Nový čínsky rok a Feng Šuej: Aké sú zvyky a rituály?

Nový čínsky rok a Feng Šuej: Aké sú zvyky a rituály?
  • 01.02.2020
  • Darina Veen-Kaššová

Umenie harmónie života a zdravého bývania Feng Šuej pochádza z Ázie a za krajinu jeho pôvodu sa označuje Čína. Jeho praktizovanie sa tam považuje za samozrejmú súčasť každodenného života. Keďže sa vo Feng Šuej pozeráme nielen na priestor, v ktorom žijeme a pracujeme, ale aj na čas, keď meníme svoj život, pozrime sa bližšie na obdobie Nového roka.  

Prirodzené, cyklické usporiadanie životnej energie Čchi znamená podľa Feng Šuej, že každý rok je spojený s určitým prvkom Feng Šuej ako aj so znamením zverokruhu. To určuje kvalitu energie v novom roku. Výsledkom je, že každý rok je energeticky odlišný a teda „zafarbený“ charakterom tohto prvku. Viac o piatich prvkoch sa dozviete v článku – Dodaj energiu svojmu životu pomocou feng šuej!

V minulom roku, v roku 2019, to bol prvok 8-ZEM. Číslo priradené k prvku súvisí s astrologickou metódou deviatich hviezd. 8-ZEM je prvok, ktorý rád obracia veci hore nohami, vytiahne všetko na povrch a takmer každého z nás prinúti si opätovne usporiadať základy našej existencie. Minulý rok bol rokom, v ktorom sme si nedovolili odpočívať a pohodlne sedieť, bolo by to proti prirodzenému poriadku energie roka.

V tomto novom roku 2020 je ústredným prvkom 7-KOV. Je to prvok, ktorý predstavuje proces dozrievania, obdobie charakterizované otázkami a vývojom vlastnej identity. Obdobie, ktoré má veľa nejasností a nejednoznačností, ktoré sú potrebné a dávajú nám jednotlivcom príležitosť objaviť a rozvíjať seba samého. Vo všeobecnosti by mal byť budúci rok úspešný a bude nám priať v oblasti kariéry a financií.  

Pozri aj: Zisti, čo je najväčšia epidémia súčasnosti a nauč sa s ňou bojovať!

čínsky nový rok

Zdroj: Shutterstock®

Pozrime sa však na zaujímavosti čínskeho Nového roka

Čínsky kalendár sa od nášho v mnohom odlišuje. Nový rok sa nazýva lunárny Nový rok a odvíja od cyklu mesiaca. Nezačína sa tradične ako u nás 1. januára, ale prichádza každý rok v iný deň a považuje sa za začiatok jari. Spadá vždy na druhý nový mesiac po zimnom slnovrate. V tomto roku 2020 sa oslavuje Nový rok 25. januára. Je najdôležitejším a najväčším sviatkom v roku, asi ako u nás Vianoce.

Oslavy čínskeho Nového roka sú veľkolepé, trvajú 15 dní a oslavujú sa v celej Číne, ale i v ázijských krajinách (Taiwan, Filipíny, Vietnam, Malajzia, Kórea i Japonsko). Taktiež ho oslavujú ázijské komunity v mestách po celom svete, dokonca i v našich európskych mestách; v Londýne, Paríži, Amsterdame, Madride, Bruseli.   

rok potkana 2020

Zdroj: Shutterstock®

Zvyky a rituály

Pred Novým rokom je dôležité poriadne si doma upratať. Túto tradíciu považujú Číňania za veľmi dôležitú. Prečo? Aby sme vymietli z domu všetku starú energiu a smolu, ktorá sa u nás nahromadila v priebehu predchádzajúceho roka. Pozametajme teda všetky ťažkosti osudu a vyčistime tak cestu novému šťastiu, aby nám nový rok bežal v ústrety jari voľný a nezaťažený.

Ďalšou dôležitou súčasťou tradícií je červená výzdoba. Červená je v Ázii považovaná za šťastnú, a preto sa používa práve na výzdobu – napríklad stuhy, lampióny, obrázky so zvieratami, s čínskym znakom šťastia alebo papierové vystrihovačky, ktoré sú starovekým čínskym umením pochádzajúcim z dynastie Han.

Súčasťou výzdoby sú aj misky s mandarínkami. Veľké mestá, ako napríklad Hongkong, sa naplnia mandarínkami. Mandarínkové pomaranče sa pestujú v Číne od čias staroveku a vždy boli vysoko ceneným ovocím. Sú symbolom radosti a bohatstva. Na cisárskom dvore zamestnávali v čase dynastie Han dokonca plateného úradníka (ministra pomarančov) na prezentovanie ovocia kráľovskému dvoru.

Feng Šuej je všade

Veľa z toho, čo nás učí Feng Šuej, je známe aj v iných krajinách. V Európe existovali hlboké vedomosti o týchto súvislostiach. Každá dávnoveká kultúra vedela o zákonitostiach prúdenia energie v prírode a podľa nich sa riadila. Môžeme spomenúť Grékov, Keltov alebo i starých Slovanov a Germánov, ktorí pre svoje stavby; kostoly, kláštory, zámky a hrady, vyhľadávali zvláštne miesta a využívali poznatky o pôsobení lokalít, stavebných materiálov, proporcií a svetových strán.

Odporúčame: Šťastný domov plný harmónie a pozitívnej energie: Ako si ho vytvoriť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 02.02.20 18:14

MM
karma
100.00

toho roku veru nemajú šťastný Nový rok

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 04.02.20 13:27

JK
karma
103.00

zaujímavé čítanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní