6 pravidiel pri organizovaní v domácnosti

6 pravidiel pri organizovaní v domácnosti
  • 04.02.2017
  • Monika Šomšáková

Púšťate sa do organizovania vecí v domácnosti? Dávajte si pozor. Ľahko sa môže stať, že z organizovania bude vlastne skladovanie vecí. Nahromadíte veľa veľkých boxov, stredných, malých či dokonca mini boxov, až stratíte prehľad, čo sa kde nachádza. Aj v organizovaní sa dá urobiť neporiadok.

My sme si pre vás pripravili 6 pravidiel, ktoré vám pomôžu k úspešnému organizovaniu vecí tak, aby ste z domácnosti nemali skladisko nepotrebných harabúrd.

1. Organizovanie pracovného stola

Stôl s počítačom, kde vybavujete maily, platíte účty, zapisujete si rôzne poznámky alebo uskladňujete na ňom poštu. Každý z náš má doma takéto miesto a nejeden z nás má na ňom neporiadok. Stačí si roztriediť veci na kôpky. Jedna bude obsahovať poznámky alebo účty, ktoré sú urgentné a na tej druhej umiestnite veci, ktoré až tak neponáhľajú. Ak je niečo, čo potrebujete vybaviť urýchlene, vystavte to na také miesto, kde to určite neprehliadnete. Skúste však udržiavať formu dvoch kôpok. 

Odporúčame prečítať si: 10 vecí, ktoré majú viac baktérií ako vaša toaleta!

6 pravidiel pri organizovaní v domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

2. Sklad igelitových tašiek

Ruku na srdce, ktorá z vás má zásuvku plnú igelitových tašiek. Prídete z nákupu, vyložíte ho a tašku dáte k tej ďalšej miliarde, ktorú už v zásuvke máte. Veď ona sa zíde na smeti alebo keď niekam pôjdete a potrebujete niečo zabaliť do igelitovej tašky. Áno, zíde, ale nie je potrebné ich skladovať v enormnom množstve. Nikdy ich toľko nespotrebujete. Takže, ak vidíte, že už ich máte len pár, pokojne si ich odložte, ale ak ich máte plnú skrinku alebo zásuvku, do koša s ňou! Ak chcete šetriť prírodu, tak si kúpte EKO tašky a problém bude vyriešený. 

Odporúčame prečítať si: Spoznajte tipy ako sa najlepšie postarať o svoje oblečenie

6 pravidiel pri organizovaní v domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

3. Nie každé pravidlo platí pre každého

Vymenujete sa za hlavného reorganizátora domácnosti, no zabúdate na jednu vec. Nie všetko, čo platí pre vás, môže vyhovovať aj iným. Vymyslíte si systém uskladňovania oblečenia v skrini alebo spôsob, ako skladať tričká. Prídete však na to, že váš manžel, priateľ to vôbec nedodržiava, pretože je zvyknutý na iný systém. Tu funguje iba jediné. Kompromis. Ak to tak neurobíte, buď vyvoláte v domácnosti malú vojnu alebo všetko, čo ste zorganizovali a zmenili (len a len podľa vašich predstáv) bude na vašej hlave. Verte mi, dlho vám to nevydrží a vzdáte to. Takže pri organizovaní určite zapojiť všetkých členov domácnosti a dohodnúť sa na spoločných reorganizačných riešeniach. 

Odporúčame prečítať si: Vorkoholičky, naučte sa oddychovať

6 pravidiel pri organizovaní v domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

4. Veľké boxy, stredné boxy, malé boxy, mini boxy...

Všade samé škatule a boxy na veci, ktoré sa ešte zídu. To, že veci odložíte do boxov s nápismi ešte neznamená, že je to upratané. Nakoniec prídete na to, že ani neviete, čo v nich je. Myslíte si, že je to pekne odložené, ale nakoniec zistíte, že z neporiadku je ďalší neporiadok, a to v podobe pyramídy zo škatúľ. Eliminujte ich na minimum, aby ste mali skutočný prehľad a poriadok v domácnosti.

Odporúčame prečítať si: 10 vecí, ktoré by ste nemali uskladňovať v kúpeľni!

6 pravidiel pri organizovaní v domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

5. Zíde z očí, zíde z mysle

Toto pravidlo určite nevyužívajte pri upratovaní a reorganizovaní v domácnosti. Všetko, čo je nepotrebné a použijete pri pohľade na tú vec formulku: "Veď to sa možno ešte zíde," predajte, podarujte alebo zahoďte. Garantujeme vám, že sa vám to už nikdy nezíde. Doteraz vám to nechýbalo, nevyužili ste to, a tak to bude aj naďalej. Zbytočne si len hromadíte nepotrebné veci a zaberajú vám miesto. Uskladňujete to v pivnici, v komorách alebo šatníkoch a pri upratovaní to len prekladáte zo strany na stranu. Jednoducho preč s tým!

Odporúčame prečítať si: Inšpirujte sa! - Vytvorte si z pracovného stola kreatívne miesto

6 pravidiel pri organizovaní v domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

6. Vystavte len to potrebné

Tak je to napríklad s oblečením. Ak je leto, zimné oblečenie zo skrine vyberte a odložte ho do úložných priestorov tak, že nebudú na očiach. V skrini si necháte len oblečenie potrebné na leto. Tak je to vo všetkom. Ak máte niečo, čo nevyužívate každý deň, ale len sporadicky, odložte to tak, aby ste vašu domácnosť nemali preplnenú všetkým možným. Napríklad vianočné alebo veľkonočné ozdoby môžete pokojne dať inde ako do skríň v obývačke a namiesto nich dať niečo, čo využívate každý deň. Majte po ruke len veci na časté používanie. Domácnosť je hneď krajšia, ak nie je na očiach vystavených kopec predmetov. Uznajte, ľahšie sa potom upratuje. 

Odporúčame prečítať si: Viete, ako čistiť vaše hrebene a kefy? Prezradíme vám to!

6 pravidiel pri organizovaní v domácnosti

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Anna Kralovičová 04.02.17 11:04

AK
karma
64.00

Ja som tiež pred chvíľou skončila s upratovaním, veľa vecí odkladám a zrazu mám všetky zásuvky, skrinky preplnené. Raz za čas je potrebné a osožné všetko doma trocha pretriediť.

  • 0
Odpovedať

simona vician 04.02.17 12:39

SV
karma
100.00

veľmi dobre rady, topka je 5, ak to clovek doteraz nepotreboval... a menej veci, menej neporiadku, menej upratovania :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 04.02.17 13:01

SK
karma
114.00

tiež si občas preberiem skriňu a vyradím z nej to, čo som už na sebe dlhšie nemala, práve sme doma hovorili o tom, že by sme vhodné veci mohli zaniesť do charity, možno by to bolo celkom fajn

  • 1
Odpovedať

Monika Filípková 04.02.17 13:18

MF
karma
56.00

Tie igelitové tašky sú presne môj problém. Vždy každú jednu odložím a hneď ich mám plný dom.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.02.17 14:09

MM
karma
100.00

občas treba urobiť "prievan", ale keďže som tvorivý typ, tiež rada odkladám, dokážem veľa vecí zrecyklovať

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 07.02.17 18:03

PV
karma
113.00

Ja mám veľmi rada poriadok..!! Tiež som niekedy skladovala veci aj 12 a viac rokov. Ale raz mi môj brat povedal jednu super vetu - čo nepoužívaš 1 rok , tak to vyhod, daruj a pod. Mal pravdu ,zbavím sa všetkého ,čo nepoužívam , a je mi lepšie a ľahšie sa mi žije.. Urobiť si poriadok v domácnosti ,ale aj v mysli..

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 07.02.17 22:28

IM
karma
100.00

niečo pravdy na tom je

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní