Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
  • 25.09.2015
  • Lucia Hausknechtová

Tekvice patria zaslúžene medzi najobľúbenejšiu a najznámejšiu jesennú zeleninu.

Okrem toho, že môžu slúžiť ako pekná dekorácia vo vašej záhrade, tekvice môžete na mnoho spôsobov využiť aj v kuchyni. Na trhu nájdete viacero druhov, ktoré môžete použiť ako do polievok, tak aj do sladkých koláčov. 

Tekvica nie je len Hokkaido

V posledných rokoch sa čoraz viac obľúbenejšou tekvicou stáva tekvica Hokkaido. Oproti klasickým tekviciam má menšie rozmery, no jej príprava je veľmi jednoduchá. Väčšinou sa pred jej spracovaním nakrája na menšie kúsky a dá piecť do rúry. U nás sa však pestujú aj druhy ako je tekvica obyčajná, figolistá a múškátová. Každá má svoju charakteristickú chuť a v kuchyni ich môžete celú jeseň obmieňať.

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Tekvice

Zdroj: Shutterstock®

Zelenina, ktorá prečistí organizmus

Dužina tejto v súčasnosti najpoužívanejšej zeleniny v kuchyni obsahuje veľké množstvo vody. Z vitamínov v nej nájdete vitamíny skupiny A, B, C alebo E. Tekvica pomáha pri odstraňovaní škodlivých látok z tráviaceho traktu a taktiež podporuje trávenie.

Vďaka vyššiemu obsahu vody pôsobí močopudne a zároveň vám môže pomôcť pri problémoch s prostatou alebo obličkami. Celkovo má tekvica veľmi pozitívny vplyv na zdravie človeka, a preto by sa táto zelenina mala objaviť aspoň počas jesene na vašom tanieri. 

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Tekvice

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju využiť v kuchyni?

Najčastejšie sa z tekvice pri varení využíva jej dužina, no určite by ste nemali zabúdať ani na chutné tekvicové jadierka. Tie vedia byť po upečení zdravšou náhradou za sladkosti, ktorým sem-tam neodoláte.

Ak ste z tekvice doteraz neskúšali žiadny recept, vyskúšajte jednoduchú polievku z tekvice Hokkaido, ktorú máte do hodinky hotovú. Taktiež sa nemusíte báť ani tekvicového koláča či muffinov, pri ktorých chuť tekvice nie je veľmi dominantná. Tekvica sa výborne hodí aj ako príloha k mäsu alebo ako súčasť grilovanej zeleniny. 

Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?

Tekvice

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Erika Špacírová 25.09.15 12:11

karma
93.00

mňam hokkaido :)

  • 0
Odpovedať

Ľuba Reháková 30.12.15 19:16

ĽR
karma
-1.00

Grilovaná tekvica je super, ale to už asi zase nie je celkom najzdravšie, či? :)

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 19.05.16 20:36

AK
karma
100.00

grilovanú tekvicu som ešte nejedla

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.05.16 15:54

AK
karma
100.00

tekvicu ja fakt nemusím

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 21.12.16 14:25

AK
karma
100.00

je to tiež zdravá zelenina

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní