Čím osladiť koláč? Neuveríš, ale dá sa to aj bez cukru!

Čím osladiť koláč? Neuveríš, ale dá sa to aj bez cukru!

Počúvame to stále. Detox od cukru naberá na popularite a pred jeho nebezpečenstvom vystríhajú aj odborníci. Ani to však nie je dôvod na to, aby sme zo života vyradili sladké a stránili sa pred ním.

Dezerty sa však dajú dosladiť aj inak, ak použijete jeho najlepšie prírodné alternatívy. Čím teda osladiť koláč bez použitia cukru? My vám to prezradíme!

Kokosové lupene či datle

Napadlo vám niekedy sladiť kokosom? Ak použijete mletý kokos, osladíte ním hoci aj cesto. Keď použijete kokosové lupene, dokonale dosladia napríklad vašu rannú domácu granolu. Výborne chutia aj mierne opražené na suchej panvici, vtedy z nich ucítite aj orechovú príchuť.

Výborným adeptom na osladenie pokrmov sú aj veľmi sladké datle. Navyše ide o energiu, ktorá bude z vášho tela vyprchávať len postupne, na rozdiel od klasického cukru, ktorý je pre telo krátkodobým zdrojom energie a často aj príčinou únavy a vyčerpania.

Odporúčame: Ako sa stravovať v zime? Do jedálnička pridaj tieto potraviny!

prečo sladiť datlami

Zdroj: Shutterstock®

Použite koreniny

Viete, ktoré koreniny osladia vaše koláče? Je to škorica, kardamóm a dokonca i vanilka. Tieto koreniny sú do dezertov a podomácky vyrobených sladkostí naozaj dokonalými prísadami. Nikdy to však s nimi nepreháňajte a pridávajte ich takpovediac po troške.

A ak potrebujete prísun energie rýchlo a jednoducho, skúste si banán posypať troškou škorice alebo si kardamómom posypte jogurt či ovsenú kašu. S vanilkou či jej extraktom zasa nešliapnete vedľa pri obľúbenom smoothie a, samozrejme, ani pri pečení.

sladenie ovocím

Zdroj: Shutterstock®

Lyofilizované ovocie či orechové maslá

O lyofilizovanom ovocí ste zrejme už počuli. Je sušené mrazom bez použitia cukru, čo z neho robí výborné sladidlo a navyše sladidlo, ktoré máte po ruke po celý rok. Pridajte zopár sušených bobúľ do vášho ranného jogurtu, no šetriť s takýmto ovocím nemusíte ani pri výrobe domácich müsli tyčiniek, granola tyčiniek a ani pri príprave muffinov alebo iných obľúbených koláčikov.

Na záver to najlepšie. Kvalitné orechové maslo dodá vašim dezertom tú správnu prírodnú sladkosť a orechovosť. Použite vaše obľúbené orechové maslo, no nezabúdajte si prečítať jeho zloženie. Mnohé verzie z klasických potravín obsahujú pridané cukry a iné aditíva, preto hľadajte skôr zdravú verziu.

Pozri aj: Minimalizmus v kuchyni: Horúci trend pre rok 2021!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 13.02.21 08:31

ĽŠ
karma
100.00

Výborné náhrady!

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 13.02.21 13:44

karma
108.00

Verím.Keď zostanú hrozienka alebo ďatle,namočené rozmixujem a pridám do cesta.Cukor je zbytočný.Vždy nejako experimentujem,aby sa nič nevyhodilo.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 14.02.21 23:54

karma
109.00

Sladiť kokosom,alebo datľami by ma nenapadlo. Kde sa dá,tam používam med.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 15.02.21 10:22

KS
karma
133.00

Zaujímavé tipy, ja osobne na sladenie koláča používam pravý včelí med :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 15.02.21 17:54

MR
karma
104.00

super náhrady a hlavne zdravšie

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 18.03.21 14:45

JK
karma
100.00

Rád varím pečie priateľka no super nápady

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 21:53

karma
127.00

mne funguje škorica

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní