Znehodnocovanie olivového oleja: Vieš kedy a ako k nemu dochádza?

Znehodnocovanie olivového oleja: Vieš kedy a ako k nemu dochádza?

Ide azda o najobľúbenejší rastlinný olej pod slnkom a ukázalo sa, že človeku prináša aj mnohé zdravotné benefity. Vedci dokonca tvrdia, že je to najlepšia prevencia pred infarktom a v takomto duchu by sme mohli pokojne pokračovať ďalej, pretože dôvodov prečo používať olivový olej je naozaj mnoho. Aby nám slúžil tak ako má, musíme ho udržiavať v čo najlepšej kondícii. Znehodnocovanie olivového oleja totiž existuje a (žiaľ) nastáva aj v našich domácnostiach.

Ako ho (ne)skladovať?

Za benefitmi olivového oleja stoja jednohlasne šéfkuchári, dietológovia i lekári. Všetci títo ľudia nedajú dopustiť na kvalitný olivový olej v tej najvyššej kvalite. K znehodnocovaniu olivového oleja však často prichádza pre spôsob, akým ho skladujeme. Nedarí sa mu na svetle a v teple. Ak má teda váš olivový olej miesto pri sporáku na dennom svetle, ľahko podľahne skaze. Skladujte ho preto na tmavom mieste, kde je chladnejšie a vo vzduchotesnej nádobe, čím zabránite jeho oxidácii.

Odporúčame: Zázvorový olej ako najlepší pomocník do každej domácnosti: 7 spôsobov, ako ho využiť!

čo dokáže olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho (ne)používať?

Najväčší kameň úrazu pri používaní olivového oleja nastáva ak ho používame na tepelnú úpravu jedál. Často to totiž preženieme a olivový olej prepálime. Olivové oleje sa zvyknú prepáliť, a teda znehodnotiť, niekde medzi 160 a 240 stupňami Celzia. Väčšina olivových olejov teda prežije aj vyprážanie, no vo všeobecnosti sa na tieto tepelné úpravy odporúča použiť iný olej. Pravý olivový olej je pritom naozaj všestranný. Prekvapí vás napríklad netradičné využitie olivového oleja v domácnosti, ako aj jeho superschopnosti v súvislosti so ženskou krásou.

maska z olivového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Čo s ním (ne)robiť?

Ako prvé sa pri olivovom oleji odporúča čítať informácie o jeho zložení uvedené na obale. Dozviete sa z nich veľa, napríklad i to, odkiaľ olej pochádza a teda akú podchuť môžete očakávať. Najväčšími producentmi olivového oleja sú Taliani, Španieli či Gréci a každý druh má svoju identickú príchuť. Vyčítať by ste ďalej mali i to, v akej kvalite si olivový olej kupujete, a teda na aký účel je produkt najvhodnejší. Vždy si v obchode všímajte aj dátum spotreby.

Olivový olej možno vyzerá ako prísada, ktorá sa nikdy nepokazí, no nie je to tak. A čo s ním ešte nerobiť? Nikdy ho neposudzujte podľa farby. Existuje totiž, domnienka, že čím má olivový olej zelenšiu farbu, tým je kvalitnejší či chutnejší. Opäť ide o mýtus. Kvalita olivového oleja sa podľa farby neposudzuje a niektoré dokonalé „oliváče" majú dokonca sýto žltú farbu.

Inšpiruj sa: JAPANDI bývanie, ktoré kombinuje dva najobľúbenejšie štýly: Inšpiruj sa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Daniela Bieliková 04.10.20 13:16

DB
karma
117.00

Olivový olej používam často a skladujem ho presne tak ako sa má...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.10.20 15:11

MM
karma
100.00

poučný článok

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 04.10.20 16:52

MM
karma
107.00

fajn rady

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 05.10.20 06:45

ĽŠ
karma
100.00

Určite treba dbať na správne uskladnenie.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 05.10.20 09:19

KK
karma
105.00

uskladnenie je dôležité

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 06.10.20 20:00

SK
karma
113.00

Zaujímavý článok, olivový olej väčšinou nepoužívam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní