Jedovaté hrozby v prírode: S týmito sa môžeš stretnúť na Slovensku!

Jedovaté hrozby v prírode: S týmito sa môžeš stretnúť na Slovensku!

Hoci v takej africkej divočine alebo v amazonskej džungli hrozí človeku nebezpečenstvo takpovediac na každom kroku, no ani lúky a lesy nášho pásma nie sú úplne bez rizika, ako si možno myslíte. Počas potuliek a túr v prírode sa môžete aj na Slovensku dostať do kontaktu s rastlinami či zvieratami, ktoré by mohli byť pre zdravie potenciálnou hrozbou. A predstavte si, že niekedy vám dokonca stačí len vyjsť do vlastnej záhrady. V nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať jedovatým živočíchom aj rastlinám, ktoré v najhoršom scenári môžu človeku spôsobiť až smrť. Preto treba byť na pozore a zachovať si dávku zdravej ostražitosti.

Niektoré živočíchy a rastliny môžu predstavovať mimoriadne riziko

A na čo si teda dávať špeciálny pozor? Ak vylúčime jedovaté huby, ktoré majú aj u nás takmer každý rok na svedomí životy neopatrných hubárov, zostáva i tak stále dosť jedovatých adeptov, o ktorých sa dočítate nižšie. A verte tomu, že ich je ešte viac, než spomíname, a to hlavne medzi rastlinami. Tu by mali zachovať opatrnosť najmä tí, ktorí podľahli čaru zbierania byliniek. Aj v tomto smere môže dôjsť k zámenám za jedovaté druhy. Ak ide o živočíchy, pravdepodobne vás šokujú najmä tie z ríše hmyzu, ktoré môžu skomplikovať výlet, prípadne vás dohnať až na pohotovosť...

A ktovie? Možno časom pribudnú aj ďalšie živočíchy a rastliny, na ktoré si bude treba dávať pozor, keďže klíma sa mení, a tak sa posúvajú aj ich hranice výskytu. Poďte sa teraz pozrieť na hrozby, s ktorými sa viete dostať do kontaktu aj v prírode na Slovensku.

Zaujme ťa: Čo robiť pri otrave dieťaťa? Je mlieko naozaj záchranou?

- Galéria
1 z 7

Pľuzgierniky, resp. „španielske mušky“

Ich domovom je takmer celá Európa a právom sú zaraďované medzi najjedovatejšie chrobáky nášho pásma. Môže za to látka kantaridín, ktorú vylučujú. Predstavte si, že sa stačí len dotknúť tohto pekného smaragdového chrobáčika, potom si pretrieť oči, no a... Oslepnete. Aj meno je veľavravné, ak sa dostane do kontaktu s kožou, spôsobuje nepríjemné pľuzgiere.

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 10.08.19 07:20

ĽŠ
karma
100.00

Niektoré živočíchy a rastliny môžu predstavovať naozaj mimoriadne riziko, obzvlášť pre deti.

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 12.08.19 17:24

AS
karma
108.00

akurát som včera videla pľuzgiernika u nás v záhrade, dobre, že som čítala tento článok...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní