Určite poznáte ten nepríjemný pohľad do vašej potravinovej skrinky, v ktorej zrazu objavíte nasťahované miniatúrne alebo nie až tak miniatúrne chrobáky. Asi nám dá každá gazdinka za pravdu, že toto žiadnu z nás nepoteší. Po tomto zistení nastáva neľahká úloha – identifikovať pôvodcu škody, eliminovať ho a vymeniť všetky napadnuté koreniny za nové.
Nie je to veru nič príjemné a aj preto sa týmto javom začali zaoberať odborníci, ktorí sa snažili zistiť, ktoré dochucovadlá jedál sú na tom horšie, ako iné. Ktorá korenina láka hmyz najviac, sa dozviete v tomto článku. Odteraz si už na ňu dáte pozor!
Zaujme ťa: Goji ako elixír mladosti: Poznáš toto zázračné ovocie?
Bude ťa zaujímať
Majte oči na pozore!
Chrobáky v koreninách a múkach či iných sypkých produktoch z potravinovej skrine nám môžu poriadne otráviť deň. Keď sa rozmnožia, dokážu sa nepozorovane infiltrovať dokonca aj do ešte neotvorených potravín, a to vie poriadne naštvať, najmä ak takú chrobákovú múku otvoríte v čase najväčšej núdze a zrazu nemáte z čoho navariť obed.
Aj vy si myslíte, že chrobáky v koreninách si predsa musí každý všimnúť? Nie je to celkom tak! Niekedy, najmä pri tmavších dochucovadlách, sa môže jednoducho stať, že si chrobáky ani nevšimnete a pokojne ich pridáte do polievky. Podľa odborníkov sú vďačným hostiteľom hmyzu mnohé koreniny, napríklad aj kurkuma, koriander, rasca, dokonca aj sušený zázvor, majoránka a iné dochucovadlá, bez ktorých si varenie neviete predstaviť.
Pozri aj: Skvelé tipy a triky: Nauč sa, ako si vypestovať dlhé vlasy!
Pozor najmä na toto!
Aj keď sa môže hmyz usadiť naozaj hocikde a darí sa mu najmä v koreninách, ktoré dlhšie nepoužívate a môže sa tam nepozorovane množiť, existuje skupina korenín, v ktorých sa hmyzu darí veľmi dobre. Sú to paprikovité koreniny.
Klasická paprika, kajenské korenie či dokonca mleté čili, to sú koreniny, ktoré vytvárajú pre hmyz dokonalé podmienky na život. Poskytujú im totiž skvelé živiny, a preto sa v paprikovitých koreniach držia lepšie, ako v iných. Takže do budúcnosti si dávajte pozor na to, čo sypete do polievky, omáčky či gulášu, pretože, ako je možno vidieť na videu vyššie, chrobáky sú v paprike len ťažko spozorovateľné!