Döstädning alebo upratovanie pred smrťou. Zisti viac o tomto trende!

Döstädning alebo upratovanie pred smrťou. Zisti viac o tomto trende!

Stretli ste sa už s týmto nevšedným, a pre nás Slovákov aj poriadne krkolomným názvom? Že nie? Döstädning je prakticky takzvaná očista pred smrťou alebo životné upratovanie, po ktorom siahajú predovšetkým ľudia po päťdesiatke. A nie, vôbec nás neprekvapuje, ak máte v tejto chvíli od údivu obočie až na vrchu hlavy a vravíte si: Čo je to za absurdnosť? Pravdou však je, že ide o veľký hit na celom svete, z psychologického hľadiska prinášajúci nesmierne množstvo výhod. Pozrite sa s nami, čo to ten döstädning teda je!

Bude sa ti páčiť: Vieš, ako podporiť svoju kreativitu? Toto by si si mala osvojiť!

rady pre seniorov

Zdroj: Shutterstock®

„Filozofia životného upratovania je taká dôležitá, že by sme ju mali poznať všetci.“

(Margareta Magnussonová)

Ako už názov napovedá, domovom tohto, napohľad morbídneho trendu je Švédsko. Ide doslova o metódu zbavovania sa neporiadku v živote a jeho autorkou je Margareta Magnussonová, na ktorej hlavu padajú mimoriadne rozporuplné názory ľudí. Niet sa čo čudovať. Döstädning sa totiž ku smrti, ako bežne pomerne dosť tabuizovanej téme, stavia absolútne otvorene.

Pojem döstädning pozostáva z dvoch slov, a to dö (zomrieť) a städning (upratovanie). V anglicky hovoriacich krajinách poznajú tento trend ako death cleaning (doslova smrteľné upratovanie).

čo je životné upratovanie

Zdroj: Shutterstock®

Döstädning nie je len pre staršie ročníky

Autorka tohto, už takmer celosvetového hitu zdôrazňuje, že by mal zaujímať úplne všetky vekové kategórie, nielen starších ľudí. A čo je teda princípom döstädningu? Otvorí vám oči v tom, ako naložiť so všetkými hmotnými vecami, ktoré ste si za svoj doterajší život nazbierali, a to tak, aby ste po sebe zanechali čo najmenej zbytočností. Magnussonová argumentuje ohľaduplnosťou voči pozostalým, ktorým tak svojím odchodom zanecháte čo najmenej starostí. Nemá však pritom na mysli len hmotné veci, ale napríklad aj také, akým je konto na Facebooku. Pričom takúto formu upratovania „po sebe“ odporúča aj mladým ľuďom. Smrť je totiž, bez ohľadu na to, ako veľmi nás jej predstava desí, ubíja a deprimuje, neodmysliteľnou súčasťou našich životov.

Neprehliadni: Písanie denníka: Spoznaj blahodarné účinky tohto rituálu!

obdobie pred smrťou

Zdroj: Shutterstock®

Upratanie si v dome, ale aj v duši

Ako sme už načrtli, döstädning nie je len o fyzickom upratovaní, ale aj o tom duševnom – o nahliadnutí do svojho vnútra, vyrovnávaní sa s minulosťou, vysporiadaní sa s niektorými situáciami, ktoré sa nám udiali a cítime ich stále ako „nestrávené“. A čo vlastne viedlo Margaretu Magnussonovú (na fotografii nižšie) k rozšíreniu döstädningu? Keďže sama už je nejaký ten čas po osemdesiatke, na vlastnej koži si zažila smrť takmer všetkých najbližších ľudí. Po ich odchode si uvedomila, aké traumatizujúce, zdĺhavé a depresívne je dávať do poriadku veci, ktoré po sebe zanechali , prípadne sa ich zbavovať. Nechce totiž dopustiť, aby mali rovnaký zážitok aj jej pozostalí. A tak vznikol döstädning.

Život s málom je úľava

Döstädning takisto zahŕňa vysporiadanie si majetkových záležitostí, uvedomenie si, že život si treba naplno užívať a nie si ho zahlcovať nepotrebnými vecami a ponechať si naozaj len to, čo nás robí šťastnými, a to tak po hmotnej, ako aj duševnej stránke. Pretože, ako tvrdí, život s málom je úľava. Táto chytrá Švédka chce zároveň dosiahnuť to, aby rodiny boli schopné rozprávať sa otvorene o otázke smrti, a to aj z praktického hľadiska. Je pre ňu dôležité, aby si každý človek, ktorý pocíti, že sa pomaly, ale isto blíži jeho smrť, dokázal bez servítky povedať, ako by chcel stráviť najbližší čas a obklopiť sa výlučne tým, čo má naozaj rád. Mimoriadne zaujímavý pohľad, čo poviete?

- Anketa

AKO NA VÁS PÔSOBÍ METÓDA DÖSTÄDNING?

Odpovedalo 103 ľudí  

Stotožňujem sa s ňou
86%
Kruto a morbídne
13%
Neviem si na to vytvoriť názor
1%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

viktor labakann 03.07.18 02:27

karma
85.00

Hlúposť, x-krát som si ľahol, že teraz chcem umrieť, ani raz sa mi to nepodarilo.

smrť si nás najde, ani nevieme kedy.

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Remencová 03.07.18 16:10

AR
karma
103.00

suhlasim...ale tak celkovo si myslim, ze ludia strasne vela veci len hromadia a vobec to nie je nikomu na osoh.... zbavit sa toho co najskor a viest zivot bez bordelu :)

  • 3
Odpovedať

Elena Švachová 03.07.18 21:35

karma
109.00

Neviem,pripadá mi to divné...

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 11.07.18 15:36

DB
karma
114.00

človek nahromadí za svoj život toľko zbytočností,ale nevie sa ich vzdať.príbuzní po jeho smrti nevedia čo s tým.deťom je niektorých vecí ľúto,nad niektorými len krútia hlavou.ale čo už,všetci máme z niečoho radosť a niečo nás obťažuje,len keby sme sa toho dokázali pred koncom vzdať.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní