Poznáme recept na šťastie: Zisti, ako si zvýšiť hladinu hormónov!

Poznáme recept na šťastie: Zisti, ako si zvýšiť hladinu hormónov!
  • 02.06.2018
  • Simona Kostková

Hovorí sa, že sme to, čo jeme. A my s tým úplne súhlasíme. Jedlo je odpoveďou na mnohé životné otázky. Keď sme šťastní, vyberáme si sýte a chutné jedlá a naopak, keď sme smutní, zjeme všetko, čo nám príde pod ruku. Avšak jedlo nesúvisí iba s našou aktuálnou náladou, ale aj s niečím iným.

Správne zvolené jedlo nám môže pomôcť aj so zvládaním každodenného stresu. Posvieťte si spolu s nami na potraviny, ktoré vám nielen zdvihnú náladu, ale aj pomôžu zlepšiť život! Toto sú tie najlepšie jedlá pre šťastné hormóny.

Celozrnné obilniny

Hormón serotonín zodpovedá za dobrú náladu, optimizmus, pokoj a radosť zo života. Presne preto sa nazýva aj hormón šťastia. V tele vzniká z aminokyseliny tryptofánu a práve jeho príjem dokáže povzbudiť účinok serotonínu. Tryptofán nájdeme hlavne v bielkovinách, ale pre jeho premenu na serotonín je veľmi dôležitý aj príjem sacharidov a iných živín.

Aby sme predišli zbytočným depresiám či pocitom zúfalstva, mali by sme byť dostatočne zásobovaní komplexnými cukrami, ako sú celozrnné obilniny, ovocie a zelenina. Taktiež pomáha jesť menšie porcie, ale zato častejšie. Naopak, vyhnite sa rafinovanému cukru, ktorý spôsobí výkyvy krvného cukru a zvýši chuť na sladké. Okrem komplexných sacharidov pridajte do jedálnička aj vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré stabilizujú hladinu cukru v krvi a podporia tvorbu serotonínu v mozgu. Tip: Tvorbu serotonínu účinne podporí aj taj-či, chôdza, slnko, modlitba a joga. 

Pozri aj: Toto sú najčastejšie príčiny zadržiavania vody v organizme!

bielkoviny v strave

Zdroj: Shutterstock®

Bielkoviny

Dopamín je neurotransmiter, čo znamená že pomáha s prenosom informácií v mozgu. Pozitívne ovplyvňuje aj centrum odmien a potešenia, pomáha regulovať pohyb, sústredenosť a emocionálne reakcie. Jeho nedostatok sa prejavuje únavou, zvýšenou chuťou na kávu a cukor, ale aj zlou náladou. Naopak, jeho nadbytok sa môže prejaviť zvýšenou agresiou a stavmi úzkosti. V tele vzniká z aminokyselín tyrozínu a fenylalanínu, ktoré sa opäť nachádzajú v potravinách, bohatých na bielkoviny.

Prírodným zdrojom dopamínu sú ryby z voľného lovu, vajcia, mäso, mliečne produkty, kurkuma, tofu, spirulina a strukoviny. Vysoké množstvo sa nachádza aj v zelenom čaji, v ginkgo biloba. Ak zjete niektorú z týchto potravín, ktorá je bohatá na bielkoviny, hladina dopamínu sa vám zvýši behom 30 minút. Dopamín je dôležitým prekurzorom noradrenalínu a adrenalínu.

zdravá strava

Zdroj: Shutterstock®

Tuky

Zdravé tuky majú upokojujúci efekt na naše telo, ktorý eliminuje hladovanie. Pomáhajú tiež stabilizovať hladinu cukru v krvi. Predstavujú bohatý zdroj omega-3 mastných kyselín. Tie sú nesmierne prospešné pre naše cievy, ktoré udržujú elastické a bez zrazenín, udržujú správnu hodnotu cholesterolu, podporujú činnosť mozgu a srdca. Ich nedostatok môže spôsobiť depresiu, suchú pokožku, zvýšenú lámavosť nechtov a vlasov.

Najväčší obsah týchto kyselín nájdeme v olivovom oleji, hlavne v extra panenskom, ale aj v tekvicovom, v oleji z vlašských orechov a v kokosovom. Bohatým zdrojom sú aj ryby, ako losos, tuniak, halibut, ančovičky a rôzne semiačka. Minimálny denný príjem predstavuje 1g.

Doporučujeme: Liečivá sila medu: Poznáš aj tieto jeho zázračné účinky?

probiotiká v mliečnych produktoch

Zdroj: Shutterstock®

Probiotiká

Probiotiká nájdeme hlavne v kefíre, jogurte, kvasenej zelenine a v mnohých iných, ktoré patria medzi fermentované potraviny. Tie obsahujú enzýmy a probiotické baktérie, ktoré pôsobia priaznivo na našu črevnú mikroflóru. Typ stravy priamo ovplyvňuje zloženie tejto flóry. Postačí len jedna lyžica fermentovanej potraviny denne, ktorá sa postará o naše zdravie a psychickú pohodu. 

Zdravá črevná mikroflóra je schopná efektívne vstrebávať živiny z jedla, neutralizovať toxíny a bojovať proti plesniam v čreve. A to zásadne ovplyvňuje našu náladu, podráždenosť či depresiu. Dokonca sa využívajú na liečbu depresie a úzkosti. Ideálne by sa mali probiotiká dopĺňať pol hodinu pred jedlom. Spolu s probiotikami nezabudnite doplniť aj prebiotiká!

ako byť šťastná

Zdroj: Shutterstock®

Zelenina a ovocie

Sú bohaté na rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Nerozpustná funguje ako čistič čreva, zbavuje ho toxických látok a zvyškov tuku. Tento čistiaci proces je kľúčový pre správne trávenie, chudnutie a vstrebávanie živín do tela. Rozpustná vláknina spomaľuje uvoľňovanie glukózy do krvi - zabraňuje tak prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi a únave, zároveň zaisťuje stabilný prísun energie.

Jedzte preto čo najpestrejšie druhy zeleniny a ovocia. Obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, ktoré asistujú pri tvorbe transmiterov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 06.06.18 21:20

JK
karma
100.00

Zaujímavé čítanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní