Sebarozvoj s koučkou: Čo s pocitom viny?

Sebarozvoj s koučkou: Čo s pocitom viny?

Vychádzam z predpokladu, že nejaký máte, lebo sme ľudia a niektoré veci nemávame dokončené. Možno máte v zbierke niečo, čo ste dlho odkladali a k tomu naviazaný pocit, že ste to už dávno mali urobiť/ vybaviť/ vyriešiť...

Z toho prúdia nepríjemné pocity a výčitky. Keď vás zaujíma, prečo to tak je, poznám odpoveď. Začnem okľukou. Ako ste sa cítili, keď niekto nedodržal slovo? Dohodli ste sa na stretnutí, ale druhá strana neprišla, nedala nič vedieť, ani sa neospravedlnila. Viem si predstaviť, ako niekto s takýmto postojom sklame vašu dôveru. A teraz si vezmite všetky dohody, ktoré ste uzavreli so sebou, týkajúce sa prísľubov, čo urobíte, zariadite, vyriešite...

Pozri aj: Muži verzus ženy: Prečo si nerozumieme? Tieto dôvody ťa dostanú!

vina

Zdroj: Shutterstock®

Dôvera v seba

Všetky tie zlé pocity, ktoré máte z nevybavených vecí, sú vlastne porušením dohôd so sebou, a tým aj narušením dôvery v seba. Jednou z možností, ako si nevyrábať ďalšie a ďalšie negatívne pocity zo seba, je jednoducho hovoriť nie. Buďte obozretní pri kývaní na to, do čoho všetkého sa vkladáte a aké máte kapacity. Viete, čo som sa dlho učila hovoriť ľuďom? „Je mi ľúto, toto teraz nestihnem“ alebo „Je mi ľúto, potrebujem na to viacej času“. Zistila som, že ľuďom nevadí, že im nevyhoviem hneď, skôr im imponuje, že mám jasno v tom, koľko dokážem stihnúť.

Keď si vyrábate vnútorný tlak tým, že si hovoríte veľa viet z kategórie „mala by som“, pokojne tú nátlakovú formuláciu zmeňte na: “Mohla by som, keď sa tak rozhodnem.”

Odporúčame: Aj podanie ruky o tebe veľa napovie. Vyhni sa trápnym situáciám!

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 27.03.18 10:06

ĽŠ
karma
100.00

Nie dokáže byť "čarovným" slovíčkom, obzvlášť v takýchto prípadoch.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní