Červená reďkovka: Malý (veľký) jarný životabudič a jeho benefity

Červená reďkovka: Malý (veľký) jarný životabudič a jeho benefity

Červená reďkovka na maslovom chlebíku, v zeleninovom šaláte alebo len tak, práve vytiahnutá zo záhradky. Hoci v poslednej dobe sa ju pokúša zatieniť aj jej väčší biely brat, predsa len na tieto malé červené, málinko štipľavé guličky nedáme dopustiť. A nielenže je sympatická napohľad a chutná, ešte je aj mimoriadne zdravá. Poďme sa teda pozrieť červenej reďkovke pod šupku!

Zaostrené na červenú reďkovku

Reďkovka je typická jarná zelenina. A hoci už bolo vyšľachtených niekoľko druhov reďkovky, my sa dnes zameriame na tú najznámejšiu – červenú. Rozhodne stojí za našu pozornosť, pretože aj keď je malá, má s naším telom práce vyše hlavy: odvodňuje, prečisťuje, podporuje trávenie a vyprázdňovanie a aby toho nebolo málo, ešte nám aj zlepšuje imunitu.

Reďkovka je takisto účinná pri chudnutí, keďže je nízkokalorická. Obsahuje vitamín B a C, no za pozornosť stojí aj jej obsah draslíka, vápnika, horčíka, zinku a fosforu. A keďže apríl je mesiac pečene, spomenúť musíme aj blahodarný vplyv reďkovky práve na tento dôležitý orgán.

Neprehliadni: Vitamíny ukryté v reďkovke

prečo jesť reďkovku

Zdroj: Shutterstock®

Používa sa aj pri liečbe žlčníka, žalúdka a dokonca priedušiek (uvoľňuje hlieny pri kašli). Ale pozor! Červené reďkovky konzumujte s mierou, pretože vo väčšom množstve môžu dráždiť tráviaci systém. Snažte sa teda nepresiahnuť desať hlavičiek červenej reďkovky za týždeň.

Čo ste o reďkovke (možno) nevedeli:

  • Existuje červená, biela, no dokonca aj čierna (vraj najzdravšia), fialová a zlatá reďkovka.
  • Reďkev je jedna z najstarších rastlín, ktoré boli kedy vypestované. Narozdiel od toho, reďkovka, ako ju poznáme dnes, je známa „len“ od 16. storočia.
  • Červenú reďkovku dostávali otroci, pracujúci na egyptských pyramídach, ako odmenu.
  • Konzumovať sa dajú aj mladé listy reďkovky, bohaté na železo.
  • Reďkovka je vhodná len na okamžitú konzumáciu, nedá sa dlhodobo skladovať.
  • Keďže ide o jednu z najkontaminovanejších druhov zeleniny, ak je to možné, siahnite radšej po reďkovke v biokvalite alebo si ju vypestujte samy.
  • Šťava z reďkovky, zmiešaná s medom, je ideálny pomocník v boji s nespavosťou či migrénou.
- Anketa

KTORÝ DRUH REĎKOVKY JETE NAJČASTEJŠIE?

Odpovedalo 41 ľudí  

Jednoznačne tú červenú
73%
Najviac mi chutí biela
7%
Snažím sa to striedať
17%
Reďkovku nejem vôbec
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 23.04.18 07:20

ĽŠ
karma
100.00

Reďkovka rozhodne stojí za pozornosť.

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 23.04.18 12:24

MR
karma
109.00

Poznám červenú a bielu a obe zbožňujem..

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 23.04.18 13:37

HZŠ
karma
102.00

Reďkovku zbožňujem už od detstva. Bola to prvá zeleninka, ktorú sme v záhradke dopestovali. Dnes to je už iná doba, pochutnávam si na nej kedykoľvek.

  • 1
Odpovedať

Mária Sivová 23.04.18 15:23

MS
karma
100.00

Tejto zeleninky sa neviem dojesť či už je leto alebo zima.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 23.04.18 21:15

MC
karma
109.00

konzumujem hlavne červenú reďkovku,ta mi najviac chutí.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 23.04.18 21:44

karma
109.00

Redkovka u nás nikdy nechýba.Raz kúpim červenú,potom bielu guľatú a chutí mi aj biela podlhovastá.

  • 0
Odpovedať

Dušan Varga 31.08.18 21:51

DV
karma
103.00

Čiernu reďkovku môžem odporučiť.Pestujeme si ju doma.Vyborná je postrúhana v uhorkovom šaláte

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní