6 krokov ako na psychohygienu a život v spokojnosti

6 krokov ako na psychohygienu a život v spokojnosti

Podľa teórie slovenského psychiatra a psychoterapeuta Pavla Černáka ľudská bytosť potrebuje mať naplnené tri základné atribúty. Prvý je profesionálny, resp. pracovný, druhý je rodinný a tretí je voľnočasový, spoločenský. Ak sa všetky tri piliere napĺňajú, duša človeka je v pohode. A o to by sa mal snažiť každý človek. Viac o tom, ako sa dostať do psychickej rovnováhy sa dozviete aj na konferencii PRE ZDRAVIE ŽENY.

Životný štýl a najmä neustále sa zvyšujúce tempo spôsobujú, že dochádza k častému vyčerpaniu nejedného z nás. Okrem toho, že nie je dobré zanedbať svoje telo, mali by sme upriamiť pozornosť aj na našu psychiku. Ak ste v poslednej dobe zažili veľa stresu a pociťujete, že potrebujete reštart, práve kroky k psychohygiene sú kamarátom, ktorý zaručene pomôže.

Odporúčame: Čaj z majoránky – babičkin liek na všetko?! Sleduj, čo dokáže!

ako vplýva pohyb na mentálne zdravie

Zdroj: Shutterstock®

1. Pohyb je základ

Jedným z kľúčov úspešnej psychohygieny je pravidelný pohyb. Práve pohyb zlepšuje duševné schopnosti a rôzne aktivity napomáhajú i v upevňovaní vedomia vlastnej hodnoty. V neposlednom rade odbúrava psychické napätie, znižuje pocity úzkosti a depresie. Fyzická aktivita počas 30 minút denne nevyžaduje veľa času, ale môže výrazne zlepšiť vaše zdravie. 

2. Balans medzi prácou a súkromným životom

Práca má tendenciu pohlcovať veľké množstvo času. Niekedy sa tomu nedá vyhnúť, ale ak vám tá vaša berie všetok čas a energiu, mal by nastať čas, kedy zhodnotíte, ako využívate svoj čas.

prečo je spánok dôležitý

Zdroj: Shutterstock®

3. Dostatok spánku

Kvalitný spánok je vždy dobrý nápad. Spánok umožňuje telu uzdraviť sa a nabiť, čím vám na ďalší deň poskytne viac energie. Ak vás pred spaním niečo ruší, podniknite kroky na jeho odstránenie, napríklad sa vzdajte stimulantov akými sú kofeín, alkohol alebo obrazovka mobilného telefónu či televízie.

4. Jedzte a pite s mierou

Zdravé stravovanie sa môže javiť ako fuška. Aj keď vám do oka padnú skôr polotovary a balené potraviny, môže vás to stáť vitamíny a výživnú hodnotu. Aj keď si to môže vyžadovať trochu viac plánovania, potraviny, ktoré sú čo najbližšie k poľu alebo farme, sú zvyčajne dobrou voľbou. Nezabudnite ani na pitný režim. Netreba pripomínať, že najlepšia je čistá voda. 

5. Urobte niečo pre seba!

Často sa hovorí o relaxe. Relax môže mať rôzne formy: malá pauza pri kávičke s kamarátkou, obed s priateľmi, prechádzka, čítanie knihy, dýchacie cvičenia či modlitba. Ak chcete spojiť príjemné s užitočným, môžete navštíviť prvú interaktívnu konferenciu na Slovensku zameranú na zdravie, kde sa dozviete množstvo ďalších tipov a rád, ako sa reštartovať čo najefektívnejšie.

Pre zdravie ženy

Zdroj: akcnezeny.sk

6. Využite možnosti prevencie

Každý by mal zhodnotiť, či má dostatok informácií a či chodí na preventívne prehliadky. Aj preto vznikla jedinečná interaktívna konferencia Pre zdravie ženy. Prvá interaktívna konferencia na Slovensku s názvom Pre zdravie ženy sa aktuálne venuje téme Pohyb je život. 

Psychiater a psychoterapeut MUDr. Černák dodáva: “Zdravý človek si hodnotu zdravia neuvedomuje, lebo v podstate nemá prečo. Nič ho nebolí, všetky orgány fungujú, duša netrápi, skrátka, cíti sa zdravý. Počúva síce dobré rady o význame prevencie, ale jeho sa to netýka. A v tom je ten háčik. O zdravie sa treba starať aj vtedy, keď funguje dobre. Lebo zdravie je ako zložitý a zároveň rafinovane skonštruovaný stroj, pozostávajúci z tisícok koliečok, ktoré majú svoju jedinečnú funkciu a stačí málo a stroj nefunguje ako má. Človek moderného veku je ešte stále poznačený dichotómiou telo-duša. V skutočnosti tieto dve entity fungujú vo vzájomnej prepojenosti a treba ich vnímať holisticky, celostne. Jedno je však isté: duševné zdravie je základom všetkého, aj somatického zdravia. Všetko pochádza z hlavy, lebo tam je ukrytý ten tajomný stroj, náš centrálny nervový systém. Úzkosť a depresia sa podieľajú na vzniku somatických chorôb, a naopak, somatické choroby sú sprevádzané úzkostnými a depresívnymi stavmi. Jedno i druhé treba liečiť. Inak sa človek dostáva pod tlak utrpenia a život odrazu stráca farby. Prevláda sivá a čierna. Príčinou je zanedbanie starostlivosti o svoje duševné zdravie. Čo myslíte? Oplatí sa mu venovať pozornosť? Ak hľadáte odpoveď, možno ju nájdete v mojom príspevku”. Viac o programe sa dozviete aj priamo na stránke.

Zaujme ťa: Toto sú TOP trvanlivé potraviny vhodné na cesty aj do zásob!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 26.02.20 09:03

KK
karma
105.00

zdravie je prvoradé a nielen to fyzické, ale aj psychické

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 26.02.20 15:40

MC
karma
109.00

Snažím sa tieto zásady dodržiavať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní