Poznáš nebezpečenstvo kurzov sebaobrany? Sú naozaj užitočné?

Poznáš nebezpečenstvo kurzov sebaobrany? Sú naozaj užitočné?
  • 27.11.2017
  • Tomáš Čerhit

Poznáme to všetci. Kráčame večer po ulici, keď sa oproti nám objaví zopár podnapitých ľudí či skupinka vyznávajúca rovnaké náboženstvo alebo čokoľvek iné. Hlavné je, že sú tam spolu a vyzerajú nebezpečne.

Človek nikdy nevie, či si budú chcieť niečo dokazovať, a preto je strach v týchto situáciách bežný. Pri podobných zážitkoch, veľmi často premýšľame nad tým, čo robiť, aby sme sa nabudúce nebáli a v prípade potreby vedeli seba a svojich blízkych ochrániť. Keďže málokto má dostatok času naplno sa venovať bojovému športu alebo umeniu, začíname siahať po zbraniach ako nože, teleskopické obušky či obranné spreje a paralyzéry. Zvyšok z klubu zaneprázdnených ľudí si zaplatí niekoľkotýždňový kurz sebaobrany. Stoja tieto veci za naše častokrát ťažko zarobené peniaze?

Pozri aj: Aká je správna starostlivosť o plachty? Tomuto sa určite vyvaruj!

Ako používať slzný sprej

Zdroj: Shutterstock®

Obranné zbrane

V prvom prípade tu máme obranné zbrane, ktoré nám šetria čas. Môžu byť skvelým pomocníkom vždy, keď príde k nebezpečnej situácii. Ale aká je hranica medzi užitočnosťou a nebezpečenstvom, ktoré pre nás, nositeľov, tieto zbrane predstavujú?

Predstavte si, že máte sprej alebo paralyzér. Začnete tušiť nepríjemnú situáciu. Čo spravíte? Vyberiete ho a ukryjete do dlane? Čo ak sa vám ho nepodarí dokonale v dlani zakryť a oproti vám ide len nevinná skupina? Je to niečo, čo vám stojí za to, strašiť okoloidúcich?

Nehovoriac o tom, koľko ľudí si po nákupe tieto pomôcky hneď vyskúša. Niet sa čomu čudovať. Veď aký blbec by vás nechal otestovať si nový paralyzér alebo „slzák" priamo na ňom? A to ešte nehovoríme o noži. Kúpiť si zbraň je síce jednoduché, ale kto z nositeľov má istotu a vie, ako ju naozaj použiť? Aká je v takom prípade pravdepodobnosť, že nakoniec bude použitá proti vám? Zrejme vyššia, ako by sa mnohým na prvý pohľad mohlo zdať.

Pozri aj: Polievka ako súčasť stravy: Pre toto ju nikdy nevynechaj!

kurz sebaobrany

Zdroj: Shutterstock®

Kurz sebaobrany

V žiadnom prípade niet pochýb o schopnostiach inštruktorov sebaobrany. Veď nám to dokazujú v rôznych inštruktážnych videách a aj počas tréningov v konkrétnych naučených pozíciách. Čo ale urobíte, ak vás útočník na ulici chytí trochu inak, ako ste boli zvyknutí na tréningu? Alebo čo ak bude vyšší a ťažší? Zrejme vám zručnosti nadobudnuté na kurze nebudú stačiť. A to ani zďaleka nie je jediný problém. Vysvetlíme si to na jazykovom kurze.

Začnete chodiť na nemčinu, postupne sa učíte slovíčka a základnú gramatiku. Prejde zopár týždňov, vy sa viete predstaviť, povedať niečo o svojej rodine a práci. Ale kurz skončí. Pravdepodobne ešte budete nejakú dobu vypracovávať cvičenia, ktoré vám zostali a sem-tam si pustíte nemeckú pieseň. No za chvíľu na nemčinu úplne zabudnete. Ako asi budete rozprávať o pol roka? Alebo o rok, či dva bez žiadneho cviku? Vidíte spojitosť s kurzami sebaobrany? Čo v momente, keď skončia?

Aj keby ste boli tým najlepším najodhodlanejším bojovníkom a mali chuť cvičiť ďalej, kde nájdete toho cvoka, ktorý vám dovolí na sebe skúšať vaše novonadobudnuté ťahy, prípadne údery? A tu je kameň úrazu. Áno, kurz vás naučí nejaké funkčné základy, ale tak, ako cudzí jazyk z predošlého prípadu, aj tie postupom času zapadajú prachom.

Tiež odporúčame: Pesticídy v ovocí a zelenine: Ako a prečo proti nim treba bojovať?

Strach v náročných situáciách

Zdroj: Shutterstock®

Falošný pocit nepremožiteľnosti a paralyzujúci strach

Až doteraz sme nespomenuli snáď dva najnebezpečnejšie aspekty tohto celého - pocit nepremožiteľnosti, ktorý často nastáva už po pár hodinách kurzu. Druhým je priam paralyzujúci strach, ktorý v obdobných situáciách nastáva a len máločo vás naň dokáže pripraviť. Preto si dobre premyslite, do čoho investujete svoje peniaze. Ak sa chcete vedieť brániť, nie je lepšie v takom prípade, začať sa seriózne venovať bojovému športu alebo umeniu ako riskovať svoj život? To už nechám na vás.

- Anketa

ABSOLVOVALI STE UŽ NIEKEDY KURZ SEBAOBRANY ALEBO NOSÍTE SO SEBOU ZBRAŇ?

Odpovedalo 23 ľudí  

Áno
48%
Nie
52%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Milka Damašková 27.11.17 21:08

MD
karma
132.00

Veru, už som sa aj ja ocitla v nebezpečnej situácii a nie len raz...no asi mám dobrého anjela strážneho, vždy som z toho akosi vyviazla..

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 28.11.17 10:28

MF
karma
-1.00

už dlho premýšľam o takomto kurze...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 15:34

SK
karma
114.00

nepoznám

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.12.17 12:53

JK
karma
100.00

Nikdy som ho neabsolvovala

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 27.02.18 13:58

JK
karma
103.00

ked vás niekto napadne zo zadu atresne vas tak nepomôže nič zažil som

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní