Ako jablko dokáže pomôcť v kuchyni?

Ako jablko dokáže pomôcť v kuchyni?
  • 01.08.2017
  • Danka Šindléryová

Vedeli ste, že už jediné nahnité jablko vám pokazí celý košík? Jablká sa radia medzi ovocie, ktoré produkuje etylén. Tento plyn podporuje zretie. Zvýšené množstvo etylénu z jediného nahnitého jablka vám preto podstatne urýchli starnutie všetkých jabĺk v košíku.

Ak dáte napríklad zrelé jablká vedľa čerstvých kvetín vo váze, kvety môžu predčasne zvädnúť. Avšak dosť bolo už negatívneho pohľadu na toto ovocie. Jablká nie sú len chutné, ale vedia nám aj šikovne pomôcť v kuchyni. Ako?

Zrelé jablko pre urýchlenie dozrievania

Máte doma paradajky, ale nevyzerajú byť ešte dozreté? Netrápte sa. Paradajky veľmi rýchlo dozrejú, ak ich na pár dní uložíte do papierového vrecka a pridáte k nim aj zrelé jablko. Ideálny pomer je 5 paradajok na jedno jablko. 

Pozri aj: Poradíme, ako v domácnosti využijete netradične fén na vlasy!

jablko urýchľuje dozrievanie

Zdroj: Shutterstock®

Šťavnaté kura

Stáva sa vám, že pri pečení sa vám kurča v rúre vždy vysuší? Nerozčuľujte sa. Nabudúce doň vložte jablko a až potom ho uložte na pekáč. Keď sa kurča dopečie, jablko odstráňte a pochutnajte si na vynikajúcom a najmä šťavnatom mäsku. 

Zachráňte presolenú polievku

Neslaná polievka nestojí za veľa, ale aj najlepšej gazdinke občas pri solení ujde ruka. Už sa vám to stalo? Polievku ste museli vyhodiť? Odteraz už vždy budete vedieť, ako polievku "odsolíte". Ak sa vám teda stane, že polievku omylom presolíte, prihoďte do hrnca niekoľko kúskov jablka. Polievku potom varte ešte asi 10 minút. Nakoniec kúsky jablka vyberte, súčasne s nimi odstránite aj nadbytočnú soľ.

Cukor stále sypký

Najmä hnedý cukor má jednu veľmi nepríjemnú vlastnosť - vo vlhkejšom prostredí tvrdne. Našťastie existuje ľahký spôsob, ako takýto stav odvrátiť. Do zatváracieho vrecúška dajte štvrtinu jablka a kus stvrdnutého cukru. Potom vrecúško poriadne uzavrite a uložte ho na deň či dva na suché miesto. Cukor zmäkne a budete ho môcť používať.

Bude ťa zaujímať: V týchto krajinách žijú najkrajší muži sveta

čím odsoliť polievku

Zdroj: Shutterstock®

Aby boli koláče dlho čerstvé

Chcete jednoduchý a účinný recept, ako predĺžiť životnosť koláčom či už tým, ktoré si doma sama napečiete alebo tým, ktoré kúpite v obchode? Skladujte ich spolu s polovičkou jablka. Koláč si uchová vláčnosť a vlhkosť oveľa dlhšie, než keby bol len v chladničke. 

Používate jablká aj iným spôsobom v domácnosti?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Kelemenová 01.08.17 11:33

SK
karma
86.00

jedno jabĺčko denne je výborné aj spapať ....na zdravie..

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.05.19 22:44

JK
karma
100.00

Jablká mám rada a mám domáce mňaký každý deň jedno aj dve

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní