Nevieš, ako zlepšiť činnosť mozgu? Takto budeš viesť úspešný život!

Nevieš, ako zlepšiť činnosť mozgu? Takto budeš viesť úspešný život!
  • 26.07.2018
  • Simona Kostková

Celý rok sa väčšina z nás teší na dlhé letné dni, počas ktorých môžeme dobehnúť veci, ktoré sme nemohli alebo nestíhali počas zamračených dní dokončiť. Ženy sa môžu venovať svojim záhradkám či opaľovaniu a pánov, okrem pohľadov na polooblečené ženy, poteší aj ich štvornohý tátoš. Avšak, ani počas leta by sme nemali úplne vypnúť a mali by sme venovať pozornosť aj nášmu mozgu.

Mozog predstavuje najzaujímavejší orgán v našom tele a napriek tomu, že je pre nás stále veľkou záhadou, sú veci, ktoré mu robia dobre a v konečnom dôsledku aj nám. Napriek tomu, že sú študentské časy dávno za vami, poprípade máte prázdniny, nenechajte svoj mozog odpočívať a doprajte mu poriadny tréning! Zobuďte svoje bunky a zefektívnite tým svoj život.

Naučte sa niečo nové!

Nebojte sa, nenadiktujeme vám teraz prísny režim, vďaka ktorému budete mať lepšiu prácu, viac peňazí a krásnu polovičku po boku. Poradíme vám niečo oveľa kreatívnejšie a zábavnejšie. Na to, aby náš mozog nezaspal na vavrínoch a aby postupne neprestal fungovať naplno, musíme mu dať trošku zabrať. Hlavne pokiaľ sú školské lavice pre vás dávnou minulosťou. Najlepšou možnosťou, ako udržať náš mozog v dobrej kondícii, je naučiť sa niečo nové. Nie, nemusíte teraz siahnuť po anglickom slovníku ani sa nemusíte naučiť hrať na hudobnom nástroji. I keď...

Učenie nových vecí dokáže spomaliť proces starnutia, je skvelou prevenciou voči niektorým ochoreniam a okrem toho vám to bude aj lepšie páliť. Samozrejme, spolu s tým ide ruka v ruke správna životospráva, ktorú náš mozog potrebuje a odmenou nám bude šťastný život. Predtým, ako sa pustíte v poodhaľovaní tejto tematiky ďalej, porozmýšľajte nad tým, čo vás baví alebo čo nové by ste sa chceli naučiť a či to bude pre vás hrou alebo trestom.

Neprehliadni: Psychológia farieb. Dokážu farby zmeniť tvoju náladu?

čo pomáha mozgu

Zdroj: Shutterstock®

Späť do školy

Chcete zmeniť svoj život, máte voľný čas a neviete čo s tým? Vráťte sa do školy! Sú typy ľudí, ktorí na sebe neustále pracujú a neuspokoja sa s minimom. Ak patríte k nim a chcete sa vo svojom živote posunúť ďalej, no neviete ako, vyskúšajte školu. Že ste na to už starí? Existujú školy aj pre starších ľudí – univerzity tretieho veku a nikde nie je napísané, že sa nemôžete prihlásiť aj na obyčajnú vysokú školu. Spoznáte nových ľudí, obohatíte tým svoj život a naučíte sa niečo nové. Keď sa nebudete vedieť rozhodnúť, či je škola to pravé pre vás, spomeňte si na študenta, ktorého ani vysoký vek (70 rokov) neodradil od denného štúdia.

Ak je škola pre vás veľkou výzvou a necítite sa ešte na to, začnite s jazykovým kurzom. Nenáročné učenie niekoľko hodín do týždňa vám ukáže, či máte ešte energiu na učenie alebo nie. A pomôže vám to určite viac, než keby ste nerobili vôbec nič. Navyše vám to môže pomôcť aj s komunikáciou s cudzincami, čo vám, okrem nových známych, môže uľahčiť aj výber dovolenky či pracovné vzťahy. Nie nadarmo sa hovorí – koľko jazykov ovládaš, toľkokrát si človekom.

jazykové kurzy

Zdroj: Shutterstock®

Vyrobte si šperk, zmení vám to život!

Učenie sa nových slovíčok nemusí baviť každého. Možno práve vy nie ste študijný typ a radšej by ste niečo tvorili, no stále ste nenašli čas alebo motiváciu. Odhoďte všetky zábrany a výhovorky a vypustite svoju umeleckú dušu! Vlastnoručná výroba šperkov a doplnkov patrí k vhodným činnostiam na zlepšenie a udržanie kondície nášho mozgu. Skúsiť môžete naozaj čokoľvek, štrikovanie, vyšívanie – veľmi populárne sú momentálne folklórne vzory, ďalej háčkovanie, výrobu šperkov a mnoho iného. Návody na jednotlivé činnosti nájdete na internete a nepotrebujete na to vystrčiť ani päty z domu.

Pokiaľ by ste chceli vyskúšať niečo zaujímavejšie a spoznať nových ľudí či odhaliť svoj skrytý potenciál, poobhliadnite sa po hudobnom nástroji, ako je klavír, husle alebo trúbka. A to nie je všetko! Vyskúšať môžete hocičo, čo vás ako malých bavilo alebo ste o tom vždy snívali, no rodičia vám to zatrhli. Veľmi zábavné môže byť maľovanie, reštaurovanie starého nábytku, výroba keramiky, fotografovanie, aj obyčajné záhradníčenie. Každá z týchto činností si vyžaduje počiatočné študovanie a neustále sebazdokonaľovanie. Nielenže môžete spoznať zaujímavých ľudí, môžete poodhaliť kúsok z vás a v neposlednom rade si môžete aj privyrobiť či nadobro zmeniť povolanie.

handmade šperky

Zdroj: Shutterstock®

Čo ešte mozog udrží v dobrej kondícii?

Ak vás ani jedna z týchto činností nenadchla a chcete len vyplniť voľné chvíle niečím zaujímavejším, než je surfovanie po internete, vrhnite sa na klasické krížovky! Že to je iba pre dôchodcov? Aj tá najľahšia krížovka vás dokáže poriadne potrápiť, ak ste už dlhšie neprijímali nové informácie. Po čase si ani neuvedomíte a budete svoje okolie ohurovať novými informáciami, ktoré načerpáte z krížoviek. Krížovky vo vás môžu dokonca vyvolať hlad po ďalších informáciách, ktoré funkciu vášho mozgu podporia a nenápadne vás nalákajú na učenie. Hlavolamy vám, naopak, pomôžu rozvinúť logické myslenie, ktoré oceníte aj v bežnom živote.

Pomerne zábavnou možnosťou, ako oživiť mozgové bunky, je šoférovanie, a to nie obyčajné, ale po neznámych cestách. Spojíte tým koordináciu, myslenie, pohotové reakcie, zlepšíte si periférne videnie a jazda po neznámych cestách udrží váš mozog v neustálej činnosti. Postačí, ak občas zmeníte cestu do roboty, čím si môžete aj ušetriť pár minút cesty alebo objaviť zaujímavé kaviarne.

Čo by to bolo za článok o mozgu, ak by sme nespomenuli meditáciu! Meditácia vám pomôže upokojiť myseľ, vyčistiť ju a dá jej možnosť sústrediť sa na nové, dôležité veci. Okrem iného sa vám zvýši prekrvenie mozgu, zlepší sa koncentrácia a mozog bude celkovo aktívnejší.

Odporúčame pozrieť: Som ľavák: Výhoda či prekliatie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Angela Gavlasová 26.07.18 04:32

AG
karma
105.00

Presne tak, aj ja som sa vrátila späť do školy a neviem si vynachváliť :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.07.18 05:25

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavý a dobrý článok!

  • 0
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 26.07.18 11:06

AH
karma
90.00

lanovy olej,olivovy olej, 3 mega ,kardamon,akutil..............

  • 1
Odpovedať

Marie Gutmannová 26.07.18 15:40

MG
karma
104.00

Veľká pravda, o mozog sa musíme starať. Prospieva mu aj pohyb vo forme akéhokoľvek cvičenia...aj tam treba myslieť, taktizovať, koordinácia...

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 26.07.18 23:25

AR
karma
103.00

Ja sa ucim stale :) teraz je to novy jazyk, predtym som si urobila pocitacovy kurz. Aj ked musim povedat, ze mam pocit, ze mi to ucenie ide uz trochu pomalsie ..a to mam len 30 rokov

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 27.07.18 19:16

IM
karma
100.00

snažím sa krížovky, čítanie kníh, vyšívanie

  • 0
Odpovedať

Jana Dz 05.08.18 14:56

JD
karma
108.00

ako uz tu bolo spomenute, cim som starsia, tzm horsie je to s ucenim, uz to nie je to, co v skole, ale vzdy sa snazim si novu vec si s niecim asociovat a potom to ide lepsie :)

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 22.08.18 10:00

karma
127.00

Super článok, dobré nápady na trávenie voľného času, lepšie ako telka :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní