Ako vybrať kávu a dopriať si to najlepšie: Radí odborníčka baristka!

Ako vybrať kávu a dopriať si to najlepšie: Radí odborníčka baristka!
  • 10.07.2019
  • Monika Matúšová

Espresso, ristretto, cappuccino, caffè latte, caffè macchiato – množstvo druhov, no základ je vždy rovnaký – KÁVA. Existuje veľa rôznych druhov kávových nápojov a v podstate záleží len na vás, aký si vyberiete. V každom prípade ide o životabudič, vďaka ktorému sme schopní ráno rozlepiť oči a zvládať pracovný čas.

Zatiaľ čo rok 2015 sa spája s takzvanou 2. kávovou vlnou, kedy sa ľudia začali zaujímať o správnu prípravu kávy, rok 2019 môžeme spájať s 3. kávovou vlnou, kedy sa verejnosť začína zaujímať o kvalitu a chuť kávových zrniek. Je to, samozrejme, prirodzené, pretože ani ten najlepší a najvychýrenejší barista nedokáže pripraviť lahodnú kávu z nekvalitných alebo zle upražených kávových zŕn.

Prečo si teda nevybrať to najlepšie z najlepšieho a nedopriať svojmu organizmu len kvalitu, ktorá v dnešnej dobe zohráva prím?

Odporúčame: Už si ochutnala úžasný levanduľový sirup? Ak nie, rýchlo to naprav!

arabika vs robusta

Zdroj: Shutterstock®

Arabika vs. robusta

Kávovník je ovocný strom alebo krík, ktorý rastie všade okolo rovníka. Z jeho čerešní sa vylupujú zrnká, ktoré sa pražia, aby získali rozmanitú chuť a vôňu. Táto rastlinka má veľa druhov, ale len 2 z nich sa využívajú na výrobu kávového nápoja – arabika a robusta.

Arabika

  • Má menšie množstvo kofeínu.
  • Má väčšie spektrum chutí.
  • Je náročnejšia na pestovanie a prípravu espressa.

Robusta

  • Môže obsahovať až 2-krát viac kofeínu.
  • Má jednoduchú, ťažkú, horkastú chuť.
  • Má prirodzene väčší obsah CO2 a pri príprave vytvára bohatšiu krému (penu).
  • Najčastejšie ju môžeme nájsť v zmesi s arabikou, kvôli vyváženejšej chuti.

Kombinácií rôznych druhov arabík a robúst je nekonečne veľa, preto podiel arabiky a robusty musí byť vždy uvedený na obale, rovnako aj chuťový profil kávy.

káva s pôvodom vs kávová zmes

Zdroj: Shutterstock®

Káva s pôvodom vs. kávová zmes

Káva s pôvodom

  • Kávy s pôvodom sú zložené iba zo zrniek z konkrétnej krajiny, krajinnej oblasti alebo dokonca konkrétnej plantáže.
  • Chuť kávy s pôvodom by mala byť vždy zaujímavá alebo charakteristická pre danú krajinu a nemusí byť dostupná po celý rok. Chuť sa môže mierne líšiť v závislosti od zberu.
  • Kávy s pôvodom sú starostlivo napražené a náročnejšie na prípravu (nie vždy sú vhodné na prípravu v domácom automatickom kávovare na espresso).

Kávová zmes

  • Je zmesou káv z viacerých krajín alebo odrôd.
  • Je chuťovo univerzálnejšia pre väčšiu skupinu ľudí, je dostupná počas celého roka a jej chuť sa nemení.
  • Nakoľko obsahuje viac zložiek, nie je taká náročná na mletie a prípravu, preto je veľmi vhodná aj na domácu prípravu v automatických kávovaroch na espresso.
  • Zmesi môžu byť tvorené buď iba z arabikových zŕn alebo môžu obsahovať aj zrnká robusty.

Zaujme ťa: Najzvláštnejšie rastliny na svete: Videla si už takú krásu?

praženie kávy

Zdroj: Shutterstock®

Praženie

Svetlé praženie – svetlo pražená káva je najvhodnejšia na alternatívne spôsoby prípravy kávy (moka, frenchpress, aeropress, chemex...) alebo pri zalievanej káve. Tmavšie praženie by spôsobilo, že nebudeme cítiť pravú chuť kávy, ale iba horkosť praženia.

Stredné praženie – stredné /medium/ alebo praženie na espresso. Používa sa na prípravu kávy pod tlakom 9 barov, ktorý nám vytlačí do malej šálky celkovú chuť a arómu. Ak by bola káva napražená svetlejšie, vysoký tlak nám môže do šálky „vytlačiť“ acidnejšiu chuť. Pokiaľ ste kávu nepodextrahovali a vaše espresso je napriek tomu kyslé, môže to byť práve svetlejším pražením.

Tmavé praženie – spoznáme podľa mastného kávového zrnka. Kávové zrnká, ktoré sú pražené pridlho a pri vysokých teplotách, prekonajú takzvané „druhé prasknutie“ , počas ktorého sa oleje skryté v zrnku dostanú na povrch. Farba zrnka sa mení na čiernu a v káve cítiť spáleninu v podobe vysokej horkosti. Tmavé praženie je už čoraz menej využívané, v minulosti sa preferovalo najmä preto, aby sa zakryli chuťové a vizuálne nedostatky kávových zŕn.

Cold Brew ľadový nápoj

Zdroj: Zlaté zrnko

Recept na letný nápoj Cold Brew

Potrebujeme: 100 g stredne alebo svetlo praženej kávy, 1 l vody a ľad

Postup: Do sklenenej nádoby (napríklad zaváraninovej) nasypeme 100 g strednehrubo namletej kávy, zalejeme litrom studenej vody, nádobu uzavrieme a pretrepeme. Vložíme do chladničky a necháme lúhovať 16 – 24 hodín. Dĺžka lúhovania nám vynahrádza horúcu vodu, pri ktorej je doba extrakcie iba niekoľko minút. :) Podávame s ľadom.

Pre lepšie osvieženie môžeme pridať aj tonik a vytlačiť plátok limetky . Na zdravie. :)

Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).

- Anketa

AKÝ DRUH KÁVY MÁTE NAJRADŠEJ?

Odpovedalo 87 ľudí  

Arabika
47%
Robusta
2%
Kombináciu Arabiky a Robusty
47%
Je mi jedno, čo pijem
3%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 14.07.19 23:20

JK
karma
100.00

Za mňa arabika skvelý článok

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní