Na akých terénoch by sme mali behávať?

Na akých terénoch by sme mali behávať?
  • 22.08.2016
  • Vladimíra Drábiková

Zamilovali ste sa do behania? Milujete ten pocit, keď máte vietor vo vlasoch, pocit bezstarostnosti a môžete sa nechať unášať vlastnými nohami? Beh je naozaj veľmi obľúbená forma športovania. Môžete si vybrať ľubovoľný čas kedy pôjdete behať, kde pôjdete behať, či chcete byť osamote, alebo v spoločnosti kamarátok... Beh je naozaj veľmi náladový a situačný šport.

V prvom rade je beh zdravý. Prekrvuje celé telo, odbúrava stres, pomáha nám zbaviť sa prebytočných tukov, udržiavať svaly a šľachy v dobrej kondícií... Ak ho robíme správne. O behu sme toho písali už naozaj veľa, dokonca aj o behu do kopca, po schodoch a podobne. Ale ešte sme sa doteraz nezamerali na jednotlivé terény. Na akom teréne by sme mali behávať?

Prečítajte si výhody a nevýhody jednotlivých  terénov:

1. Betón & Asfalt

Betón v sebe ukrýva niekoľko výhod, ale žiaľ aj nevýhod. V prvom rade, vždy ste si vedomá, že bežíte po rovnej ploche, takže vám nehrozia veľké zranenia a prekážky. Jednoducho viete, kde stúpate. Zároveň ale aj viete, po čom stúpate. Po tvrdom a pevnom povrchu, ktorý dáva naozaj veľmi zabrať vašim kĺbom. Nedá sa tvrdiť, že betón je úplne nevhodný, ale treba si naň pripraviť naozaj veľmi kvalitnú obuv, ktorá stlmí dopady.

Pri asfalte budeme určite menej kritickejší ako pri betóne. Asfalt je oveľa mäkší, praktickejší a zdravší pre vaše kĺby. Okrem iného ho nájdete naozaj veľa, len sa treba vyhýbať tým autám navôkol. Podľa nových štúdií sa behanie na asfalte odporúča viac, ako behanie na trávnatých plochách.

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Lahodné vegetariánske ´fašírky´

teren na behanie, an aakych terenoch by sme mali behat

Zdroj: Shutterstock®

2. Trávy, lesy a chodníky

Aj vy ste vždy chceli behávať ako futbalisti? Len či to je aj naozaj najlepšia voľba. Pokosený trávnik je síce náročnejší na svalstvo, no výrazne tlmí oproti betónu nárazy pri došľapoch. Preto ak máte možnosť zabehať si okolo udržiavaného dedinského ihriska, určite tú možnosť využite.

V prípade, že uprednostňujete pokojný a tichý les, tak by ste určite mali vedieť, že hlina sa ku kĺbom správa šetrne, zvlášť v prípade, ak je prekrytá napadaným lístím. Problém nastáva až pri jednotlivom šlapaní, pretože nikdy neviete, kde sa ukrýva nejaká jama, konárik, zvieratko... A toto všetko môže viesť k nepríjemnému zraneniu.

Odporúčame prečítať: Pesto s petržlenovou vňaťou

teren na behanie, an aakych terenoch by sme mali behat

Zdroj: Shutterstock®

3. Beh na piesku

Vo filmoch vyzerá ľahko a na fotkách priam krásne, lenže je aj dobrý? Mnohých z nás láka využívanie ranného voľného brehu práve na športové aktivity, lenže nie je to nič pre začiatočníkov. Behanie na pláži je neskutočne náročné a vyžaduje si naozaj už dobrú kondíciu. Je pravdepodobne najúčinnejšie, a preto sa pripravte na poriadnu "svalovicu", čo by mohlo znehodnotiť vašu zvyšnú dovolenku. V prípade, že nebehávate pravidelne, odporúčame len podobných bežcov obdivovať :)

Odporúčame tiež: Melónové triky, ktoré zmenia váš stôl na pastvu pre oči


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Lucia Kobíková 22.08.16 14:10

LK
karma
100.00

Pravda, v piesku sa behá veľmi tažko :)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 22.08.16 18:31

IM
karma
100.00

hned by som išla, keby sa dalo

  • 0
Odpovedať

Katarina Hovancova 22.08.16 22:20

KH
karma
86.00

pre mňa sa jednoznačne najlepšie behá po tráve

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 23.08.16 16:53

karma
108.00

Mne sa najlepšie behá v parku alebo v lese.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní