Čaro čínskej kultúry - spoznajte blahodárne účinky ďalekého východu

Čaro čínskej kultúry - spoznajte blahodárne účinky ďalekého východu
  • 03.04.2017
  • Danka Šindléryová

  • 26
  • 1

Čaro čínskej kultúry - spoznajte blahodárne účinky ďalekého východu. Čaj je popri vode najčastejšie konzumovaným nápojom. Na celom svete sa pije každý deň. Pre niekoho je to jednoducho iba nápoj, pre druhých filozofia.

Niektorým z nás čaj slúži iba na uhasenie smädu, iní si radi vychutnávajú jeho chuť, no a niektorí z nás spájajú s jeho prípravou pevne stanovené a sčasti nákladné rituály. 

Ak sa o čaji chcete dozvedieť viac, v niekoľkých článkoch u nás sa dočítate o čaji mnohé zaujímavé informácie. Dnes sa pozrieme na to, ktoré odrody a zmesi čajov patria k čínskej klasike.

Čínska klasika

Čína je domovinou mnohých skvostných čajov a zároveň je hlavným výrobcom zeleného čaju. Na tie najlepšie druhy sa zberajú iba prvé dva listy a púčiky. Zelený čaj sa vyrába z čajových listov, ktoré v priebehu spracovania neprešli procesom vädnutia a oxidácie. Chuť zeleného čaju je zvyčajne jemne trpko-dymová. Nápoj má silný osviežujúci účinok na organizmus, ktorý je vystavovaný vysokému pracovnému výkonu alebo dlhodobej psychickej záťaži.

Bude vás zaujímať: FIT & BALANCE WEEKEND na Donovaloch 2017

Zelený čaj - druhy zeleného čaju

Zdroj: Shutterstock®

Zelené čaje

Nápoj bohov, čaj mladosti a večného života - takéto a ďalšie prívlastky si vyslúžil zelený čaj, vďaka jeho širokému spektru dobrých látok pre náš organizmus. Obsahuje veľa antioxidantov, má povzbudzujúce účinky, spomaľuje proces starnutia a znižuje krvný tlak. Pomáha, ak máte diabetes, rôzne infekčné ochorenia, zubný kaz či zvýšený cholesterol.

Gunpowder

Gunpowder sa vyrába v Číne a na Taiwane. Na tento čaj, ktorý vyzerá ako strelný prach, sa čajové listy zrolujú do tvaru guliek. Pri naparení sa otvoria ako kvety. Odporúča sa zhruba 5 - 7 g čaju zaliať 200 – 250 ml vody o teplote 70-80 °C. Nálev tohto zeleného čaju je žlto-zelenkastý a má trpko-sviežu chuť.

Long Jing

Spracováva sa ručne s veľkou dôkladnosťou a jeho usušené lístočky majú osobitný tvar, ktorý získavajú sušením na veľkých horúcich wokoch. Skoré sušenie čerstvých listov trením o stenu horúcich wokov zastavuje prirodzenú fermentáciu a čaj má zelený charakter, je nefermentovaný. Má vysoký obsah zdraviu prospešných látok a antioxidantov typických pre kvalitný zelený čaj. Long Jing (Lunh Ching alebo po našom aj Dračia studňa) sa vo svete považuje za najslávnejší čínsky čaj s jemnou arómou.

Odporúčame: Prvé dni v novej práci - 10 trikov ako zapadnúť v kolektíve

Zelený čaj - druhy zeleného čaju

Zdroj: Shutterstock®

Čierne čaje

Keemun

Vynikajúci čierny čínsky čaj pochádzajúci z provincie Anchu sa vyznačuje pekne súmernými listami. Ide o špičkový čaj základnej triedy s príjemnou sladko-ovocnou chuťou. V Číne je veľmi obľúbený pre jeho tradičnú kvalitu a výbornú cenu. Je vhodný na každodenné pitie, poslúži pre ranný rýchly štart aj prekonanie popoludňajšej únavy.

Lapsang Souchong

Tradičný, čierny, veľkolistý čaj. Pri tomto čínskom čaji sa veľké čajové listy sušia nad ohňom s jedľovým ihličím alebo so živicou. Tento čaj sa využíva v rustikálnych zmesiach. Odporúča sa 5-7 g čaju zaliať 0,5 l vody o teplote 90-100 °C. Lúhovať ho stačí 2-3 minúty, nálev má šedo-hnedú farbu s fialovými a bronzovými odtieňmi. 

Odporúčame aj: Stop každodennej rutine: Nevyhýbajte sa zmenám

Čierny čaj - druhy čierneho čaju

Zdroj: Shutterstock®

Kvetné čaro

Obzvlášť vzácne čajové druhy sa spracúvajú do fantastických výtvorov. Na to sa používajú ručne nazbierané listové špičky čajov, ktoré sa po sparení ručne zrolujú  a zviažu napríklad do tvaru kvetiny. V Číne sa tieto zväzky nazývajú Zelená peónia, jeden zväzok zodpovedá množstvu listov potrebných na veľkú šálku čaju. Zväzok sa môže spariť až 6 krát, nakoľko ide o viacnálevový čaj.

Keď sa púčik otvorí, ukážu sa väčšinou kvety chryzantémy, ruže, klinčeka či ľalie. Dva krásne príklady sú Jin Shang Tian Hua (Anchu) a Mu Dan (Junnan). Čajové ruže sú pre pravých milovníkov čaju naozaj pekný darček.

Odporúčame tiež: Prečo sú japonské ženy štíhle? Tu je ich 6 stravovacích návykov

Zdroj foto: Danka Šindléryová

  • 26
  • 1
Návrat hore
Autor článku

1 komentár

Soňa Kelemenová 07.04.17 11:03

SK
karma
86.00

mám veľmi rada všetky čaje, ráno začínam deň so zeleným a potom pijem už len bylinkové... snažím sa kupovať sypané a kvalitnejšie

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Mäsité jedlá

RECEPT: Chutná domáca šošovicová polievka s klobáskou

  • 29
  • 4
  • 12.06.2020
Dezerty

Recept na bazové madlenky – francúzska pochúťka ideálna k šálke čaju

  • 67
  • 3
  • 15.05.2020
Bezmäsité jedlá

RECEPT: Svieži slaný cuketový koláč: Zažeň hlad zdravou pochúťkou!

  • 27
  • 6
  • 16.05.2020
TOPlist