Kuracina ti už lezie hore krkom? Zisti, prečo vyskúšať jahňacinu!

Kuracina ti už lezie hore krkom? Zisti, prečo vyskúšať jahňacinu!

Omrzela vás kuracina či hovädzina na večeru stále dookola? Potom skúste niečo nové! Druh červeného mäsa z mladej ovce, ktorý je nesmierne zdravý, sa naozaj oplatí vyskúšať. Ak stále netušíte, prečo vyskúšať jahňacinu, čítajte ďalej! Dozviete sa, že ide o naozaj zdravé mäsko, ktoré môže vášmu organizmu priniesť veľa výhod. Ako všetko, aj jedenie jahňacinky má svoje vedľajšie účinky. Aj o tých si povieme o niečo nižšie.

Baranina to nie je

Mnoho ľudí si jahňacie mäso mýli s baraninou. Pozor, baranie mäso sa získava z oveľa staršieho zvieraťa, ako jahňacinka. Jahňacie mäso pochádza z mladej ovečky, spravidla do roku jej života. To z jahňaciny robí oveľa jemnejšie a ľahšie mäso, ako je baranina. Ak sa pýtate, kam jahňacinu zaraďujeme, je to medzi červené mäso a to vďaka vysokému obsahu proteínu, s menom myoglobín.

Otestuj: Čo s nami robí nakladaná zelenina? O jej benefitoch si netušila

ako jesť jahňacinu

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá pochúťka

Okrem toho, že jahňacina patrí medzi delikatesy, ide aj o veľmi zdravý druh mäsa. Ak sa pozeráme na jej nutričné hodnoty, iné druhy mäsa jej môžu len tíško závidieť. Obsahuje nesmierne veľa minerálov, najmä horčík, meď, draslík, selénium, ale aj často nedostatkové železo, zinok a vápnik. Jahňacina je dobrým zdrojom bielkovín, pričom nie je príliš obrastená tukom. Ten sa zväčša nachádza na krajoch, takže sa dá ľahko odstrániť.

Výhody jedenia jahňaciny

Prečo teda kozumovať jahňacinky oveľa viac, ako doposiaľ? Pomôcť vám môže, ak ste anemickí alebo chudokrvní, pretože obsahuje veľa železa. To však ani zďaleka nie je všetko. Jahňacinu si môžu na tanier častejšie naservírovať aj tehuľky, pretože obsahuje kyselinu listovú, pôsobiacu proti vrodeným vadám bábätka. A čo viac? Ak chudnete, jahňacina môže byť sem-tam tým správnym mäsom aj pre vás. Aj keď je troška kalorickejšia, obsahuje bielkoviny a zasýti na dlhší čas, ako iné druhy mäsa, takže nie ste tak skoro hladní.

Spoľahnúť sa môžu na jahňacie mäso aj zarytí športovci, ktorým sa postará o rast aj regeneráciu svalov a taktiež o potrebnú energiu na cvičenie. Vďaka obsahu minerálov, ktoré sme už vymenovali vyššie, môže jahňacie mäsko prispieť k správnej hustote a sile kostí. Z omega-3 mastných kyselín v ňom sa zasa bude doslova tešiť vaša pleť, na ktorej budú menej viditeľné znaky starnutia. Jahňacinka navyše viditeľne prospieva aj nervovému systému, okrem iného aj vďaka vysokému obsahu vitamínu B.

Pozri aj: Čo jesť pred spaním a nepribrať? Toto si môžeš dať aj o polnoci!

čo jesť na silné svaly

Zdroj: Shutterstock®

Kedy ju vynechať?

Ako všetko, aj jahňacina si medzi ľuďmi nájde svojich nepriaznivcov. Okrem vegánov a vegetariánov by sa nimi mali stať aj ľudia, ktorí zápasia s vysokým krvným tlakom či vysokým cholesterolom. Vyhýbať by sa jej mali aj diabetici aj ľudia s nábehom na kardiovaskulárne ochorenia. Inak si jahňacie mäso môžu vychutnávať všetci, no samozrejme v prijateľnom množstve. Príliš veľa jahňaciny môže navodiť zdravotné ťažkosti v oblasti obličiek, srdca a krvi.

grilovaná jahňacina

Zdroj: Shutterstock®

Recept na jahňacie na rozmaríne

Príprava jahňaciny sa môže zdať ako pomerne náročný proces, no zdanie v tomto prípade klame. Za hodinu a pol môžete mať na stole úžasnú zdravú delikatesu pre celú rodinku.

Na jahňacie na rozmaríne si pripravte:

  • jahňacie kotlety
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarín
  • citrónovú šťavu
  • soľ
  • korenie
  • hlavičku cesnaku

Postup prípravy:

  1. Trúbu si rozohrejte na 200 stupňov.
  2. Do misky si najprv pripravíme marinádu podľa toho, koľko kotliet budete pripravovať. Dajte si do misky kvalitný olivový olej, šťavu z polovice citróna, do toho mierne nasekané lístky rozmarínu (postačí jedna až dve stonky). Pridajte minimálne 3 pretlačené strúčiky cesnaku. Marinádu premiešajte.
  3. Pripravíme si zapekaciu misu. Jahňacie mäso posolíme, pokoreníme a poriadne potrieme marinádou. Môžete ju aj rukami vtlačiť čo najprecíznejšie priamo do mäsa.
  4. Takto naložené mäsko môžete nechať chvíľu postáť. Do zapekacej misy k nemu pridáme dva strúčiky cesnaku vcelku, zbavené šupky a dve stonky rozmarínu. Potom ho dáme do trúby a pečieme minimálne 75 minút. Ak chcete mať mäsko upečené viac, pridajte ešte 15 minút navyše.
  5. Upečené mäsko podávajte so zemiakmi, upečenými v šupke alebo s prílohou podľa vlastnej chuti.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Chromíková 06.11.18 18:06

MC
karma
109.00

Jahňacina je dosť drahá a dostupná len príležitostne .Rada by som z nej niečo pripravila.

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 06.11.18 21:07

DR
karma
104.00

Skusala som jahnacinu, ale nejako jej neviem prist na chut...

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 08.11.18 17:02

AS
karma
108.00

rada by som upiekla, ale u nás na dedine v obchode nedostanem jahňacinu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní