Krivica: Choroba našich prastarých mám je späť! Čo s ňou?

Krivica: Choroba našich prastarých mám je späť! Čo s ňou?

Áno, jej názov skutočne znie ako dávno zabudnutá choroba našich predkov, o ktorej sa už môžete dočítať len v starých knihách. Ale hoci medicína napreduje, my ľudia sme stále rovnakí. Nerodíme sa s iným telom, ako naši prarodičia, svaly, kosti, šľachy – to všetko dostávame do vienka presne rovnaké ako ľudia pred stovkami rokov. A hoci máme navrch, pokiaľ ide o prevenciu vo forme očkovania, sú ochorenia a choroby, ktoré ohrozujú tak nás ako ohrozovali aj ľudí pred mnohými a mnohými rokmi. Krivica je jednou z nich. Ak ste o nej ešte nepočuli alebo ak vás o nej jednoducho zaujíma všetko podstatné, zostaňte najbližších pár minút s nami!

Inšpiruj sa: Spánkový deficit: Kedy je už život ohrozujúci a čo na to vedci?

dávne choroby

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: flickr.com

Čo to tá krivica vlastne je? Ide o kostrovú poruchu s odborným názvom rachitída (lat. Rachitis). Spôsobuje ju nedostatok vitamínu D, fosforu a kalcia, ako aj celková nedostatočná výživa a postihuje prevažne deti. Prejavmi krivice sú výrazne oslabené kosti, ich bolesti, ako aj bolesti svalov. Veľmi častým príznakom bývajú aj dolné končatiny do tvaru X, ale tiež celková slabosť a v neposlednom rade častý výskyt chorôb dýchacích ciest. Následkom spomínaných faktorov zostávajú, v rámci vývoja kostry dieťaťa, jeho kosti mäkké, jednoducho správny rast kostry je značne narušený. Tým pádom sa kosti začínajú pomaly, ale isto kriviť.

vitamín D

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré časti tela sú najviac ohrozené?

Krivia sa najmä kosti dolných končatín a chrbtica. Krivica si často berie na mušku aj rebrá a panvu. Ako sme už spomenuli vyššie, rachitída postihuje predovšetkým deti, ktoré trávia len minimum času na slnku, čo je v dnešnej dobe, žiaľ, veľmi častý jav. Mnoho rodičov má totiž mylnú predstavu, že ak bude svoje dieťa držať v bezpečí domova, ochráni ho. Preto ho nasadia ráno do auta, zavezú do školy, po škole ho opäť nasadia do auta a odvezú domov, kde sa mu možno postarajú o pestrý program, avšak vždy len medzi štyrmi stenami, pretože „doba je zlá a nebezpečná“. Práve týmto postojom však svojmu dieťaťu mimoriadne škodia.

Vyskúšaj: Senovka grécka: Takto môžeš vďaka nej podporiť svoju ženskosť!

dostatok pohybu v detstve

Zdroj: Shutterstock®

A čo robí práve teraz vaša ratolesť?

Každé dieťa jednoducho potrebuje dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a tiež dostatok slnka, ktoré ho nabije potrebným vitamínom D. Nie vždy sú však na vine len rodičia. Ani niektorí výrobcovia dojčenských mliek to príliš nepreháňajú s prídavkom zložiek, ktoré dojčatá naozaj potrebujú – spomínané kalcium a fosfor. Čo teda môžete robiť? V každom prípade svojmu dieťaťu doprajte dostatok času, stráveného vonku, hlavne v letnom období, kedy si telo vyslovene žiada zásoby vitamínu D.

A predtým, než vezmete svoje dieťa na prechádzku alebo ho aspoň „vyženiete“ na dvor, ešte jedna malá rada: V zimnom období sa najmenším deťom zvyknú podávať kvapky s vitamínom D (do mlieka), tým starším pokojne aj kapsuly ako výživový doplnok. Nuž, či sa nám to páči alebo nie, krivica už opäť nie je len doménou málo vyvinutých oblastí sveta, no vrátila sa aj k nám. A to už je dôvod na zamyslenie, čo poviete?

Otestuj: Poznáš jablčník obyčajný? Jeho liečivé účinky ťa dostanú!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 11.09.18 07:19

ĽŠ
karma
100.00

Deti /ale i mnohí dospelí/ trávia len minimum času na slnku, čo je v dnešnej dobe, žiaľ, veľmi častý a smutný jav s nepríjemnými následkami.

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 11.09.18 08:25

JK
karma
100.00

Je to smutné aj tie zabudnuté chorooby sa z casu na čas objavia a strašia treba o ních hovoriť a hlavne o prevencii

  • 2
Odpovedať

Jana Čipková 18.09.18 21:23

karma
106.00

Dnešná uponáhľaná doba i toto ochorenie priniesla.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní