Klinček voňavý: Najlepšie tipy na jeho využitie v kuchyni

Klinček voňavý: Najlepšie tipy na jeho využitie v kuchyni

Aj keď sa nám klinček najčastejšie spája s vôňou vareného vína, jeho využitie je všestrannejšie. Viete, že patrí k najstarším koreninám na svete? Poznali ho už v starovekej Číne a k nám sa dostal cez Stredomorie. Klinčeky, ktoré máte v koreničke, sú vlastne sušené nerozvinuté  puky klinčekovca voňavého (Syzygium aromaticum). Zberajú sa krátko pred kvitnutím zo stálozeleného stromu vysokého dvanásť metrov. Pestuje sa predovšetkým v Indonézii. V minulosti bol vzácnym a drahým korením. Už v stredovekej kuchyni, ktorá obľubovala výrazné a korenené chute, sa tešil veľkej obľube.

Raňajky s vôňou klinčeka

Pri varení používajte klinček veľmi opatrne. Má výraznú arómu a v jedle by mohol potlačiť ostatné chute. Výborný je do sladkých pokrmov. Skúste sa ráno naštartovať ovsenou kašou, ktorú posypete štipkou mletého klinčeka a polejete medom. Harmonické chute vznikajú jeho kombináciou s jabĺčkami alebo citrusovým ovocím, hlavne pomarančom.

Pozri aj: RECEPT: Mrkvovo-šunková fitness nátierka

drvený klinček

Zdroj: Shutterstock®

Aromatický a zdravý čaj

Klinček používame do vareného vína alebo čaju. Je súčasťou sladkého čaju masala, známeho v Indii a v Nepále. Je to silný čaj s liečivými účinkami a pri pravidelnom pití posilňuje imunitu a prečisťuje organizmus. Na pol litra vriacej vody budete potrebovať dva  kúsky celej škorice, približne rovnaké množstvo sušeného alebo čerstvého zázvoru, pol lyžičky celých klinčekov, pol lyžice semien kardamónu a na špičku lyžičky bieleho korenia. Do vriacej vody pridajte podrvenú zmes a po piatich minútach varenia do nej vložte dve lyžičky čierneho čaju, po ďalších piatich minútach prilejte štvrť až pol litra plnotučného mlieka. Po krátkom prevretí odstavte. Ak sladíte, pridajte hnedý cukor alebo med. Nakoniec nápoj prelejte cez sitko.

masala_čaj

Zdroj: Shutterstock®

Dodajte svojim jedlám atraktívnu chuť

Klinček sa pridáva do sladkokyslej naloženej zeleniny a ovocia a ku všetkým sladkým kompótom. Ak si varíte vlastný broskyňový džem, skúste pridať do jednej várky zopár klinčekov. Vyrobíte si úžasnú vianočnú dobrotu. Využívame ho na ochutenie omáčok, napríklad paradajkovej.

Exotickú chuť získa dusená ryža, ak do jej stredu počas prípravy vložíte cibuľu, do ktorej ste napichali klinčeky. Po dovarení ju z jedla vyberte. Pre svoju arómu je klinček súčasťou mnohých aromatických zmesí.

Klinček sa hodí do sladkej aj slanej kuchyne. Experimentujte s ním a vyskúšajte jeho chuťou ozvláštniť vaše jedlá. Využívajte korenisto-štipľavú chuť klinčeka, ale s mierou. Aj tu platí: Všetkého veľa škodí!

Inšpiruj sa: Ako posilniť imunitu bylinkami? Toto sú overené babičkine recepty


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 17.02.19 08:33

ĽŠ
karma
100.00

Pridávame do sladkej aj slanej kuchyne, samozrejme, s mierou.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 17.02.19 16:15

MM
karma
100.00

vôňa klinčeka mi pripomína zimné obdobie, ale aj babku, ktorá nám nimi zmierňovala bolesti zubov

  • 2
Odpovedať

Anna Vargová 19.02.19 10:49

AV
karma
100.00

Skutočne zaujímavý článok.Klincek som dávala iba k hruškám. Ďakujem za inšpiráciu

  • 3
Odpovedať

Mária Chromíková 19.02.19 19:42

MC
karma
109.00

Klinčeky sú veľmi výrazne korenie. naší rodičia ich pridávali keď pripravovali ryžu- klinčekom prepichli cibuľu a vložili do vodou zaliatej ryže.Samozrejme nesmeli chýbať ani v jablkovom kompóte ktorý sa varil väčšinou v nedeľu k pečenému kuriatku.

  • 1
Odpovedať

Viera Bátorová 13.03.19 20:10

VB
karma
-1.00

Klinčeky sú super ale s mierou, stačí jeden, dva ✌️pridávam hlavne keď varím ryžu..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní