Zafarbená bielizeň alebo vreckovka: Ako riešiť nehody v práčke?

Zafarbená bielizeň alebo vreckovka: Ako riešiť nehody v práčke?

Automatická práčka šetrí hŕbu času. Dáte do nej bielizeň, pridáte prípravok na pranie a zapnete. Lenže stačí chvíľka nepozornosti a hneď prehliadnete napríklad vreckovku alebo farebnú ponožku. A o problém je postarané. Nezúfajte. Ako riešiť nehody v práčke?

Triedenie je základ

Pred každým praním je potrebné bielizeň najprv dobre roztriediť. Teda oddeliť svetlé od tmavého. Medzitým je dôležité sledovať symboly a značky, ktoré určujú, ako sa má s oblečením zaobchádzať. Veľmi opatrní buďte vo chvíli, ak medzi svoje obľúbené kúsky dávate nejaký nový. Ak je farebný, hrozí, že sa pri praní bude uvoľňovať farba. Ideálne je takúto vec vyprať najprv v rukách alebo zvlášť. Ak zistíte, že vám stále púšťa farbu, pridajte do prania trochu octu.

Kúpte si obrúsky pohlcujúce farbu

Problematické môže byť aj pranie viacfarebnej bielizne, oblečenie s veľkými vzormi či pruhovahé oblečenie. V takom prípade je lepšie zaobstarať si špeciálne obrúsky, ktoré zachytia všetku uvoľnenú farbu. Vďaka tomu môžete bez obáv prať bielizeň rôznych farieb spoločne.

Prečítajte si: Čo nesplachovať do záchoda? Ušetri si problém a výdaje na inštalatéra

nehoda v práčke

Zdroj: Shutterstock®

Na prvý pohľad

To, že sa niečo deje, spoznáte už na prvý pohľad. Teda v prípade, ak máte práčku s predným plnením. Pokiaľ v nej totiž voda nie je čistá, ale zafarbená do šedej, ružovej či inej farby, je jasné, že došlo k nejakej nepríjemnosti. V takom prípade sa snažte program čo najviac skrátiť, bielizeň nechajte vyžmýkať a proces zopakujte, ale s tým rozdielom, že do bielej bielizne pridáte lyžicu sódy. Pokiaľ máte bavlnenú bielizeň, môžete ju pokojne vyvariť. Na zafarbené textílie možno využiť aj rôzne odfarbovače na omylom zafarbenú bielizeň.

Ako na zaprané škvrny

Tak táto situácia nie je vôbec jednoduchá. Je však stále šanca, že svoj obľúbený kúsok zachránite. Veľmi dobre sa osvedčuje žlčové mydlo, ktoré skvele funguje nielen na zaschnuté, ale aj zaprané nečistoty. Žlčové mydlo naneste na škvrnu a predperte v ruke. Ak nemáte žiadnu chúlostivú látku, pomôžte si hubkou alebo jemnou kefkou. Aj keď sa vám nepodarí škvrnu odstrániť na prvýkrát, nezúfajte. Stačí ešte pár opakovaní a máte po starostiach. Ak nemáte žlčové mydlo, doprajte bielizni kúpeľ. Odev namočte a pridajte väčšie množstvo pracieho prášku. Pokojne ho nechajte namáčať aj deň či dva a potom klasicky vyperte.

nehody v práčke

Zdroj: Shutterstock®

Čo s mastnotou

Na škvrny od oleja a tukov platí obyčajný prípravok na umývanie riadu, prípadne technický benzín. Ale pozor. Ak ich na bielizni necháte pôsobiť príliš dlho, môžu spôsobiť odfarbenie alebo poškodenie vlákien v odeve.

Biele nešťastie

Doslova pohromu dokáže spôsobiť zabudnutá papierová vreckovka. Tá vám bielizeň dokáže ozdobiť bielymi omrvinkami, ktoré nejdú preč. Čo s tým? Najprv všetku bielizeň vytraste a zbavte väčších kúskov papiera. Potom nájdite vrecko, v ktorej sa vreckovka ukrývala, a poriadne ho vyčistite. Nakoniec prehliadnite práčku, tesnenie, filter a vyčistite ich. „Pokazenú" bielizeň dajte znova vyprať, pričom stačí rýchly program s plákaním. Podobnú službu vám urobí lepiaca páska alebo valček. Ten môžete použiť aj na ďalšie nehody, ktoré vás môžu stretnúť v byte.

Neprehliadni: Čo pomôže na zažratú mastnotu? Tieto tri veci máš doma aj ty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anna Tlachova 15.02.20 12:00

AT
karma
118.00

Super tipy

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 15.02.20 22:52

MR
karma
114.00

nehody s vreckovkou poznám, nie je to žiadna sláva, dá to roboty vyčistiť bielizeň

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní