Zemiaky - univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu

Zemiaky - univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu
  • 07.11.2016
  • Monika Šomšáková

Zemiaky berieme automaticky ako našu tradičnú potravinu. Sú súčasťou nášho jedálnička už dlhé roky a nedáme na ne dopustiť.

Pestovanie zemiakov má na Slovensku dlhú tradíciu a pestujú ich poľnohospodári, ale aj drobní roľníci, záhradkári či bežní ľudia.

Zemiaky sú nenáročné na pestovanie a nepotrebujú špeciálne podmienky ani pôdu. Táto plodina je síce pôvodom z Južnej Ameriky, no dnes patrí medzi súčasť každodenného obeda.

Čo obsahujú?

Vlákninu, bielkoviny, vitamíny skupiny B, tiež mangán, vápnik, zinok, horčík, draslík, fosfor, jód a železo. Sú veľmi bohaté na vitamín C, ktorý slúži ako antioxidant a poskytuje našej pokožke výživu a posilňuje imunitný systém. Taktiež je vhodná ich konzumácia počas diéty (so zeleninou). Dodávajú energiu a zasýtia.

Odporúčame prečítať si: Kapusta - jej účinky na krásu a zdravie

Zemiaky - Univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu

Zdroj: Shutterstock®

Voda z uvarených zemiakov

Bežne urobíme to, že ju vylejeme. Nabudúce ju vyskúšajte zmiešať so šťavou z čerstvých zemiakov a aplikujte na končatiny, ktoré sú postihnuté reumou. Uľaví od bolesti.

Postrúhané zemiaky

Sú dobré ako obklad na zapálené zranenia, na spáleniny od slnka alebo ich môžete zmiešať s olivovým olejom a vytvoriť si perfektnú masku na tvár. Čerstvé plátky zemiakov si môžete priložiť aj na unavené oči.

Odporúčame prečítať si: Ako si vytvoriť svoju vlastnú čajovú zmes

Zemiaky - Univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu

Zdroj: Shutterstock®

Zemiaková šťava a jej benefity: 

  • dobrý protizápalový nápoj
  • pomáha predchádzať rakovine
  • vynikajúca na ekzémy a akné, pomáha upokojovať pokožku
  • pomáha pri chudnutí - vypite 1 šálku ráno pred raňajkami a 1 šálku 2-3 hodinky pred spaním, šťavu si môžete zmiešať napríklad s mrkvovou alebo len s medom (zemiaková šťava všeobecne nemá žiadnu chuť)
  • odplavuje z tela kyselinu močovú a znižuje hladinu cholesterolu
  • zabraňuje tvorbe kameňov v močových cestách
  • ideálna pre upokojenie tráviaceho traktu, pri prebytku kyseliny v tele, vynikajúca pri hojení podráždených čriev a pri hojení žalúdočných vredov

Odporúčame prečítať si: Jednoduché recepty na domáce nátierky z orieškov

Zemiaky - Univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu

Zdroj: Shutterstock®

Vždy používajte zrelé zdravé zemiaky. Bez tmavých škvŕn a bez zelených miest. Tieto zelené plochy totižto obsahujú toxíny. Zemiaky skladujte na tmavom chladnom mieste, nie však v chladničke a v igelitových sáčkoch, to je veľmi nevhodné a nezdravé.

Odporúčame prečítať si: Džús a smoothie - Ich výhody a nevýhody


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Erika Špacírová 07.11.16 08:46

karma
93.00

zaujímavé využitie :)

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 07.11.16 18:08

MM
karma
100.00

toho roku bola dobrá úroda, skúsime využiť aj na iné účely ako jedenie

  • 1
Odpovedať

08.11.16 18:02

karma
86.00

Mária, dobrý nápad, čo tak časť z nich na jar posadiť?

  • 0
Odpovedať

Erika Podskubová 09.11.16 15:50

EP
karma
104.00

Uvarené v šupke a ešte teplé s masielkom,paráda
,

  • 0
Odpovedať

Stanislava Mészárošová 01.12.16 20:28

SM
karma
-1.00

dobre vediet...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.12.16 14:08

SK
karma
114.00

takže zaberá aj na dnu, musím "naordinovať" manželovi

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 05.12.16 14:36

AK
karma
100.00

zemiaky zbožňujem na všetky spôsoby ale hlavne pečené

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 05.12.16 20:43

MC
karma
109.00

Pestujem doma na záhradke.

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 07.12.16 10:39

ľO
karma
-1.00

som o článok múdrejšia

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.01.17 21:39

AK
karma
100.00

bez zemiakov by som si nevedela predstaviť život

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní