10 najdôležitejších vecí, ktoré by mal každý vodič elektrickej kolobežky vedieť

10 najdôležitejších vecí, ktoré by mal každý vodič elektrickej kolobežky vedieť

Kolobežková sezóna je v plnom prúde. Pri vlastnej alebo zdieľanej kolobežke je nutné poznať pravidlá bezpečnej jazdy.

Autom do práce – to je hlavne vo väčších mestách ako za trest. Navyše to nemusí byť až také ekologické. Hromadná doprava je fajn, ale predsa len neponúka až takú flexibilitu. Postupne preto aj na Slovensku nabrali elektrické kolobežky na popularite. Ako tie zdieľané, tak aj vlastnené. Viac kolobežiek znamená tiež potrebu vyššej obozretnosti. Preto je dobré zosumarizovať si niekoľko najdôležitejších faktov o pohodovej a hlavne bezpečnej jazde na e-kolobežkách.

Pozri aj: Najzdravšie potraviny podľa krajín: Konzumujete ich všetky?

e-kolobežka

Zdroj: Xiaomi Slovensko

Tieto pravidlá je nutné ovládať ako pre vodičov kolobežiek, tak aj vodičov automobilov. Aby sa darilo predchádzať nehodám.

  1. Zákon o cestnej premávke č 8/2009, ktorý bol pred rokom novelizovaný už omnoho presnejšie narába s pojmom elektrická kolobežka alebo tiež kolobežka s elektrickým pohonom. Ich používatelia sú už nazývaní vodičmi. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že pre vodičov e-kolobežiek platí väčšina pravidiel ako pre cyklistov. Čiže aj pre kolobežky na cestách platia pravidlá ako prednosť sprava a podobne.
  2. Na e-kolobežke sa s výnimkou cyklochodníkov, poľných a lesných ciest a obytnej zóny môžu voziť len osoby nad 15 rokov. Zároveň je dovolené, aby kolobežku používala vždy len jedna osoba.
  3. Okrem spomínaných ciest a cyklochodníkov sa na elektrickej kolobežke smie jazdiť aj po pravej strane chodníkov. Ale tak, aby ste neohrozili ani neobmedzili chodcov. To tiež znamená jazdiť rýchlosťou chôdze, maximálnou rýchlosťou do 5 km/h.
  4. Na e-kolobežke sa smie jazdiť aj po pravej krajnici ciest. Ak je dopravnou značkou určená cestička pre osoby na športovom vybavení (kam kolobežky patria), musí sa táto cestička použiť.
  5. Po krajnici cesty sa smie na kolobežke jazdiť vždy len v rade za sebou, nikdy nie vedľa seba.
  6. Pri jazde na e-kolobežke nie je zákonom vyžadované nosenie prilby a ani reflexnej vesty. Je to však vysoko odporúčané.
  7. Za zníženej viditeľnosti ako je šero, hmla či dážď je potrebné mať osvetlenie kolobežky a tiež reflexné prvky. Rovnako ako u cyklistov to znamená biele svetlo vpredu a odrazové svetlo vzadu.
  8. Pri jazde na e-kolobežke je povolených do 0,5 promile alkoholu v krvi – ale to platí len pri jazde v zastavanom území obce a na cestičke pre cyklistov. Určite je však vysoko odporúčané jazdiť “bez hladinky”.
  9. Počas jazdy sa musíte vždy držať oboch riadidiel s výnimkou ukazovania zmeny smeru jazdy. Je tiež zakázané pri jazde na kolobežke viesť zviera alebo prevážať náklad.
  10. A to najdôležitejšie – pri jazde kolobežkou kdekoľvek a kedykoľvek je nutné sledovať situáciu v cestnej premávke a dávať pozor na ostatných účastníkov ako chodcov, tak aj automobily. Tieto pravidlá platia pre elektrické kolobežky s maximálnou rýchlosťou do 25 km/h. Tie rýchlejšie už sú zo zákona považované za motocykle.

Odporúčame: Ako opticky zväčšiť malú izbu? Držte sa overených tipov a trikov!

kolobežka Xiaomi

Zdroj: Xiaomi Slovensko

Bezpečná jazda na e-kolobežke

“Pre bezpečnú jazdu je vhodné vyberať si kolobežky od renomovaných značiek a pravidelne sa starať o ich údržbu,” hovorí Lýdia Žáčková, Marketing a Pr manažérka Xiaomi Slovensko. Okrem povinných prvkov ako predné aktívne a zadné odrazové svetlo je odporúčané zvoliť si model, ktorý disponuje aj aktívnym brzdovým svetlom a bočnými reflexnými prvkami. Takto je vodič kolobežky omnoho lepšie pozorovateľný zo všetkých strán.

Bezpečnosť určite zvyšujú aj kvalitné kotúčové brzdy. Stále je však lepšie naučiť sa jazdiť bez toho, aby ste museli prudko brzdiť.

“Výhodou určite sú aj modely e-kolobežiek, ktoré sú vybavené automatickým obmedzovačom rýchlosti a dá sa prepínať medzi „pešou rýchlosťou“ 5 km/h a plnou rýchlosťou. Znova – aj pri rýchlosti platí, že ju je správne prispôsobovať vozovke a situácii okolo,” dodáva L. Žáčková zo Xiaomi Slovensko. S tým súvisí aj výber konštrukcie kolobežky. Každý model má inú nosnosť a výkon. Dôležité je tiež vybrať si kolobežku so správnou veľkosťou a typom kolies. Väčšina e-kolobežiek na našom trhu sa predáva s 8 až 10-palcovými vzduchom plnenými pneumatikami. Je to kompromis medzi presnou ovládateľnosťou a dostatočnými komfortom na nie vždy rovných vozovkách.

“Apelujeme na majiteľov našich e-kolobežiek, aby vždy jazdili obozretne  v rámci pravidiel cestnej premávky, nosili prilby a sledovali svoje okolie, lebo nám záleží na ich zdraví a bezpečnosti,” dodáva L. Žáčková zo Xiaomi.

Neprehliadni: Najlepšie tipy a triky, ako vyčistiť nerezové povrchy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní