Malé a chlpaté ovocie so schopnosťou predísť rakovine. Čo je to?

Malé a chlpaté ovocie so schopnosťou predísť rakovine. Čo je to?

Nie každý má rád napätie a keďže si vás rozhodne nechceme pohnevať, vyjdeme s pravdou von. Ovocie, ktoré je malé, napohľad trochu smiešne a chlpaté a ešte má aj neuveriteľnú schopnosť liečiť tie najvážnejšie ochorenia, sa volá rambután. Nevešajte hlavu – jeho exotický názov nemusí hneď znamenať, že je pre nás nedostupné. Radšej čítajte ďalej a zistite, čo všetko toto ovocie so schopnosťou predísť rakovine ešte dokáže!

Do istej miery rambután (lat. Nephellium lappaceum) pripomína liči. Niet divu, veď je to jeho vzdialený príbuzný. V rámci juhovýchodnej Ázie je toto ovocie rozšírené a bežné asi tak ako u nás jablká. Rastie tam doslova všade – vo verejných parkoch, vo voľnej prírode aj v záhradách. Strom rodí na jar a v jeseni. Rambután má sfarbenie do červena, dužina pod šupkou je biela, má guľatý tvar, meria asi päť centimetrov a ako sme už naznačili, pokrytý je niečím, čo pripomína chlpy, jemné pichliače, fúziky alebo vlasy. Šúpe sa veľmi ľahko.

Inšpiruj sa: Potrebuješ rýchlo schudnúť? Golo diéta ťa dá dokopy za 14 dní!

ovocie rambután

Zdroj: Shutterstock®

Rastie v trsoch na stonkách

Rambután svojím tvarom pripomína nielen liči, ale aj vlašský orech alebo gaštan. Aj on totiž rastie na stonkách, v trsoch. V strede plodu sa nachádza kôstka, preto si ľudia zvyknú vylúpnuť dužinu zo šupky, vložiť do úst a kôstku vypľuť. Zrelý rambután spoznáte ľahko – jeho šupka je buď žltá, oranžová alebo červená. Chuť rambutánu je sladká, no akoby tiež mierne pikantná, dužina je výrazne aromatická. Obsahuje vlákninu, bielkoviny, vápnik, železo, horčík, fosfor a vitamíny B a C. Stromu, na ktorom rambután rastie, sa hovorí aj obličkovník rambutánový.

chlpaté ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Ak pestovať, tak v teple

Ak by ste sa rozhodli vypestovať si ho, myslite na to, že potrebuje stále teplo a svetlo, ako aj zalievanie dažďovou alebo odstátou vodou. Ak sa mu má teda dariť aj v našich podmienkach, tak jedine vo vyhrievanom skleníku. Avšak pozor, ak si stromček vypestujete zo semena, rodiť vám začne najskôr po dvanástich rokoch. Lepšou voľbou bude teda rozmnoženie odrezkami už rodiacich stromov. Rambután - plod si môžete zakúpiť buď v predajniach so zdravou výživou alebo v obchodoch ázijských potravín, ktorých je aj na Slovensku viac, než dosť (samozrejme, aj na internete).

Pozri aj: Zisti, čo znamená bolesť zuba! Môže súvisieť s týmto kĺbom!

pestovanie rambutánu

Zdroj: Shutterstock®

Sušený alebo čerstvý?

Dostupný je najčastejšie sušený, ale výnimočne môžete natrafiť aj na čerstvé plody. V tomto prípade však buďte opatrné pri kúpe, pretože rambután nemá úplne typicky ovocné správanie. Zatiaľ, čo iné druhy ovocia dozrievajú aj po odtrhnutí, rambután, akonáhle je oddelený od stonky, zastavuje svoje dozrievanie a tak je potrebné ihneď ho skonzumovať. Pri dlhšom otáľaní tak natrafíte len na zhnitý plod. Rambután sa je najčastejšie surový, ale v krajinách jeho pôvodu sú bežné aj rambutánové kompóty, jogurty a koktejly.

Neprehliadnite účinky rambutánu na ľudské zdravie!

  • dodáva energiu a vitalitu
  • má preukázateľne preventívne účinky proti rakovine (vďačí za to svojmu obsahu cenných antioxidačných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú tak v dužine, ako aj v kôstke a šupke)
  • odstraňuje migrénu
  • podporuje kvalitu pokožky a pevnosť vlasov či nechtov
  • pomáha pri chudnutí
  • posilňuje imunitu
  • upravuje hladinu krvného tlaku
- Anketa

JEDLI STE UŽ RAMBUTÁN?

Odpovedalo 46 ľudí  

Áno
24%
Nie, ale viem, že existuje
15%
Nie, je to pre mňa novinka
61%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 30.09.18 06:40

ĽŠ
karma
100.00

Malé, napohľad trochu smiešne a chlpaté so schopnosťou liečiť; škoda, že nemám podmienky na dopestovanie...

  • 1
Odpovedať

Martina Zahoranová 30.09.18 17:54

MZ
karma
92.00

nejedla som ho nikdy ale vyzerá pekne :-) a keďže má pozitívne účinky na zdravie určite by som ho rada ochutnala

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 30.09.18 18:48

ĽU
karma
100.00

o tom ovocí som počula veľakrát ale ešte som to nejedla

  • 1
Odpovedať

Marta Hollá,st 01.10.18 09:57

MH
karma
-1.00

rozkrojené to vyzerá ako liči, ale počujem o tomto po prvý krát.

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 01.10.18 09:59

MF
karma
105.00

S týmto ovocím som sa už stretla, ale neochutnala som. Keby som vedela, že je také zdravé, určite by som vyskúšala ako chutí.

  • 1
Odpovedať

Libuše Šumná 01.10.18 16:42

karma
113.00

ráda ochutnávám nové věci a toto ovoce vypadá zajímavě

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 01.10.18 17:43

MM
karma
100.00

neobľubujem exotické ovocie, myslím, že sme sebestační v pestovaní našich druhov ovocia, ktoré sú tiež veľmi zdravé a obsahujú mnohé vitamíny a prospešné látky

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 11.10.18 13:44

DB
karma
114.00

ešte som sa s týmto ovocím nestretla,ochutnať sa dá všetko,ale tiež radšej jem ovocie vypestované v našich zemepisných podmienkach na ktoré je náš organizmus zvyknutý.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní