Varená kukurica je symbolom letných festivalov a podujatí, ale aj kúpalísk a pláží. A ak nie ste z tých, ktoré na ňu zanevreli z obavy o výdrž svojich zubov, ale, naopak, varenú kukuricu zbožňujete tak ako my, určite vás zaujmú informácie, ktoré sme o tejto dobrote zozbierali. Najlepšia varená kukurica pod slnkom je tu!
Žltý klas ako symbol detskej nostalgie
Povedzme si to narovinu – z krmiva pre prasiatka sa postupom času stala taká obľúbená pochúťka pre ľudí, že len málokto jej dokáže odolať. Nechýba takmer na žiadnom letnom festivale, podujatí, kúpalisku, jarmoku... Mnohí z nás k nej smerujú naše prvé kroky na akejkoľvek akcii. Rovnako tak si ju však rady a často varíme aj doma alebo dokonca pestujeme v záhradke.
Po jej skonzumovaní musíme väčšinou zamieriť na toaletu a použiť zubnú niť, aby s nami nakoniec nestrávila zvyšok dňa a umyť si zasolené predlaktia, bradu aj líca. Napriek tomu všetkému ju jednoducho zbožňujeme.
Pozri aj: Genetický modifikované organizmy (GMO): Sú pre nás naozaj škodlivé?
Varená kukurica je tu s nami už dlhé roky, veď ako deti sme si bez problémov mohli kus-dva odniesť priamo z poľa domov, kde nám tento úlovok mama ošúpala a uvarila. Dnes si už kukuricu môžeme jedine zakúpiť v obchode, na trhu alebo vypestovať v záhrade, ale nechutí o nič menej, než kedysi. Dosť bolo nostalgie, poďme na fakty!
Bude ťa zaujímať
Najväčšie zaujímavosti o (varenej) kukurici:
- Ak kukuricu uvaríte v jej šúpolí, dostane miernu arómu a chuť trávy.
- Kedysi sa kukurici hovorilo turecká pšenica.
- Kukurica obsahuje veľké množstvo vitamínu B a C, vlákniny, draslíka, selénu, horčíka, zinku a železa.
- Starí Mayovia boli presvedčení o tom, že úplne prvý človek bol stvorený z kukuričných zŕn.
- Varená kukurica dokáže efektívne nakopnúť tráviaci proces a vďaka obsahu mangánu upokojuje nervovú sústavu.
Zaujme ťa: Cesnakový zápach: 8 zaručených tipov, vďaka ktorým ho odstrániš!
A ak by ste náhodou nevedeli, takto si môžete pripraviť varenú kukuricu:
Ošúpaný kukuričný klas vložte do hrnca. Ak nemáte k dispozícii dostatočne veľký hrniec, jednoducho kukuricu prelomte napoly. Kukuricu zalejte vodou tak, aby bola ponorená. Pridajte soľ a hrniec prikryte pokrievkou. Keď začne voda vrieť, odstopnite si asi sedem minút varenia. Po vybratí z hrnca kukuricu posoľte, prípadne na ňu položte plátok masla a potom si už len užívajte jedinečnú sladko-slanú chuť. Druhý spôsob varenia kukurice je, že ju vložíte až do vriacej osolenej vody a necháte variť na miernom ohni približne 25 minút.
Bude ťa zaujímať
Varenú kukuricu si môžete ozvláštniť aj tak, že akonáhle začne voda s kukuricou vrieť, prilejete do nej za hrnček mlieka a pridáte asi 100 gramov masla. Následne bez pokrievky varte asi sedem minút. Uvarenú kukuricu si môžete preliať aj troškou olivového oleja, rozmiešaného so štipkou grilovacieho korenia. Vtedy už ale kukuricu nesoľte. Ak ste skôr maslový typ, uvarenú kukuricu si viete výborne ozvláštniť aj trochou bylinkového alebo cesnakového masla.
- Anketa
MÁTE RADI VARENÚ KUKURICU?
Odpovedalo 2642 ľudí