Nakladané citróny pozná málokto, ale tento fígeľ sa oplatí vyskúšať

Nakladané citróny pozná málokto, ale tento fígeľ sa oplatí vyskúšať

Ak patríte k tým ľuďom, ktorí vždy siahajú po citrónovej šťave a soli, aby ste si doladili chuť jedla, tak ste dozaista ešte nevyskúšali nakladané citróny, ktoré nesú aj pomenovanie pickled lemons. Podľa všetkého ide o marockú pochúťku, ktorá prekoná aj čerstvé citróny. A aj keď sa o nakladaných citrónoch hovorí ako o marockej delikatese, pomerne často ju môžeme nájsť ako súčasť indických pokrmov.

Práve indické jedlá sú typické svojím chuťovým profilom, ktorý dokáže bežných ľudí prekvapiť. Tradičné koreniny, ako napríklad kurkuma, dokážu podčiarknuť chuť jedál a rovnako ich zvýrazniť, vďaka čomu nie každý dokáže prísť na chuť indickej kuchyni.

Mnohí sa o nakladaných citrónoch vyjadrujú ako o citrónoch na steroidoch. Sú pikantné, citrusové, slané a majú extra šmrnc, čo sa s čerstvými citrónmi ani citrónovou šťavou porovnať nedá. Ako si teda nakladané citróny pripraviť, aké sú ich účinky na organizmus a ako ich využívať?

nakladané citróny so soľou

Zdroj: Shutterstock®

Nakladané citróny – čo to je?

Nakladané citróny alebo aj konzervované citróny (buď celé alebo rozdelené na štvrtiny) sú citróny obalené soľou a naložené vo vode alebo citrónovej šťave. Najčastejšie sa využívajú v kuchyniach na Blízkom východe, v Afrike či južnej Ázii. Svojou chuťou obohacujú najmä dusené mäso, dresingy i omáčky.

Ich textúra je rovnako zaujímavá. Po pár dňoch od naloženia totižto kôra zmäkne, vďaka čomu je možné a vhodné pridávať ju do pokrmov. V tomto prípade však treba siahnuť po bio citrónoch, ktoré nie sú chemický ošetrené.

Ako nakladané citróny pripraviť

  • 7 bio citrónov
  • 2 šálky citrónovej šťavy
  • 1 lyžica cukru
  • 1 šálka soli
  • 1 lyžička celého čierneho korenia

Najskôr si umyjeme citróny. Ak ste nezohnali bio citróny, tak v tom prípade ich umyte v roztoku vody a sódy bikarbóny, aby ste ich zbavili všetkých chemikálii. Citróny si narežte na štvrtiny alebo na kolieska a vložte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby.

Citróny zasypte soľou, cukrom a čiernym korením, napokon zalejte citrónovou šťavou. Nádobu uzavrite a nechajte citróny odležať 1 mesiac. Do nakladaných citrónov môžete pridať aj bobkový list.

Odporúčame: Melanín – aké má funkcie a čo sa stane, ak ho máme veľa alebo málo?

nakladané citróny účinky

Zdroj: Shutterstock®

Využitie nakladaných citrónov

Kým surová citrónová kôra môže byť horká a tvrdá, kôra nakladaných citrónov má jemnejšiu chuť a je mäkšia. Výhodou je, že takáto fermentovaná kôra citrónov je jedlá, vďaka čomu ju nemusíte pred použitím odstrániť.

Ako sme písali, nakladané citróny nájdu využitie pri príprave mäsových pokrmov. Majte však na pamäti, že citróny boli naložené v soli, čím získali slanosť. Ak ich použijete pri príprave mäsa alebo omáčok, radšej nesoľte. Je lepšie pokrm dosoliť až na záver, aby ste predišli jeho nechcenému presoleniu.

Prečo dať nakladaným citrónom šancu?

  • Pomáhajú pri trávení – obsahujú enzým, ktorý pomáha predchádzať zápche a iným tráviacim problémom.
  • Sú zdrojom antioxidantov, minerálov a vitamínov – vďaka tomu posilňujú imunitný systém.
  • Posilňujú zdravie kostí – nakladané citróny obsahujú vitamín A a horčík, ktorý je potrebný pre zdravé kosti.
  • Zabezpečujú správny prietok krvi – nakladané citróny telu doplnia dostatočnú dávku draslíka, železa a vápnika, teda minerály, ktoré pomáhajú kontrolovať krvný tlak.
  • Podporujú kardiovaskulárny systém – vyššia dávka vitamínu C pomáha znižovať riziko rozvoja srdcových chorôb a mŕtvice.

Pozri tiež: Španielsko chce zaviesť menštruačné voľno. Prijala by si ho aj ty?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 23.05.22 05:54

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, ďakujem!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní