Jedinečná fialová kukurica: Zisti, v čom ďaleko prevyšuje tú žltú!

Jedinečná fialová kukurica: Zisti, v čom ďaleko prevyšuje tú žltú!

Čo myslíte, čo je to fialová kukurica? Umelo nafarbená klasická žltá kukurica? Omyl! Ak bola pre vás doposiaľ kukurica výlučne sýtožltá a nijaká iná, odteraz to tak už rozhodne nebude.

Nás totiž zaujímalo, čo to tá fialová kukurica vlastne je, či je rovnako oblečená v šúpolí ako jej žltá kolegyňa a ak áno, ako je možné, že je fialová. Ak by ste aj vy rady spoznali odpovede na tieto otázky, zostaňte s nami.

Fialová kukurica Maiz morado

Snáď vám hneď v úvode nezmrzne úsmev na perách, keď prezradíme, že fialová kukurica (špan. Maiz morado, Violet maiz) je na slovenskom trhu dostupná prevažne v práškovej alebo kapsulovej podobe.

Veríme, že sme práve neudupali vaše ilúzie o krásnom fialovom kukuričnom klase, pretože bez ohľadu na to, v akej podobe sa k nám dostáva, ide o vzácnu súčasť zdravej výživy, ktorá je unikátna v mnohých smeroch.

Nie je to pre kukuricu ako takú typické, avšak práve z tejto fialovej sa veľmi často pripravuje chutný nápoj, plný zdravia. V krajinách, ako je Peru či Bolívia, je tento nápoj, nazývaný Chica Morada, na stole tak často ako u nás obyčajná minerálka. A nie náhodou.

Bude sa ti páčiť: Jedz a chudni zároveň: Toto sú najlepšie potraviny na chudnutie!

silný antioxidant

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje fialová kukurica?

Fialová kukurica pochádza z Južnej Ameriky a keď sa povie fialová, tak si predstavte tú najfialovejšiu možnú farbu, pretože presne taká táto kukurica je, miestami dokonca čierna.

Fialová kukurica obsahuje veľké množstvo vitamínov (A, B1, B2, B3 a C), ďalej fenoly, antioxidanty, železo, vápnik, fosfor a spomenúť treba aj cenné antokyány, ktorým táto kukurica vďačí za svoju unikátnu sýtu farbu. Fialová kukurica je výnimočne silný antioxidant, za čo vďačí vysokému obsahu spomínaných antokyánov.

Aké má fialová kukurica účinky?

Pozoruhodná je aj schopnosťou posilňovať imunitu, koncentráciu, srdce, mozog, nervy, črevá, trávenie, chrániť bunky pred predčasným starnutím, regulovať krvný obeh, znižovať cholesterol, odstraňovať plynatosť a v neposlednom rade má mimoriadne priaznivý vplyv na močové ústrojenstvo.

Fialová kukurica dokonca prospieva očiam, ako aj vlasom a dokáže efektívne napomáhať pri liečbe nádorových a kardiovaskulárnych ochorení, rovnako tak cukrovky, artrózy či hypertenzie.

Neprehliadni: Kukurica na rôzne spôsoby podľa kalorickej hodnoty: Vyhni sa špekom!

Maiz morada

Zdroj: Shutterstock®

Možnosti konzumácie fialovej kukurice

Sami vidíte, že fialová kukurica bola obdarená mimoriadne vzácnymi látkami pre ľudský organizmus. Preto je jednoznačné, že sa po nej oplatí poobzerať. Fialovú kukuricu zatiaľ u nás nemožno bežne zohnať v surovej podobe. Avšak, v rôznych iných formách býva bežným sortimentom predajní so zdravou výživou a nájsť ju môžete aj na internete.

Vyskúšať môžete prášok na prípravu nápoja, prípadne možno prášok pridať aj do jedla. Taktiež ju nájdete vo forme kapsúl. Hoci nepatrí medzi najlacnejšie zdravé produkty, jej cenný obsah za to nepochybne stojí. Avšak pozor, fialová kukurica nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy.

Aktualizovaný článok: 28.8.2023

- Anketa

POZNÁTE FIALOVÚ KUKURICU?

Odpovedalo 117 ľudí  

Áno
26%
Nie, je to pre mňa novinka
74%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Mária Maxianová 01.08.18 19:34

MM
karma
100.00

nemusím tieto nové odrody, ani bielu cviklu či čierne paradajky, klasika je klasika

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 01.08.18 20:52

karma
109.00

Doteraz som poznala a jedla len žltú kukuricu.Keby mi prišla pod ruky aj táto fialová,určite ju zo zvedavosti ochutnám.

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 02.08.18 06:48

MR
karma
109.00

kukuricu milujem, určite by som skúsila aj túto kebyže ju niekde vidím..

  • 1
Odpovedať

Soňa Kozáková 02.08.18 14:14

SK
karma
92.00

super, len škoda, že je tak ťažko dostupná..

  • 1
Odpovedať

Magdaléna Križanová 04.08.18 18:16

MK
karma
92.00

doteraz som o tomto druhu nepočula

  • 1
Odpovedať

Robert Jurčák 06.08.18 07:43

RJ
karma
100.00

priznám sa , že fialovú kukuricu som ešte naživo nevidel....ale určite by som ju rád ochutnal

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 06.08.18 09:56

DB
karma
114.00

ešte som o nej nepočula,ale keby som ju mala možnosť ochutnať,určite to urobím.človek je tvor zvedavý,zaujímala by ma najmä jej chuť.

  • 1
Odpovedať

Blažena Sádovská 06.08.18 13:46

BS
karma
100.00

My sme vyskúšali aj fialovú, nemôžem povedať, že nám nechutila, ale niet nad našu klasickú, žltú, sladkú, je vynikajúca. Teraz som dala aj zamraziť, cez zimu to bude pochúťka...

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.09.18 12:10

AS
karma
108.00

prvýkrát počujem o tejto fialovej kukurici- hoci už mám dosť rokov! To nikto u nás neskúšal vypestovať takúto odrodu?

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní