Neviete odolať chipsom? Vyskúšajte 5 receptov na zdravé chipsy

Neviete odolať chipsom? Vyskúšajte 5 receptov na zdravé chipsy
  • 13.09.2023
  • Nicole Jašáková

Vyskúšajte zdravšiu variantu pečených jablkových, banánových, hruškových, mrkvových alebo špenátových chipsov. Sú naozaj vynikajúce a môžete si ich dopriať kedykoľvek, a to bez najmenších výčitiek svedomia. Dokonca vám namiesto zbytočných tukov a soli poskytnú množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok.

Dochutiť si ich môžete akýmikoľvek koreninami a taktiež si môžete vybrať, či máte chuť na sladké alebo slané.

Ďalšou výhodou je, že chipsy sú pečené, či skôr sušené v rúre a nie smažené. Spôsobov na ich prípravu je naozaj veľa a my sme si pre vás pripravili 5 receptov, ktoré v sebe spájajú chute vianočného obdobia.

Odporúčame prečítať: Pestrá šošovicová polievka po domácky

Zdravé chipsy z jabĺk a škorice

Ak máte chuť na niečo sladké s príchuťou Vianoc, rozhodne vyskúšajte jablkové chipsy s príchuťou škorice a muškátového orieška.

Ingrediencie na jablkovo-škoricové chipsy:

  • 4 jabĺčka (približne 2 plechy chipsov)

  • šťavu z citróna

  • 2 poháre studenej vody

  • 2 lyžice mletej škorice

  • ½ lyžice muškátového orieška

  • práškový cukor podľa chuti

  • štipka mletého zázvoru (dobrovoľné)

Jablkovo-škoricové chipsy - postup receptu:

Do misy so studenou vodou pridajte šťavu z citróna a odložte stranou. Jablká opláchnite, vykrojte z nich vnútro s jadierkami, nakrájajte na veľmi tenké koliečka alebo plátky (na tento účel vám veľmi dobre poslúži škrabka na zemiaky). Pridajte nakrájané jablká do misky so studenou vodou a citrónovou šťavou a nechajte ich tam niekoľko sekúnd (táto kúpeľ predchádza zhnednutiu jabĺk).

V miske zmiešajte všetky koreniny. Plátky jabĺk po jednej vrstve uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte zmesou (kto má rád výraznejšiu chuť korenín, plátky môže v zmesi aj obaliť) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 100°C. Po polhodine otočte a pečte ďalších 30-60 minút, záleží od hrúbky jabĺčok.

Jablkové chipsy sú hotové, keď sú upečené do chumkava. Po upečení ich nechajte vychladnúť. Skladujte v čistej, vzduchotesnej nádobe.

Odporúčame prečítať: Banánovo-ďumbierová pena

jablkové chipsy

Zdroj: hellonatural.co

Banánové chipsy

Prirodzene sladké banánové chipsy podľa kubánskeho receptu. Jedinou náročnosťou tohto receptu je nepripáliť banány v rúre, ale obracať ich a strážiť, pokiaľ nebudú chrumkavé tak akurát. Podľa toho, na čo máte väčšiu chuť, vám ponúkame dva postupy prípravy banánových chipsov.

Postup číslo 1

Banánové chipsy recept :

  • 2 banány

  • 1 čajovú lyžičku roztopeného kokosového oleja

  • 2 polievkové lyžice vody

Postup:

Nakrájajte banány na veľmi tenké kolieska (nie hrubšie ako 0,5 mm). Roztopte v miske čajovú lyžičku kokosového oleja a zmiešajte s vodou. Banány v tekutine veľmi jemne poobalujte, keďže chuť kokosového oleja je veľmi výrazná. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa nedotýkali.

Dajte do rúry rozohriatej na 150°C a pečte približne 20 minút z jednej strany a 15 minút z druhej (záleží od hrúbky banánov). Banány je treba neustále sledovať, pretože vám môžu prihorieť. Po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť, banány vám trochu stvrdnú a zostanú chrumkavé.

Odporúčame prečítať: Šťavnaté francúzske zemiaky

Postup číslo 2

Pre tých, ktorí ktorí nie sú fanúšikmi kokosového oleja, ponúkame verziu klasických pečených banánov.

Ingrediencie:

  • 2 banány

  • šťava z polky citróna

  • trochu vody

  • prípadne na dochutenie trošku škorice alebo iného korenia

Postup:

Najskôr si nakrájajte banány na veľmi tenké koliečka (nie hrubšie ako 0,5 mm). Nachystajte si citrónovú šťavu a zmiešajte s takým istým množstvom vody. Každé koliečko banánu namočte do tejto lázne a naskladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžete posypať škoricou alebo iným korením.

Dajte do rúry rozohriatej na 150°C a pečte približne hodinku. V priebehu pečenia pravidelne otáčajte každý kúsok banánu, aby sa rovnomerne vysušili a boli chrumkavé. Skladujte v papierovom vrecku približne týždeň.

Odporúčame prečítať: Rybie filé v alobale so šampiňónmi

banánové chipsy

Zdroj: cravecookclick.com

Hruškovo-škoricové chipsy s čokoládou

Milovníci hrušiek a čokolády si pri tomto recepte prídu na svoje. Chrumkavé hruškové chipsy vám vďaka obsiahnutej škorici prevoňajú celý dom a prinesú atmosféru Vianoc. Sú jednoduchým zákuskom či už do práce, na cesty alebo len tak na doma.

Ingrediencie:

  • 2 hrušky

  • 1 čajová lyžička škorice

  • 1 polievková lyžica trstinového cukru

  • 100 gramov mliečnej alebo horkej čokolády (podľa chuti)

Postup:

Hrušky nakrájajte na veľmi tenké plátky s hrúbkou do 2 milimetrov. Vyrezať môžete aj strednú časť s jadrovníkom. Plátky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Hrušky je dobré rozložiť tak, aby sa neprekrývali. V miske zmiešajte škoricu s trstinovým cukrom a hrušky posypte.

Dajte do rozohriatej rúry na 110°C a pečte po dobu 1 hodiny. Následne otočte plátky na druhú stranu a pečte približne 30 minút alebo pokým chipsy nebudú dostatočne chrumkavé.

Ak sú však vaše plátky hrubšie, môže im to trvať aj hodinku. Potom roztopte čokoládu a podávajte. Chipsy si v nej môžete priamo máčať alebo ich len čokoládou poliať a nechať zatuhnúť.

hruškovo-škoricové chipsy

Zdroj: eatwell101

Pečené mrkvové chipsy s kari korením

Ak máte po sladkom chuť aj na niečo slané, vyskúšajte mrkvové chipsy. Korenistú chuť tenučkých mrkvových chipsov si jednoducho zamilujete. Ak však nie ste milovníkom kari, môžete použiť obyčajnú soľ a iné koreniny.

Ingrediencie na mrkvové chipsy s kari korením:

  • väčšia mrkva

  • lyžička olivového oleja 

  • ½ - 1 lyžička sladkého kari korenia, prípadne iné korenie

  • štipka soli                                                                                                                                       

Domáce zeleninové chipsy - postup:

Očistite si mrkvu a škrabkou ju naškrábte na tenké plátky jednotnej hrúbky. V miske zmiešajte olivový olej a koreniny spolu s plátkami mrkvy. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rozohriatej rúry na 180 stupňov.

Pečte po dobu 10-15 minút. Dávajte pozor, aby sa plátky neprekrývali. Chipsy vám pekne zhnednú a zostanú krásne chrumkavé. Zdravé a jednoduché občerstvenie je na svete.

Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta 

mrkvové chipsy

Zdroj: ohmyveggies.com

Zeleninové chipsy zo špenátu

Kelové chipsy sú už dobre známe, tak prečo nevyskúšať špenátové? Špenát je bohatý na železo a v kombinácii s olivovým olejom sú tieto chipsy vynikajúcim zdrojom živín.

Ingrediencie na pečené špenátové chipsy:

  • 3 šálky baby špenátu   

  • 1 lyžica olivového oleja 

  • soľ, korenie, sušený cesnak podľa chuti   

Ako pripraviť špenátové chipsy?

Opláchnite baby špenát a v miske zmiešajte spolu s olivovým olejom a koreninami. Vymastite plech olivovým olejom a vložte špenát do vyhriatej rúry na 160. Po 10-15 minútach rúru vypnite a nechajte čipsy ,,dôjsť" približne 5 minút. Tento recept je neuveriteľne rýchly, chutný a zdravý.

Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka

špenátové chipsy

Zdroj: deed.sk

Pikantné batátové chipsy

Zdravé batátové chipsy:

  • batáty

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 1 lyžička mletej červenej papriky

  • ½ lyžičky sušeného cesnaku

  • ½ lyžičky kajenského korenia

  • 1 lyžička soli

Ako pripraviť zdravé chipsy z batát?

Batáty môžete použiť aj so samotnou šupkou. Stačí ich len poriadne poumývať a nakrájať na tenké plátky. V miske zmiešajte koreniny s olivovým olejom. Nakrájané batáty obaľte v olejovo-koreninovej zmesi a rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

Batátové chipsy pečieme približne 30 minút na 200 °C. 

Ďalšie inšpirácie na domáce chipsy

Ak chcete maškrtiť zdravšie, tak vyskúšajte aj ďalšie alternatívy na domáce chipsy. Skvelé sú napríklad zelerové chipsy, cviklové chipsy, kelové chipsy a pod. 

Aktualizovaný článok: 13.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

49 komentárov

Soňa Krátka 10.12.15 08:33

SK
karma
114.00

Urcite vyskusam,vyzera to lakavo.My robievame kazdy rok len take obycajne jablkove,hruskove,teraz sme skusali aj paradajky,boli dobre.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Gážiková 10.12.15 08:42

ZG
karma
-1.00

Sušené jabĺčka to ja môžem vždy,robila ich moja starká,teraz mamina,no a niekedy v budúcnosti to asi čaká aj mňa.

  • 0
Odpovedať

Patrícia Debnárová 10.12.15 12:32

PD
karma
-1.00

Tak tie mrkvové určite vyskúšam. :)

  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 10.12.15 13:19

GV
karma
85.00

minule sme si upiekli domáce chipsy a boli veľmi chutné

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 10.12.15 14:43

karma
-1.00

tak toto určite vyskúšam vyzerá to veľmi dobre :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Semaníková 10.12.15 14:45

LS
karma
-1.00

zdravé a určite aj chutné :)

  • 0
Odpovedať

Marcela Šagatova 10.12.15 17:24

karma
-1.00

tie mrkvové určite vyskúšam, vyzerajú skvele

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 10.12.15 20:48

karma
93.00

nie že by sa to dalo porovnať s chipsami :D ale vyzerá to dobre a je to určite zdravšie.jabĺčka robievam, vyskúšam aj mrkvu :)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 10.12.15 21:05

karma
74.00

užasné tie jablčkové určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Daniela Siplakova 10.12.15 21:53

DS
karma
-1.00

no neviem čipsy su čipsy :D

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 10.12.15 22:57

karma
-1.00

zaujali ma mrkvové a špenátové môžu byť dobré

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 10.12.15 23:33

IM
karma
100.00

vyskušame, sušené ovocie mnam babička vždy nasušila tak vyskušeme aj toto

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 11.12.15 17:12

AK
karma
100.00

stojí za vyskúšanie

  • 0
Odpovedať

Milena Macková 11.12.15 17:35

MM
karma
-1.00

Tak, mala som dojem, že poznám všetky, ale s tými špenátovými ste ma dostali. Vyskúšam určite.

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 11.12.15 19:50

MP
karma
97.00

Jablkove vyskusam hned zajtra, mnam :)

  • 0
Odpovedať

Natália Malatincová 11.12.15 22:47

NM
karma
-1.00

Určite vyskúšam všetky, ale najviac ma teda zaujali tie mrkvové... takéto maškrtky ja môžem. :)

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 12.12.15 17:39

MR
karma
109.00

vďaka za inšpiráciu, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Katarína Hlocká Uličná 13.12.15 14:53

KHU
karma
-1.00

skvelé nápady

  • 0
Odpovedať

Katarína Hlocká Uličná 13.12.15 14:54

KHU
karma
-1.00

teším sa na tie špenátove

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.09.18 12:41

AS
karma
108.00

už ste ich vyskúšali ? keď boli dobré, tak aj ja skúsim...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.12.15 15:36

JK
karma
100.00

zaujímavé receptíky jablčka robievam

  • 0
Odpovedať

Júlia Anyalaiová 13.12.15 18:50

JA
karma
-1.00

zaujali ma mrkvové a spenátové, vyzerajú dobre

  • 0
Odpovedať

Viera Dvoranova 14.12.15 00:23

VD
karma
-1.00

jablko skorica su naj

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 15.12.15 07:42

karma
113.00

budu zkoušet ty špenátové

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 15.12.15 08:03

MZ
karma
-1.00

Vyzerajú lákavo.. U nás robievame klasiku, jablkové čipsy.. Snáď sa podarí vyskúšať aj nové recepty :) ďakujeme za tipy :)

  • -1
Odpovedať

Mária Maxianová 15.12.15 18:49

MM
karma
100.00

dobré tipy, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Anita Makkiová 15.12.15 21:44

AM
karma
-1.00

jablkový chips zajtra vyskúšam

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 16.12.15 10:30

IP
karma
89.00

tak tie jablkove a mrkvove by som skusila....a este lepsie by bolo ,keby mi ich niekto pripraví....:)

  • 0
Odpovedať

Iveta Jašáková 16.12.15 10:49

IJ
karma
-1.00

Pečené špenátové chipsy, vyskúšali sme, výborné, chrumkavé, odporúčame.

  • 0
Odpovedať

Monika Strbova 21.12.15 22:54

MS
karma
-1.00

tie banány musia byť super :) mne chutia iba sušené jabĺčka, kokos a banány :))

  • 0
Odpovedať

Lucia Vajsová 25.12.15 11:22

LV
karma
-1.00

Sušené jabĺčka milujem od detstva, ale iné sme veru neskúšali...

  • 0
Odpovedať

Lucia Vajsová 25.12.15 11:22

LV
karma
-1.00

Sušené jabĺčka milujem od detstva, ale iné sme veru neskúšali...

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 25.12.15 23:53

RM
karma
100.00

Sušené jablčka mávame často v zime , ale tie mrkvové s kari korením určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Eva Palakova 26.12.15 13:36

EP
karma
-1.00

Vyzera to vynikajuco,urcite vyskusam, a hlavne teraz medzi sviatkami,nieco lahsie

  • 0
Odpovedať

Marcela Šagatova 27.12.15 13:34

karma
-1.00

najviac zbožňujem sušené jabĺčka posypané škoricou :)

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.09.18 12:42

AS
karma
108.00

aj u nás všetko škoricové chutí

  • 0
Odpovedať

Nikola Pelechová 02.01.16 20:31

NP
karma
-1.00

tie jablkove robime..a su perfektne

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 12.01.16 08:38

MG
karma
104.00

zaujali ma pečené špenátové chipsy, nikdy som to od nikoho nepočula, ideme to vyskúšať :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Trochanová 19.01.16 20:32

IT
karma
-1.00

och jablkove to je mnamka :)

  • 0
Odpovedať

Žofia Mažáriová 22.01.16 08:30

ŽM
karma
115.00

jablkovo-škoricové čipsy - pochutnali sme si

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 23.01.16 18:31

karma
113.00

mrkvové jsem vyzkoušela a byly moc dobré i když nezvyklé

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 25.01.16 10:32

BS
karma
100.00

Nedávno sme vyskúšali, sú vynikajúce, pamätám si ich z detstva, keď sa rodičom o sušičkách ani nesnívalo.:))

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 25.01.16 10:33

BS
karma
100.00

Aj hruškové sú vynikajúce, vyskúšajte ich nezameniteľnú chuť:))

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 05.03.16 07:45

karma
74.00

máme ešte jablčka dnes vyskúšam vyzeraju lákavo

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.09.18 12:40

AS
karma
108.00

aké boli ? aj ja chcem vyskúšať práve tieto

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 03.03.17 17:26

PV
karma
113.00

Páni, tak to je dobrota..Tie hruškovo-škoricové s čokoládkou určite spravím , a tiež banánové ..!! Mňamka..

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 07.08.17 09:10

MB
karma
98.00

Všetky vyzerajú úžasne, mám doma aj hrušky a jablká, hneď ich aj vyskúšam. Moja dcéra (9) má strašne rada aj cviklové a mrkvové, skúsim ich asi pripraviť obdobne.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.09.18 12:38

AS
karma
108.00

ĎAKUJEM !!!!Za výborné recepty !!!) ako prvé vyskúšam jablkovo-škoricové. namiesto práškového cukru skúsim tam dať vanilkový cukor- uvidíme, aké budú.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 24.05.20 15:47

KS
karma
133.00

Mňam aké chutné recepty :-) Ja som si kvôli tomu, aby som mohla sušiť jablká, kúpila sušičku ovocia :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní