Šošovica jedlá, latinsky Lens culinaris, je jednoročná rastlina z čeľade bôbovité, ktorá pochádza z Indie. Pestuje sa pre svoje semená ukryté v strukoch. Táto strukovina je súčasťou našej stravy už od dávnych čias, pričom aj v dnešnej dobe predstavuje v mnohých krajinách významnú potravinu. Dostupné sú pritom rôzne odrody šošovice, ktorých semená sa môžu líšiť veľkosťou i farbou. Okrem tradičnej a dobre známej šošovice si stále väčšiu obľubu získava aj červená šošovica. Potom je tu však i čierna šošovica v netradičnej tmavej farbe. A ako túto strukovinu zaradiť do jedálnička? Pozrime sa spolu na to, ako pripraviť šošovicu chutne a zdravo.
Prečo konzumovať šošovicu?
Než sa pozrieme na samotné recepty so šošovicou, pripomenúť si môžeme to, prečo by vlastne táto strukovina mala byť pevnou súčasťou našich jedálničkov. Samozrejme, ide o zdravú potravinu, no čo ponúka? Je množstvo dôvodov, prečo jesť šošovicu pravidelne. V prvom rade musíme spomenúť, že ide o perfektný rastlinný zdroj bielkovín, čo dozaista ocenia vegáni i vegetariáni. Okrem toho telu doplní aj vitamíny skupiny B či minerálne látky, ako sú fosfor, železo aj horčík. Šošovica napomáha udržiavať hladinu cholesterolu aj krvného tlaku v norme. Taktiež podporuje krvotvorbu a dobrý stav zubov, kostí či svalov. Rovnako má blahodarný vplyv na proces trávenia. Nuž, stačí si z nej už len pripraviť niečo chutné. Poďme zistiť, čo by to mohlo byť!