Ako prežiť karanténu osamote? Čo radia odborníci?

Ako prežiť karanténu osamote? Čo radia odborníci?

Ako povedal sám veľký Johann Wolfgang von Goethe: „Samota je pekná vec, keď človek žije sám so sebou v mieri a ak má čo robiť.“ Toto jeho poznanie je v súčasnosti aktuálnejšie než kedykoľvek predtým. Byť „single“ nadobúda v čase našej sociálnej izolácie úplne nový rozmer. Znamená byť sám so sebou v jednom priestore 24 hodín denne. Inšpirujte sa spolu s nami, ako zvládnuť túto niekoľkotýždňovú „one man show“ plnohodnotne a s vlastným obohatením.

Odborníci sa nie vždy zhodnú v názore. Skôr je to rarita, no k súčasnej situácii radia väčšina rovnako. Mimoriadne dôležité je mať režim. Ľudovo povedané, neopustiť sa. Pobyt doma síce môže zvádzať k tomu, aby nastal chaos, no vy tomu musíte odolať. Rovnako ako vyjedaniu chladničky po desiatej hodine večer. Vypracujte si svoj plán a držte sa ho. Vstávajte o tej istej hodine, plánujte si aktívne i oddychové aktivity. 

Pozri aj: Poznáš makový olej? Objav jeho účinky na telo, vlasy i pokožku!

cvičenie počas karantény

Zdroj: AdobeStock

Spoločenský kalendár nemusí koronavírus zastaviť

Viaceré prieskumy ukazujú, že pocit osamelých ľudí vo svete narastá. Len napríklad v takej Británii, podľa národnej štatistiky, žije s pocitom chronickej osamelosti približne 2,4 milióna ľudí. Výskumy spoza veľkej mláky zasa ukazujú, že mimoriadne osamelou sa cíti generácia Z, teda mladí ľudia do veku 22 rokov.  Faktorov je viacero, životný štýl, a s tým spojené komplikované vzťahy, medzi ne jednoznačne patria. Danej skutočnosti určite nepridáva ani aktuálna situácia vo svete, kedy izolácia ešte narastá. Práve preto je viac ako dôležité neuzatvárať sa do seba, ale naplánovať si pravidelný sociálny kontakt.

Vo svete i u nás doma sa stávajú stále populárnejšími virtuálne párty a stretnutia. Nebojte sa toho ani vy. Nabite si svoj spoločenský kalendár pravidelnými stretnutiami aj keď ste celý čas doma. Stačí mať k tomu smartfón alebo počítač. Teraz, keď máme viac času, je ideálny čas ozvať sa starým priateľom, širšej rodine a samozrejme, všetkým tým, s ktorými by ste sa inak stretli vonku na pive, pri poháriku vína, v kine či na bytovej párty. Odvážnejší sa môžu pustiť do virtuálneho randenia. Síce to bude prostredníctvom displeja, ale zabaviť sa môžete rovnako kvalitne. K tomu dobré občerstvenie a vyberaný outfit. Teda aspoň jeho vrchná časť. Predsa len, tú je vidieť.   

Neprehliadni: Ako zahnať chuť na sladké? Daj šancu týmto osvedčeným radám

kultúrne vyžitie počas karantény

Zdroj: AdobeStock

Konečne sa do toho pustite

Všetci máme taký zoznam. List vecí s názvom „ Až raz budem mať čas“. No, teraz nastal. Už niet výhovoriek. Konečne sa môžete pustiť do vzdelávania a koníčkov, na ktoré nebol čas, priestor alebo nálada. Internetový prehliadač ponúka množstvo online kurzov a tutoriálov. Od jazykových, cez hudobné, IT, až po kurzy kreslenia ba dokonca i háčkovania. Alebo sa „premôžte“ a začnite sa dovzdelávať.  Skúste napríklad hwww.coursera.org/. Portál ponúka online dovzdelávanie na rôznych školách prostredníctvom viac ako 400 kurzov. Na zozname sú pritom mnohé prestížne svetové univerzity. Výučba prebieha aj prostredníctvom videí a online testov, pod dohľadom vyučujúceho. Takýchto portálov nájdete na internete ale viacero.

Pre štúdium jazykov odporúčame napríklad aplikáciu Duolingo, ktorá má systém učenia naozaj výborne zvládnutý, navyše je zadarmo a vie dobre pripomínať každodennú rutinu. Tú potom môžete doplniť odpočinkovým sledovaním filmu alebo seriálu v danom jazyku. Pre nadšencov do španielčiny bude ideálny napríklad La Casa De Papel na Netflixe.

Skvelé pre inšpiráciu a motiváciu sú tiež TED Talks prednášky na YouTube. Hosťami sú osobnosti z rôznych oblastí vedy, techniky, businessu, kultúry aj politiky, ktoré svojim zaujímavým životným príbehom dokážu inšpirovať ostatných. Podstatou formátu TED Talk je neformálnosť, časový limit okolo 15 minút a dôraz na zrozumiteľnosť pre divákov. Práve to zabezpečilo prednáškam obrovskú popularitu medzi širokým publikom.

Pozri tiež: Poznáš spôsoby, ako využiť peroxid vodíka v domácnosti? Skús tieto triky!

ako prežiť karanténu

Zdroj: AdobeStock

Za kultúrou aj rovno z gauča

Vďaka rozsiahlemu projektu Google Arts & Culture máme k dispozícii viac ako 2500 miest z celého sveta, ktoré ponúkajú online virtuálnu prehliadku svojich priestorov priamo z pohodlia našich obývačiek. Stačí kliknúť sa stránku (https://artsandculture.google.com/) a môžete sa vybrať do slávneho múzea Louver v Paríži alebo MET v New Yorku. Cestujte zadarmo, s papučami na nohách, za svetovými velikánmi.

Navyše, nedávno prišla na trh nová televízia The Frame od Samsungu, ktorá sa dokáže v okamihu premeniť na umelecké dielo nerozoznateľné od originálu. Ponúka tiež voliteľné rámy aj paspartu, dokonca mení jas podľa toho, aká je denná doba. Po zrušení karantény potom už len ostáva pozvať na návštevu známych a kamarátov a lišiacky sa usmievať nad otázkami, čo vás prinútilo k tomu predať televíziu a zaobstarať si namiesto nej obraz.

Vybrať sa v papučiach môžete pohodlne aj na koncert. Ocitnúť sa na jednom z nich je ľahké vďaka početným livestreamom známych svetových hviezd. Tie prostredníctvom svojich sociálnych sietí streamujú zadarmo  a v pohodlí svojho domova svoje vystúpenia do celého sveta. Na podobný trend nabiehajú umelci aj na Slovensku. Aktuálne vzniká prvý virtuálny hudobný festival „Plody Doby“ pod iniciatívou „Aby kultúra žila“. Vďaka projektu si bude možné nielen podporiť našich umelcov, ale si zároveň pozrieť ich koncerty na živo, a predsa doma.

Aby sme iba nesedeli

Na záver musíme dodať, že je dôležité nezabúdať ani na pohyb. Aby ten náš jediný nebol iba presun z obývačky do kuchyne, potom do spálne a naspäť, k nabudeniu si zapnite krokomer. Keď vám na konci dňa ukáže 50 krokov, vaša motivácia pre cvičenie možno stúpne. Pre celkové sledovanie svojej kondície sú ideálnou voľbou „smart watch“. Napríklad také Samsung Galaxy Watch Active. S nimi budete mať dokonalý prehľad o celkovej fyzickej aktivite. Ponúkajú, mimo iné, meranie tepu zo zápästia, výpočet kalórií, meranie vzdialeností a rýchlosti, ale aj meranie vyjdených poschodí či intervalový tréning. Dokonca vám odmerajú aj váš spánok. To všetko navyše v štýlovom prevedení. 

Už len začať cvičiť. Sociálne siete, youtube ako aj rôzne online stránky ponúkajú nespočetne veľa inšpirácií na cvičenie doma. Joga, pilates, svalové cvičenie aj cviky s kilovou múkou v ruke namiesto činky. Fantázii sa medze nekladú, hýbať sa dá aj doma v obývačke. Novinkou nie je ani možnosť osobného online trénera, ktorý s vami celú sériu odcvičí a nastaví vám aj jedálniček. Stačí sa len odhodlať a pustiť sa do pravidelného pohybu. 

Neprehliadni: Aké sú komplikácie cukrovky? Pozor na príznaky tejto vážnej choroby!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 25.04.20 06:08

ĽŠ
karma
100.00

Vypracovať si plán sa určite oplatí. Veľmi dobré rady nielen pre osamelých!

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní