Džús a smoothie - Ich výhody a nevýhody

Džús a smoothie - Ich výhody a nevýhody
  • 08.10.2016
  • Monika Šomšáková

Plánujete sa zdravo stravovať? Určite vás napadlo zaradiť do jedálnička zeleninu a ovocie. Môžete to urobiť klasickou cestou alebo skúsiť tekutú formu. Džús alebo smoothie sú v dnešnej dobe už známe pojmy.

Viete aký je medzi nimi rozdiel? Poznáte ich výhody a nevýhody? 

Domáca výroba

Môžete si džús alebo smothie zakúpiť v obchode už ako hotový výrobok. Avšak vhodnejšie je pripraviť si tieto nápoje doma. Pri doma vyrobenom nápoji vieme, čo sme doň dali a vieme si ich urobiť podľa vlastnej chuti. Dokonca obsah vlákniny v doma pripravenom nápoji je vyšší, ako pri kúpenom. V nápojoch kupovaných v obchode je pridaný aj cukor, ktorý prevyšuje množstvo vitamínov v nápojoch.

Odporúčame prečítať si: Ako správne spracovať a jesť granátové jablko?

Džús a smoothie - Ich výhody a nevýhody

Zdroj: Shutterstock®

Ovocný cukor - fruktóza

Ovocné džúsy, ale aj smoothie obsahujú veľké množstvo ovocného cukru, teda fruktózy. Ak sa užije vo väčšom množstve, môže spôsobiť tráviace ťažkosti, nadúvanie alebo zníženú citlivosť na inzulín. Avšak pozrime sa na jednu vlastnosť smoothies. Pri zmixovaní ovocia a zeleniny dochádza k odstraňovaniu vlákniny. Tá spomaľuje vstrebávanie fruktózy. Hladina cukru sa nezvyšuje tak rýchlo, a tak je telo človeka zasýtené na dlhšiu dobu. Naopak u džúsov je to iné. Cukry sa do tela dostanú rýchlejšie. Použitie džúsu je vhodné skôr pri športovaní a nie ako náhrada tekutín alebo stravy.

Odporúčame prečítať si: Mandľové mlieko – prečo ho zaradiť do jedálnička?

Džús a smoothie - Ich výhody a nevýhody

Zdroj: Shutterstock®

Príprava - nemixujte bezhlavo

Ako je vhodné tieto nápoje nakombinovať? Meňte suroviny podľa chuti. Netreba všetko kombinovať dokopy, vyberte si len pár surovín, ktoré spolu vytvoria príjemnú chuť. Vhodné je pridať do nápojov suroviny, ktoré obsahujú bielkovinu a tuky. Môžete použiť ľanové semienka, oriešky, olej alebo aj arašidové maslo. Použiť môžete aj kombináciu ovocia so zeleninou. Pri pití smoothies si však dávajte pozor, aby ste prijímali aj normálnu stravu a dostatočné množstvo vody.

Odporúčame prečítať si: 3 polievky, ktoré vás zaručene postavia na nohy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Lenka Lapuniková 08.10.16 06:55

LL
karma
-1.00

Mňam. Najlepšia možnosť ako do seba dostať vitamíny.

  • 1
Odpovedať

Miroslav Hajzuš 08.10.16 13:50

MH
karma
64.00

smoothie mám rád

  • 1
Odpovedať

Stanislav Vnenčák 10.10.16 19:47

SV
karma
-1.00

Mňam :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.01.17 21:41

AK
karma
100.00

smoothie si robím počas celého roka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní