Alternatívna príprava kávy: Jedinečný zážitok z kávy aj u teba doma!

Alternatívna príprava kávy: Jedinečný zážitok z kávy aj u teba doma!

Ak si neviete predstaviť deň bez kávy a nebojíte sa experimentovať, máme pre vás niekoľko tipov, ako si pripraviť doma lahodnú kávu ako od baristu. Budete prekvapení, že aj bez drahého kávovaru si dokážete doma pripraviť jedinečné kávové nápoje. Spolu s Miguelom Gonzálezom – coffee masterom Starbucks, sme pre vás pripravili návod na prípravu kávy s pomocou french pressu.

Pozri aj: Guarana: Aké má účinky a kedy sa jej treba vyhnúť veľkým oblúkom?

french press káva Sumatra

Zdroj: Shutterstock®

French press

Asi najznámejší spôsob prípravy kávy je s pomocou french pressu. S Francúzskom je spájaný preto, lebo prvé záznamy o tomto spôsobe prípravy kávy, pochádzajú z Provensálska. Prípravou kávy pomocou french pressu získate nápoj s plnou chuťou a vyšším obsahom kofeínu. Postup je pritom veľmi jednoduchý.

  1. Mletie a odmeranie kávy - Použite kávu, mletú nahrubo, s podobným vzhľadom ako morská soľ. Odmerajte 2 lyžice kávy na 180 ml vody.
  2. Zalejte horúcou vodou - Naplňte french press horúcou vodou, ktorá prešla varom. Uistite sa, že vodou zalejete všetku kávu. TIP: Ak chcete, aby vaša káva mala čo najlepšiu chuť, použite filtrovanú vodu.
  3. Prikryte vekom a nechajte kávu lúhovať - Prikryte nádobu vekom, ale piest nechajte vytiahnutý. Kávu nechajte lúhovať cca 4 minúty.
  4. Stlačte piest a nalejte si kávu - Jemne zatlačte piestom až po dno nádoby a potom si môžete vychutnať kávu.

Na prípravu kávy pomocou metódy french press odporúčame zrnkovú kávu Sumatra, Guatemala Antigua alebo Colombia Narino. Baristi v Starbucks vám pritom ochotne poradia, ktorá káva je najvhodnejšia podľa vašich chuťových preferencií a aj vám ju správne namelú. Ak nevlastníte french press, môžete si ho kúpiť priamo vo svojej  obľúbenej kaviarni Starbucks a ak si nie ste istí svojimi zručnosťami, môžete taktiež vyskúšať túto metódu prípravy kávy pod dozorom skúseného baristu v rámci kávových seminárov.

chemex káva Veranda

Zdroj: Shutterstock®

PRIPRAVTE SI KÁVU AKO OD BARISTU!

Príprava lahodnej kávy ako z kaviarne v domácich podmienkach môže znieť ako nesplniteľná úloha. Starbucks sa rozhodol podeliť s vami o svoje vedomosti a ukázať vám alternatívne metódy prípravy kávy, aby ste si mohli pripraviť vašu obľúbenú kávu aj u vás doma. Spolu s Miguelom Gonzálezom – District Coffee Masterom Starbucks sme pre vás pripravili návod na prípravu kávy pomocou Chemexu.

Chemex

Tento spôsob prípravy kávy vynašiel nemecký vynálezca Peter Schulbohm v roku 1941. Takto pripravená káva je plná a pri použití kvalitných filtrov dokáže zvýrazniť jednotlivé chute zvolenej zmesi kávy. Príprava je trošku komplikovanejšia, ako v prípade french pressu, ale rozhodne stojí za to.

  1. Odmeranie a privedenie k varu - Odmerajte si toľko vody, koľko budete potrebovať na prípravu kávy a k tomu ešte trochu viac na opláchnutie filtra. Vodu nechajte zovrieť.
  2. Zvlhčenie filtra - Zložte papierový filter a krátko ho opláchnite horúcou vodou. Následne vylejte vodu, použitú na opláchnutie. Tento úkon dodá vašej káve tú najčistejšiu možnú chuť a zároveň predhreje aj nádobu.
  3. Odmeranie a mletie kávy - Teraz odmerajte množstvo kávy. Na prípravu kávy metódou Chemex budete potrebovať stredne hrubo mletú kávu a kornút, vytvorený z papierového filtra. Ide o pomerne najemno namletú kávu, ktorá má konzistenciu ako kryštálový cukor. Odmerajte 2 lyžice kávy na 180 ml vody.
  4. Nalejte si kávu a počkajte - Použite horúcu vodu, ktorá práve prešla varom a naplňte papierový kornút do polovice, aby ju káva mohla absorbovať. Počkajte a nechajte kávu 10 sekúnd odstáť. Týmto krokom docielite to, že káva absorbuje vodu rovnomerne a začne sa rozvíjať jej chuť.
  5. Dolejte zvyšok vody a vychutnajte si kávu - Pomaly prilejte zvyšok vody pomalými, krúživými pohybmi, aby ste zaliali všetky zrnká kávy. Káva, pripravená touto metódou, je určená na okamžitú konzumáciu. 

TIP: Ak chcete použiť metódu Chemex precízne, použite časovač. Na prípravu jednej šálky budete potrebovať asi 3 minúty.

Na prípravu kávy pomocou metódy Chemex odporúčame zrnkovú kávu Guatemala Antigua, Veranda Blend alebo House Blend. Baristi v Starbucks vám pritom ochotne poradia, ktorá káva je najvhodnejšia podľa vašich chuťových preferencií a aj vám ju správne namelú. Aj Chemex si môžete kúpiť priamo vo svojej obľúbenej kaviarni Starbucks a ak si nie ste istí svojimi zručnosťami, môžete taktiež vyskúšať túto metódu prípravy kávy pod dozorom skúseného baristu v rámci kávových seminárov.

Zaujme ťa: Káva s čiernym korením? Vyskúšaj túto neobvyklú kombináciu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anton Marek 02.10.18 15:55

karma
127.00

My sme doma objavili french press a je to úžasné, jednoduché, skrátka funguje.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní