Feng Šuej ako akupunktúra priestoru a umenie žiť

Feng Šuej ako akupunktúra priestoru a umenie žiť
  • 11.03.2022
  • Darina Veen-Kaššová

Vplyv prostredia na našu pohodu a zdravie je oveľa väčší, než si bežne myslíme. Vo vyváženom a harmonickom prostredí sa cítime prirodzene dobre.

Ak začneme pocitovo vnímať domy a byty, v ktorých žijeme, presvedčíme sa, že ich štruktúry možno porovnávať s ľudskými. Pozrime sa niekedy na rôzne domy zvonku. Nemá každý z nich vlastnú tvár? Niektoré vyzerajú zachmúrene a nevraživo a uzatvárajú sa pred vonkajším svetom, iné akoby sa na okoloidúcich usmievali veľkými oknami a pôsobia priateľským dojmom.

Východná filozofia

Ako uplatňovať princípy rovnováhy a harmónie pri zariaďovaní domu nám vysvetľuje východná filozofia Feng Šuej. Nájdeme v nej mnohorakú inšpiráciu.

Feng Šuej pomáha vytvárať priestory, v ktorých sa cítime skutočne dobre. Priestory, ktoré podporujú každú oblasť našej životnej cesty, odrážajú naše nádeje, sny a túžby a prehlbujú náš pocit spolupatričnosti.

Cieľom Feng Šuej je zrkadliť rovnováhu a harmóniu nachádzajúcu sa v prírode do vybudovaného prostredia našich domovov a pracovísk. Poskytuje tak hlbšie spojenie s prírodou a s prirodzeným pohybom sveta okolo nás. Umožňuje ísť s prúdom, ľahko a bez námahy dôverovať životu a prijímať zmeny ako potrebnú súčasť nášho vnútorného osobného rastu.

Základom filozofie Feng Šuej je energia Čchi.  

Pozri aj: Ako zariadiť pracovňu podľa Feng Šuej, aby sa ti darilo?

životná energia Čchi

Zdroj: Shutterstock®

Pojem energie Čchi

Energia je všetko a všetko je energia, v tom sa západná i východná filozofia zhodujú. Pojem energie Čchi však nie je v západných filozofiách známy, ale vo východných filozofiách sa objavuje často. Je to životná sila, životná energia všetkých živých vecí, vlastnosť životného priestoru, sila slnka, mesiaca a riadiaca sila v nás samých.

Tradičná čínska medicína (TCM) vysvetľuje, že zdravie je výsledkom harmonickej rovnováhy životnej sily Čchi. Hovorí, že Čchi prúdi cez energetické dráhy v ľudskom tele. Tieto energetické dráhy sa volajú meridiány a sú dostupné cez 350 akupunktúrnych bodov v tele. Vkladaním ihiel do týchto bodov uvoľňujeme energetické toky, aby sme umožnili prúdenie Čchi po tele. 

Feng Šuej sa sústreďuje na skúmanie energie v životných priestoroch. Čchi v dome by mala byť zdravá a priestorom prúdiť jemne a prirodzene. Kde Čchi prúdi pokojne, budú i jeho obyvatelia pozitívne naladení a ich cesta životom bude ľahká. Tam, kde Čchi neprúdi alebo sa zastaví, hrozí, že v každodennom živote a v dlhodobej perspektíve ľudí žijúcich na tom mieste nastanú problémy.

Slabú, zadŕžanú alebo nedostupnú Čchi energiu v dome vieme vycítiť. Priestor je ponurý, tmavý, neprehľadný a nejasný, vlhký, chaoticky alebo preplnený, zanedbaný, špinavý. To má negatívny vplyv nielen na zdravie, ale aj na finančné pomery, lásku a ďalšie stránky života.

Vo Feng Šuej sa pozeráme hlbšie ako na povrchné usporiadanie priestoru alebo čo lahodí oku. Vnímame skryté zoskupenie energie Čchi, analyzujeme, kde sú blokády alebo stagnácie, ktoré ovplyvňujú správanie a nálady obyvateľov domu.

Energiu Čchi ovplyvňujú farby, tvary, vzory, odraz, tieň, ale aj predmety a veci, ktoré si všimneme len zriedka – neprehľadná skriňa, kopa odpadu, rozbitá stolička, nedostatočné osvetlenie, holá stena, prasklina v strope alebo nerovná podlaha. Ovplyvňujú ju dokonca i obrazy, zrkadlá, ozdoby – vlastne všetko, čím sa v našom dome obklopujeme.

Raz som konzultovala slobodnú pani, ktorá si veľmi želala partnera do života. Nad jej posteľou visel veľký obraz osamelého Budhu. To sa vôbec nehodilo k romantickej atmosfére, o ktorej v spálni snívala. Poradila som jej, aby ho vymenila za obraz symbolizujúci lásku, partnerstvo a spolupatričnosť dvoch ľudí.  O niečo neskôr stretla svojho súčasného partnera. Samozrejme, nikdy sa s istotou nedozvieme, či to bola náhoda alebo nie, ale verím, že táto klientka bola podvedome ovplyvnená obrazom. Po výmene sa možno vo svojom živote niekomu viac otvorila.

Neprehliadni: Ako zariadiť spálňu a čo nám radí Feng Šuej? Vyspi sa do ružova!

bývanie podľa Feng Šuej

Zdroj: Shutterstock®

Uplatňovanie Feng Šuej v praxi

Vo Feng Šuej nájdete inšpiráciu ako zariadiť jednotlivé miestnosti a ako vylepšiť svoj príbytok. Niekedy stačí zmeniť polohu postele, premiestniť pracovný stôl, upratať a vyčistiť dom alebo zrekonštruovať kúpeľňu. No niekedy je potrebná väčšia zmena. Feng Šuej interiér vyzerá pre každého a pre každý domov inak. To závisí okrem iného od toho, aký účel má miestnosť.

Ak napríklad radi organizujete večierky a pravidelne pozývate ľudí, potom si musíte dom zariadiť inak, ako keď si chcete v obývačke vytvoriť oázu pokoja.

Svoj vlastný interiér som už niekoľkokrát kompletne prerobila, takže aj ja stále pozorujem, čo v priestore funguje a čo nie.

Ak chcete do svojho domu uvítať čo najviac pozitívnej energie Čchi, vchod a vstupný priestor by mal dostatočne veľký, prístupný, osvetlený, príjemný a ústretový. Vstup je veľmi dôležitý, nazýva sa tiež „ústami Čchi“, pretože tu vstupuje energia Čchi do domu. Keď energia Čchi prúdi do domu ľahko, prináša hojnosť a ľahkosť, dostatok príležitosti a úspech.

Rada na záver

Rada pre tých, ktorí ešte stále pracujú z domu: „Postavte si pracovný stôl tak, aby ste mali pekný výhľad. Ponúka inšpiráciu a umožňuje pokrok v práci“.

Pozerať sa celý deň na bielu stenu nie je práve inšpiratívne. Ideálne by ste nemali pracovný stôl prikladať k stene, ale otočte ho tak, aby ste sedeli chrbtom k stene. Budete mat výhľad a okrem toho aj pocit bezpečia a podpory.

A ak nie je možné otočiť pracovný stôl? Potom sa uistite, že máte na stole inšpiratívne veci, kvety, alebo pekné rastlinky. Riešenie môže ponúknuť aj obraz krásnej krajiny za počítačom.

Odporúčame: Kariéra a životná cesta: Ako dosiahnuť úspech v kariére podľa Feng Šuej?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní