Chrapľavý hlas nemôže byť prekážkou. Poradíme ti, čo na hlasivky

Chrapľavý hlas nemôže byť prekážkou. Poradíme ti, čo na hlasivky
  • 23.11.2018
  • Simona Kostková

Chrapľavý hlas sa nám najčastejšie spája so známymi spevákmi alebo speváčkami, ktorí na ňom postavili celú svoju kariéru a práve vďaka nemu ich zbožňujeme. No pre bežného človeka to nie je vždy prínosom. Niektorí sa s takým hlasom narodia, iní ho získajú počas života. Najčastejšou príčinou býva fajčenie, príliš veľa rozprávania, až neprimerané kričanie alebo choroba. Dá sa proti tomu bojovať?

Zozbierali sme tie najúčinnejšie tipy, ako sa zbaviť chrapľavého hlasu, i keď najdôležitejšia je už samotná prevencia. Zistite, ako sa dá bojovať s chrapľákom a vyhnite sa tak zbytočným komplikáciám, ktoré môžu viesť až k úplnej strate hlasu!

Dôležitá je prevencia

Prv, ako sa vrhneme na rady, by sme si mali povedať niečo o hlase. Základ tohto ústroja tvoria hlasivky, ktoré sú tvorené nielen chrupavkami, ale aj svalmi, ktoré ich ovládajú. Samotný princíp, ako hlas vzniká, je natoľko zložitý, že bol popísaný iba sčasti a celé tajomstvo, ako funguje, je stále neodhalené. V jednoduchosti sa to dá opísať tak, že hlasivkové svaly sa pod vplyvom tlaku vydychovaného vzduchu rozkmitajú a my tak môžeme rozprávať. Keďže ide o malú štruktúru, je jasné, že si vyžaduje mimoriadnu starostlivosť a i keď nie ste spevák alebo herec, mali by ste sa o svoje hlasivky poriadne starať.

Chrapot vzniká najčastejšie pri ochoreniach, ktoré postihnú priamo hlasivky. Ide napríklad o zápaly hrtanu, kedy sa infekcia rozšíri aj na hlasivky a tie sa zduria. Ak v tele pretrváva chronický zápal, môžete mať chrapľavý hlas pokojne aj niekoľko týždňov. Takýto dlhotrvajúci chrapľák môžu spôsobovať aj iné látky, ktoré dlhodobo pôsobia na hlasivky – fajčenie, chemické látky z prostredia, ale aj častá a prudká zmena klimatického prostredia, zvýšená hlasová námaha. Pozor si dajte v prípade, ak nič z toho nie je váš prípad, pretože môže ísť aj o poruchu niektorej zo žliaz, často je to práve štítna žľaza. Aby sme sa takýmto problémom s hlasom vyhli, je najlepšia prevencia.

Je dobré vyvarovať sa prehnanej hlasovej námahe, fajčeniu, veľkým výkyvom teplôt a dopriať si občas naparovanie alebo zvlhčovanie vzduchu v miestnosti. Hlasivkám môžete pomôcť aj dostatočným prísunom tekutín a vitamínov. Tip: Lekára vyhľadajte v prípade, ak trpíte chrapľavým hlasom viac, ako tri týždne.

Odpadneš: Neuveríš, čo dokáže voda z uvarenej ryže: Odteraz ju už nevylievaj!

ako si zlepšiť hlas

Zdroj: Shutterstock®

Bylinky sú voľbou číslo jedna

Možno ste aj vy mali učiteľa v škole, ktorý si pravidelne odpíjal z Vincentky. Vedel, prečo. Najčastejšou radou na chrapľavý hlas sú bublinky. Odporúča sa skôr piť teplú Vincetku s mliekom, v pomere 1:1, kloktanie Vincetkou alebo aj slanou vodou. V lekárni dokonca zoženiete túto minerálku aj vo forme pastiliek, čo je rozhodne ľahší spôsob, hlavne pokiaľ trávite veľa času na cestách. Okrem minerálnej vody je častou babskou radou chren, naložený v mede, k čomu sa odporúča pridať aj surové vajce.

Chutnejším variantom sú rôzne bylinné čaje, ako šalviový, majoránový, cibuľový a dokonca aj cesnakový a skorocelový. Práve skorocelový je jeden z najúčinnejších, ktorý vám pomôže od chrapotu. Pripraviť si ho môžete tak, že vrchovatú lyžičku usušeného skorocelu zalejete horúcou vodou, necháte odstáť, precedíte a budete piť po dúškoch. Odporúča sa vypiť takto tri čaje za deň. Podobne si môžete spraviť aj čaj z podbeľu liečivého, ktorý si môžete osladiť medom. Tento čaj sa však odporúča piť ešte veľmi horúci.

ako vzniká laryngitída

Zdroj: Shutterstock®

Vyskúšajte zábaly!

Pokiaľ má chrapot vaše dieťa, spôsob liečby je rovnaký. Je však vhodné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom, ktorý čaj je vhodný pre dieťa v konkrétnom veku. U detí sa dobre osvedčili aj zábaly. Zemiakový zábal pripravíte z uvarených zemiakov, ktoré roztlačíte vidličkou alebo môžete skúsiť cibuľový, kedy sa povaria cibule a nakrájajú na kolieska. Či už zemiaky alebo cibuľu umiestnite do utierky či mikroténového vrecka, priložte na krk a omotajte šálom. Zábaly sa robia horúce a na tele ich nechajte do vychladnutia. Opakujte pokojne niekoľkokrát do dňa.

Okrem zábalov, čo sme už vyššie spomenuli, je veľmi vhodná inhalácia a zvlhčovače vzduchu. Doprajte si niekoľkokrát do dňa príjemnú inhaláciu slanej vody, ktorá prospeje nielen vašim hlasivkám, ale aj vašej pleti. Robiť to môžete aj v prípade, ak máte hlasivky operované alebo ak patríte k ľuďom, ktorí majú často problém s hlasivkami a hlavne, ak ste fajčiar. Jednoznačnou radou lekárov je samozrejme nefajčiť, no inhalácia či zvlhčovač vzduchu vám aspoň sčasti pomôžu.

Pozri aj: Láka ťa pestovanie koriandra? Zisti, ako ho mať čerstvý po celý rok!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 23.11.18 05:48

ĽŠ
karma
100.00

Vincentku s mliekom sme ešte neskúsili, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Juraj Podmanický 15.01.19 22:21

JP
karma
109.00

Starý babský recept na dobrý hlas je pitie surových vajec, ale s úplnou určitosťou to netvrdím.

  • 0
Odpovedať

Brenda Bolibruchová 24.10.19 14:46

BB
karma
-1.00

moja rada - halset sprej a chrapot sa naozaj odstrani

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní