Vieš, ako vyčistiť TV a jej príslušenstvo? Neriskuj, že sa pokazí!

Vieš, ako vyčistiť TV a jej príslušenstvo? Neriskuj, že sa pokazí!

Kto doma nemá televíziu, nech hodí kameňom. Telka je skutočne súčasťou takmer každej domácnosti a v niektorých sa ich dokonca nachádza až niekoľko kusov. Viete však, ako vyčistiť TV správnym spôsobom, aby ste ju nepoškodili? V tomto článku nájdete tipy odborníkov na čistenie televízora a jeho príslušenstva, ktoré ocení každá poriadkumilovná gazdinka.

Zásady čistenia TV

Akýkoľvek typ televízora doma máte, vyzbrojte sa kvalitnou handričkou z mikrovlákna, ktorá je určená práve na čistenie displejov, okuliarov a šošoviek fotoaparátov. Tá bude vaším východiskovým bodom pri čistení každej jednej telky v domácnosti. Pri čistení TV zásadne dodržujte tieto zásady.

  • Čistite pravidelne. Televízor čistite od prachu prípadne od otlačkov prstov minimálne raz za týždeň. Nestane sa tak, že sa vám špina na TV nahromadí.
  • Použite vysávač. Na otvory v televízore použite vysávač, ktorý zapnite len na minimálny ťah a použite nadstavec so štetinkami. Vyčistíte tak útroby televízora, do ktorých sa tiež dostane prach aj nečistota.
  • Nesprejujte obrazovku. Čistiaci prostriedok nikdy nestriekajte priamo na obrazovku a dokonca ani inú časť televízora. Čistič by sa totiž mohol dostať dovnútra a mohol by ho poškodiť.
  • Použite vhodné prostriedky. Na čistenie TV nikdy nepoužívajte čistiace prostriedky s obsahom alkoholu, amoniaku či acetónu. Nie je to na čistenie televízora vhodné.

Pozri aj: Ako vyprať zájdené kuchynské utierky? Vďaka týmto trikom budú ako nové!

ako sa čistí TV

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie podľa typu

Obrazovky moderných televízorov väčšinou neznášajú mokro, preto by ste sa mali vyhnúť ich čisteniu mokrou handrou či pomocou rôznych sprejov. Plazmový televízor, OLED, LED aj LCD TV čistite výhradne suchou handrou z mikrovlákna. V prípade, že potrebujete odstrániť silnejšie nečistoty, ktoré suchá handrička neodstráni, použite vopred vlhčené obrúsky určené výhradne na čistenie týchto typov TV. Ak máte doma ešte retro televíziu so sklenenou obrazovkou a vypuklou skrinkou dozadu, nemusíte sa báť obrazovku čistiť ani handrou postriekanou čistiacim prostriedkom na sklo. Aj tu však platí zásada, že priamo na obrazovku nikdy nič nestriekať.

ako čistiť ovládač od telky

Zdroj: Shutterstock®

Čistite aj príslušenstvo

K dokonalosti vašej TV chýba už len dokonale čisté príslušenstvo. Tak napríklad ovládače sú štatisticky jedným z najšpinavších predmetov v domácnosti. Vedeli ste o tom? Preto je dôležité venovať im pri upratovaní dostatočnú pozornosť. Ovládače čistite pomocou vlhčeného dezinfekčného obrúska, ktorý vopred vyžmýkajte a zbavte sa tak prebytočnej vody v ňom. Najprv z ovládača vyberte batérie a krytku vráťte na miesto. Ovládač obráťte gombíkmi dole, aby z neho vypadli prípadné nečistoty. Potom začnite s čistením z jednej aj z druhej strany a na miesta medzi gombíkmi použite špáradlo.

Na vyčistenie reproduktorov použite vysávač s nadstavcom na čalúnený nábytok s tou najslabšou intenzitou. Odstráňte kryt z reproduktorov a poriadne vysajte vnútro reproduktora. Ak sa kryt odstrániť nedá, vysajte špinu cez krytku alebo použite lepivý valček určený na odstránenie nečistôt z textilu alebo mierne vlhkú handru z mikrovlákna.

Inšpiruj sa: Si záhradkárske nemehlo? Tieto nenáročné bylinky vypestuje každý


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Marika Michálková 26.11.19 00:41

MM
karma
107.00

Praktické rady .

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.11.19 06:21

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 04.12.19 12:21

AS
karma
108.00

dobré rady

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní