Mudry alebo čo znamenajú rôzne zloženia prstov nielen pri joge?

Mudry alebo čo znamenajú rôzne zloženia prstov nielen pri joge?
  • 03.11.2017
  • Veronika Lacková

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, čo znamená gesto dvoch spojených prstov na joge? Prinášame vám vysvetlenie, a nielen to. Vysvetlíme vám, čo sú mudry, ako vplývajú na fyzický a emocionálny stav človeka a ako sa majú správne praktizovať. 

Úplne sa vyliečiť z vážneho problému mudry nedokážu, pretože problém je príčinou zlyhania viacerých faktorov. Čo však dokážu, je zlepšenie zdravotného stavu. Je dôležité uvedomovať si, čo ktorá mudra spôsobuje a sústrediť sa na to pri jej vypĺňaní.

Slovo mudra je v sanskrite (veľmi starý indický jazyk)  definovaná ako pečať alebo zámok. V súčasnosti existuje 180 mudier. Je to špecifické zloženie prstov na rukách, ktoré je presne predpísané. Tieto zloženia vplývajú na fyzický aj emocionálny stav. S ich pomocou sa možno zbaviť stresu, pocitu úzkosti, obavy, únavy, získať vnútornú silu a duševnú vyrovnanosť. 

Keď si odmyslíme duchovné pozadie mudier (nie každý sa s danými vecami stotožňuje, čo je v poriadku), tak sa ich dá považovať za gymnastiku prstov, ktorá priaznivo vplýva na energetické kanály.

Pozri ajHoroskop na november: Vieš, ktoré znamenie stretne osudovú lásku?

joga

Zdroj: Shutterstock®

Pôsobenie mudier je založené na reflexnom spojení  každého prsta s rôznymi časťami tela a vnútornými orgánmi.  Každý prst na ruke je spojený s určitou energiou: palec – to je naše ego, vôľa a logika. Prostredník zodpovedá za trpezlivosť a schopnosť kontrolovať svoje pocity. Prsteník nesie zodpovednosť za zdravie a životnú energiu. Malíček predstavuje tvorivú stránku osobnosti, umenie vidieť krásno.

Každá mudra vplýva iným spôsobom na energetické dráhy (energetické kanály) v našom tele. Čo sa týka intenzívnosti účinku, mudry fungujú individuálne – výsledky sa u každého človeka líšia. Závisí to aj od vážnosti daného problému a aj od toho, na akom stupni duševného rozvoja sa človek nachádza. Ak si poviete, že sú mudry hlúposť, tak môžete prsty skladať do rôznych pozícií a nepomôže vám to. Dôležité je veriť a pokračovať v snažení.

mudry skladanie prstov

Zdroj: Shutterstock®

Ako správne praktizovať mudry?

Mudry sa môžu praktizovať v rôznych polohách – posediačky, poležiačky, v stoji, alebo dokonca aj na prechádzke, na stretnutí, počas pozerania TV (i keď najlepšie by bolo, aby ste tomu venovali úplnú pozornosť), mudry sa dajú vykonávať aj počas činnosti. Mali by ste byť otočení smerom na východ a jedno cvičenie by sa malo opakovať 3-krát do dňa od piatich do pätnástich minút. Cviky sa vykonávajú v pokoji, bez vypätia síl a námahy svalov.

Čo sa týka účinkov, je tu badať veľmi zvláštny jav. Často sa stáva, že cvičením jednej mudry zameranej na nejaký problém sa vylieči aj problém druhý – je to bežná záležitosť. Ak vám nerobí problém opakovať si slovné formulky, afirmácie, mantry alebo modlitby (ak nejaké máte a používate ich)  popri vypĺňaní cvičenia, efekt danej mudry sa zvýši.

Nepresahujte čas cvičenia jednej mudry. Dohromady by ste nemali cvičiť  dlhšie ako 45 minút. Ak sa rozhodnete cvičiť viac polôh, urobte si medzi nimi  päťminútovú pauzu. Nižšie uvádzame príklady troch zaujímavých mudier.

Bude ťa zaujímať: Chrípková sezóna je v plnom prúde. Tak ju vyžeň týmto domácim liekom!

mudra poznania

Zdroj: Shutterstock®

Mudra poznania

Túto mudru môžete poznať z jogy. Je jednou z najdôležitejších. Znižuje emocionálne napätie, nepokoj, nervozitu, melanchóliu, smútok, clivotu, depresiu, hnev a strach. Zlepšuje myslenie, aktivizuje pamäť a potenciál. Mnohí z mysliteľov, filozofov, vedcov používali práve túto mudru. 

Mudra si dokáže poradiť s nespavosťou alebo aj s nadmernou únavou a vysokým krvným tlakom. Je veľmi jednoduchá, skladá sa tak, že spojíme palec a ukazovák (na jednej alebo oboch rukách), ostatné prsty ostávajú vystreté.

mudra pozdvihnutia

Zdroj: Shutterstock®

Mudra pozdvihnutia

Táto mudra sa výborne hodí pre chrípkové obdobie! Mobilizuje ochranné funkcie organizmu, zlepšuje imunitu a urýchľuje proces liečenia. Pomáha pri všetkých nádchových ochoreniach, ochoreniach hrdla, zápale pľúc, kašli a nádche. 


Skladá sa nasledovne: obe dlane spojíme k sebe do presebného gesta a palec jednej ruky je vystretý a obopnutý palcom a ukazovákom druhej ruky. Ruky treba držať bez námahy.

mudra zivota

Zdroj: Shutterstock®

Mudra života

Vypĺňanie tejto mudry vyrovnáva energetický potenciál celého organizmu a zvyšuje životnú silu. Zlepšuje taktiež práceschopnosť, bdelosť, vytrvalosť, pozitívne vplýva na náladu, zlepšuje zrak a lieči ochorenia očí. 


Cvičí sa tak, že na oboch rukách spojíme končeky malíčka, prsteníka a palca, ostatné prsty ostávajú vystreté.

- Anketa

CHCELI BY STE POZNAŤ ĎALŠIE POZÍCIE MUDIER?

Odpovedalo 299 ľudí  

Áno, zaujalo ma to.
98%
Nie, nebudem ich praktikovať.
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Marta Bujdošová 03.11.17 07:37

MB
karma
98.00

zaujimavé

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 03.11.17 08:56

SK
karma
86.00

mudre slova.....

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 03.11.17 12:05

karma
110.00

Náuka o mudrách sa zakladá na tattva-jóge, náuke o Elementoch. Fyzické telo je tvorené piatimi Elementmi: Vzduchom, Vodou, Zemou, Ohňom a Akašou (=éter, čiže drobné medzibunkové priestory v tele).

Nerovnováha v týchto Elementoch narúša funkčnosť imunitného systému a zapríčiňuje choroby. Ak niektorý z týchto Elementov vykazuje nedostatok, možno to ľahko napraviť tým, že sa istá časť tela spojí s inou časťou tela pomocou techniky mudier...takže nejde len o akúsi jogu prstov, ale je za tým zámer. Keď sa prst predstavujúci daný Element spojí s palcom, vyrovnávame tým daný Element. Choroba zapríčinená danou nerovnováhou ustupuje. Mudry aktivujú elektromagnetické toky v tele, ktoré vyvažujú navzájom jednotlivé Elementy a prinášajú zdravie.

  • 5
Odpovedať

Alena Cabakova 04.11.17 08:43

karma
86.00

Martinka, dakujeme za toto doplnenie dolezitych faktov

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 03.11.17 13:09

MD
karma
132.00

...pre mňa toto nieje, tu už vidím prepojenie s inými náboženstvami...aj keď verím, že cvičenie samotných jogových cvikov bez toho "duchovného" môže mať kladný efekt

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 04.11.17 07:05

KK
karma
105.00

musím vyskúšať

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 04.11.17 07:24

SK
karma
114.00

velmi zaujímavé

  • 1
Odpovedať

Veronika Lacková 07.11.17 20:47

VL
karma
-1.00

Som rada :). Pripravuje sa pokračovanie článku!

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 04.11.17 23:41

IM
karma
100.00

takéto niečo si vždy rada prečítam

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 05.11.17 23:02

ZS
karma
100.00

Samé novinky pre mňa, s jogou som sa ešte osobne nestretla.

  • 0
Odpovedať

Lucia Stupková 19.11.17 08:30

LS
karma
100.00

U nas je joga skor o dychani a vela ludi tam zaspalo....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní