Ako na to... Prejsť od poloprázdneho pohára k poloplnému

Ako na to... Prejsť od poloprázdneho pohára k poloplnému

Pesimistov spoznáte podľa toho, že ich mimika je skôr zamračená, sklesnutá, prípadne rovno zúfalá. Ich viera v to, že aj tak všetko dopadne zle je taká presvedčivá, že neraz ani nemáme chuť im to vyhovárať.

Optimisti sú k nim vo veľkom protiklade – ich vyžarovanie je usmievavé a pohodové, radi ľudí povzbudzujú. Ich viera v to, že napokon všetko dobre dopadne je nákazlivá. Z praxe vnímam aj typ, ktorému som vytvorila priečinok „optipesimista“. Rozpoloženie človeka s takýmto nastavením závisí od vonkajších okolností, ktoré keď sú vyhovujúce, zvláda ich s ľahkosťou, ale keď sa objavia záťažové momenty, razom nastupuje negatívny filter a tvorba katastrofických scenárov.

Optimista vie, že svet dokáže byť smutný, pesimista to zisťuje nanovo každý deň

To, akú máme preferenciu vidieť pohár poloprázdny či poloplný závisí aj od genetiky a svoje zohralo tiež výchovné prostredie. Netreba sa však na zdedenú črtu vyhovárať, lebo za našim nastavením vnímať svet stoja emócie. Vezmime si takú dobrú náladu – je závislá od vnútorných impulzov a my na ňu máme priamy vplyv tým, že si strážime a udržiavame zásobu pozitívnych emócií. Ide nám to výborne vtedy, keď si pomôžeme vedomými podnetmi – pri káve či pivku, s čokoládou či klobáskou...  

Odporúčame tiež:  Kalorické tabuľky pre základné živočíšne produkty

Prejsť od poloprázdneho pohára k poloplnému

Zdroj: Shutterstock®

Áno, ale...

Prirodzene, také ľahké to s tými vonkajšími vzbudzovačmi nálady zase nie je. Nedá sa zakaždým utiecť do slasti. Potrebujeme sa naučiť ochočovať svoju impulzívnosť, ktorá je veľmi rýchla, čo sa týka reagovania na vonkajšie podnety. Pointa je v tom, že naša reaktívnosť na vonkajšie aj vnútorné podnety sa neraz udeje automaticky, bez účasti vedomia. Takýto autopilot spôsobí, že my sa proti tým negatívnym impulzom nestihneme brániť, lebo sú promtné a nemajú potrebu s nami debatovať, či sa nám hodí, ako interpretujú to, čo vidia, cítia, počujú... 

Odporúčame tiež:  Ako na to... Dopriavať si nové zážitky pre radosť zo života

Prejsť od poloprázdneho pohára k poloplnému

Zdroj: Shutterstock®

Dostať stres pod kontrolu

Aj keď nám to nie vždy vedome napadne, na vonkajšie podnety môžeme reagovať rôzne – pozitívne, negatívne, diplomaticky, vyhýbavo, zbabelo, s gurážou alebo aj nijako. Keď sme v strese a pod tlakom, najčastejšie volíme negatívny spôsob odozvy. Pre nás je však výhodnejšie zapojiť pozitívne myslenie. Neznamená to ale, že to, čo je negatívne neberieme na vedomie. Znamená to iba toľko, že sa radšej sústredíme na to pozitívne a negatívnemu nedáme možnosť ani priestor na analyzovanie, skúmanie a hodnotenie.

Odporúčame tiež:  Detská hra? Skákaním na švihadle spálite stovky kalórií

Prejsť od poloprázdneho pohára k poloplnému

Zdroj: Shutterstock®

Naučený optimizmus

Aj keď to znie čudesne, oplatí sa nám optimizmu sa učiť. Už len preto, lebo časté a dlhodobé prežívanie negatívnych emócií zhoršuje zdravie a kvalitu života. Mám pre vás päť tipov, ako presvedčiť hlavu k optimizmu.

  1. Jednou z najúčinnejších techník pre polemizovanie s negatívnym presvedčením je hľadať dôkazy, ktoré poukazujú na to, že ste svoje katastrofálne vysvetlenie zveličili. Väčšinou vám realita potvrdí, že preháňate alebo ste preháňali.

  2. To, čo sa skutočne oplatí je zameriavať pozornosť na to, aby ste vyžarovali dobré pocity a zdržali sa sťažovania, frfľania, kritizovania... čím viac nespokojnosti do sveta pošlete, tým viac sa ho vráti späť.

  3. Keď sa bude vaša myseľ túlať v minulosti, spomínajte na príjemné veci. Zatrhnite si premietať si nepríjemné obrazy a myšlienky, nevracajte sa k nim. Odpustite a pustite od seba to, na čo už nemáte dosah. To vám umožní vnímať, aké sú veci tu a teraz, v tom aktuálnom dianí.

  4. Môžete si pomáhať odhodlaním Antonia Gramsciho: „Som pesimista, pretože som inteligentný, ale som aj optimista, pretože mám pevnú vôľu.“

  5. Záchranné koleso pravého optimizmu života spočíva v tom, že aj keby ste všetko mohli stratiť, aj tak môžete všetko mať.

Odporúčame tiež: Ako na to... Myslieť si o sebe viac a dokazovať to

Prejsť od poloprázdneho pohára k poloplnému

Zdroj: Shutterstock®

Vaša Janette

Pesimizmus ochromuje – optimizmus oslobodzuje.

Pesimizmus vyvoláva strach – optimizmus povzbuzuje.

Pesimizmus vyrába problémy – optimizmus ich rieši.

Pesimizmus je ničivý – optimizmus je tvorivý.

Pesimizmus vedie k neúspechu – opitimizmus k úspechu.

 

Nikolaus Enkelmann, nemecký psychológ

Svoje otázky píšte na: janette.simkova@lifekoucing.sk

Viac o Jannette Šimkovej na jej webe: www.lifekoucing.sk

Odporúčame tiež:  AKO NA TO... Hľadať pomoc v duchovne


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 03.07.16 08:27

SK
karma
114.00

...velmi dobry clanok

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 05.07.16 08:53

karma
93.00

pekný článok

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 15.07.16 09:11

MZ
karma
-1.00

Veľmi pekne napísané :)..síce v dnešnej ťažkej dobe nie je ľahké byť stále usmiaty a optimistický, no treba sa zamyslieť a nebyť stále zamračený a ufrflaný človek..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní