Najväčšie chyby pri skladovaní kávy: Ako a kde ju skladovať?

Najväčšie chyby pri skladovaní kávy: Ako a kde ju skladovať?
  • 25.04.2020
  • Monika Matúšová

    • Zdieľaj:
  • 6

Zásady skladovania zelenej kávy v krajinách okolo rovníka sú nesmierne dôležité, rovnako ako zásady skladovania zelenej kávy a už upraženej kávy v pražiarni. Tieto zásady skladovania ale môžete kľudne nechať na odborníkov. Skladovanie kávy v domácnosti je však tiež veľmi dôležité, najmä ak ste si dali záležať na výbere čerstvej a kvalitnej kávy a nechcete jej chuť zničiť zlým skladovaním.

Upraženej káve v prvom rade vadí kontakt so vzduchom, kvôli ktorému rýchlo stráca svoje chuťové a aromatické vlastnosti. Najväčšou chybou je v tejto súvislosti presýpanie kávy do rôznych nádob s prístupom vzduchu. To platí aj pre sypanie kávy do kávovara vo väčšom množstve, než sme schopní za deň minúť. Do mlynčeka tiež prechádza vzduch a káva už môže byť na druhý deň menej intenzívna, než bola ten predchádzajúci.

Pozri tiež: Najväčšie kávové mýty: 7 faktov, ktoré musí poznať každý kávičkár!

ako uchovať čerstvosť kávy

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšou, pomerne častou chybou je skladovanie už zomletej kávy. Zrnková káva si pri správnom skladovaní a dávkovaní ponechá svoje aromatické a chuťové vlastnosti aj pár týždňov od otvorenia, zomletá káva postupne stráca svoju čerstvosť už po 15-tich minutách od zomletia.

V minulosti sa tradovalo, že zabránime zvetrávaniu zomletej kávy tak, že ju dáme do chladničky. Nuž ale keď si doma chceme pripraviť espresso a nie zalievanú kávu, teplota zrna a jeho vlhkosť po skladovaní v chladničke môže prípravu kávy úplne pokaziť.

správne skladovanie kávy

Zdroj: Zlaté zrnko

Ako správne skladovať kávu?

Kávu by sme mali skladovať na suchom a tmavom mieste. Káva by ideálne nemala byť dopredu zomletá. Mala by byť v sáčku s jednosmerným ventilom, cez ktorý je možné vytlačiť vzduch a so znovu-uzatvárateľným zipsom. Ak obal nemá znovu-uzatvárateľný zips, treba zaistiť obal tak, aby sme zamedzili prístup vzduchu, a to čo najlepšie. Existujú aj nádoby na kávu, ktoré fungujú na princípe vytláčania vzduchu.

Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).

Pozri tiež: Najväčšie zaujímavosti o káve: Neuveríš, čo ju objavilo!


    • Zdieľaj:
  • 6
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 25.04.20 06:02

ĽŠ
karma
100.00

Zamedzujem prístupu vzduchu pre arómu a chuť kávy.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 25.04.20 07:15

KK
karma
104.00

snažím sa, mám na zrnkovú kávu nádobu a zomeliem len toľko, koľko potrebujem

  • 0
Odpovedať

Alexandra Semanová 25.04.20 17:49

AS
karma
-1.00

Ja som veľká milovníčka kávy a veľa vecí som o skladovaní kávy nevedela.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 26.04.20 00:18

karma
100.00

Kávu si kupujem zrnkovú a meliem si vždy len toľko,koľko treba. Myslím,že ju mám aj dobre uskladnenú-v nádobe bez prístupu vzduchu.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 26.04.20 08:56

karma
108.00

Skladujem veru zle..

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 26.04.20 19:40

KS
karma
133.00

Ešteže nepijem kávu, aspoň to nemusím riešiť :-D

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Čína pre deti: Takto ju pripravíš zdravo a chutne!
Mäsité jedlá

Čína pre deti: Takto ju pripravíš zdravo a chutne!

  • 1
  • 31.08.2021
Jednoduchá mixovaná kalerábová polievka s mrkvou
Polievky

Jednoduchá mixovaná kalerábová polievka s mrkvou

  • 8
  • 07.10.2021
Rýchly jablkový koláč z acidofilného mlieka: Nadýchaný a voňavý
Dezerty

Rýchly jablkový koláč z acidofilného mlieka: Nadýchaný a voňavý

  • 6
  • 16.09.2021
TOPlist