asi vás prekvapí, že najnovšie výskumy tvrdia, že týmto spôsobom len riziko nákazy zvyšujeme. Väčšina kuracieho mäsa sa ku vám naozaj dostane s určitými kmeňmi baktérií, ktoré môžu v konečnom dôsledku spôsobiť črevné ťažkosti alebo ochorenia, ako je napríklad salmonelóza. Okrem toho sa na povrchu kuracieho mäsa môžu nachádzať aj iné nebezpečné baktérie, ako je napríklad aj kampylobakter. Ten je údajne najčastejšou príčinou hnačkových ochorení, ktoré vás môžu dostať až do nemocnice. Okrem hnačky, ktorá je spočiatku vodnatá a neskôr s prítomnosťou hlienu a krvi, medzi typické príznaky nákazy touto baktériou patrí aj:

  • bolesť brucha (kŕče),
  • zvýšená telesná teplota,
  • bolesť svalov, 
  • bolesť hlavy,
  • malátnosť a únava. 

Odpoveďou však nie je zmývanie baktérií, ktoré môže len prispieť k rozmnoženiu baktérií po celej kuchyni a k následnej kontaminácii organizmu, ale v správnej tepelnej úprave.

ako variť kuracinu

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to správne?

Choroby pochádzajúce z jedla ročne zabijú státisíce ľudí. Je preto dôležité šíriť osvetu o tom, ako sa majú potraviny spracovávať tým správnym, teda bezpečným spôsobom. To platí o mäse niekoľkonásobne.

So surovým mäsom by sme mali zaobchádzať v rukavičkách, a to doslova. Používanie gumených rukavíc pri spracúvaní surového mäsa výrazne znižuje riziko prenosu a šírenia nebezpečných baktérií. Ak však používate rukavice, nezabúdajte ani na pravidelné umývanie rúk. 

Ďalšou zásadou je používanie separátnej dosky na krájanie mäsa a separátnej dosky na krájanie iných surovín, napríklad zeleniny. Dôležité je aj udržiavanie nožov v čistote, teda ich dôkladné umytie po krájaní mäsa.

Opatrnosť sa vypláca aj pri skladovaní mäsa. V chladničke si dajte pozor, aby šťava z mäsa nekvapkala na čerstvé potraviny a nikdy ho nepoužívajte po dobe spotreby. Odporúča sa aj používanie teplomera určeného do mäsa – kuracina je dôkladne uvarená a zbavená všetkých baktérií pri 70 °C.

Zaujme ťa: Áno či nie? Má sa jedlo zapíjať vodou či inými nápojmi a alkoholom?

Naposledy aktualizovaný článok: 3.7.2022

- Anketa

UMÝVATE MÄSO PRED TEPELNOU ÚPRAVOU?

Odpovedalo 710 ľudí  

Áno, vždy. A tak to aj ostane.
85%
Áno, ale asi s tým prestanem.
4%
Nie, neumývam.
12%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Ľubica Šťastná 20.10.19 07:50

ĽŠ
karma
100.00

Chyba, ktorej sa rozhodne treba vyvarovať vzhľadom k zdraviu.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 20.10.19 10:24

MC
karma
109.00

Budem veriť článku a prestanem umývať .

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.10.19 15:01

MM
karma
100.00

kvalitná tepelná úprava je nevyhnutná

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 20.10.19 19:17

MZ
karma
109.00

žiadne mäso pred prípravou neumývam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 21.10.19 21:34

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 21.10.19 22:39

MR
karma
114.00

tiež umývam mäso, ani mi nenapadlo, že to nie je dobré

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 22.10.19 11:29

karma
110.00

Fuu , tak to by ma nenapadlo, mäso umyjem dôkladne, ale ruky len opláchnem vodou. Budem dôslednejšia..ďakujem.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 22.10.19 16:04

DB
karma
114.00

už viac mäso neumývam

  • 0
Odpovedať

Simona Záhumenská 22.10.19 18:35

SZ
karma
93.00

Toto som nevedela. Ďakujem za článok.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 23.10.19 16:34

AS
karma
108.00

doteraz som nepoužívala rukavice, ale už budem

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 24.10.19 15:26

karma
106.00

Zásadne umývam každé mäso, ktoré kúpim a potom ho spracujem. Neviem si predstaviť, že by som mäso neumyla.

  • 3
Odpovedať

Danica Bolhajová 12.11.19 19:03

DB
karma
-1.00

oplachujem pod studenou vodou stále (ruky si potom umývam a následne spracúvavam...teda to mäso - nie ruky :-) :-) :-) ), ale nesuším utierkou, ani ničím podobným a používam len jedno denko, lopár.....na mäso, ktorý sa snažím držať v čistote - párkrát vyvarím v hrnci a nechám voľne uschnúť. Zle?

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 03.07.22 16:26

AK
karma
100.00

Ja umývam a ešte sa mi nič nestalo.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 04.07.22 13:14

KK
karma
105.00

umývam mäso, naučila som sa to ešte od mojej mamy a zatiaľ sa nám nič nestalo

  • 1
Odpovedať

Margaret Zimova 07.07.22 18:29

karma
106.00

Moja babička mi vždy prizvukovala, mäso a hydinu obzvlášť, nikdy neumývaj.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní