Parný zábal: Kedy si jeho skvelé účinky nesmieš nechať ujsť?

Parný zábal: Kedy si jeho skvelé účinky nesmieš nechať ujsť?

Napadlo by vám, že aj niečo také prosté a samozrejmé ako je para, dokáže pomáhať a liečiť? Áno, všetci poznáme silu a účinky naparovania sa pri rôznych problémoch, najčastejšie upchatých dutinách. Ale to nie je ani zďaleka všetko, čím nám vie para prospieť. Parný zábal je preto niečo, čo by ste mali rozhodne spoznať, ideálne na vlastnej koži. Zistite o tomto fenoméne viac!

Lacná a rýchla pomoc

Ak si myslíte, že parný zábal je nejaká špeciálna procedúra, za ktorú treba vyhadzovať nemalé peniaze v špecializovaných salónoch, musíme vás vyviesť z omylu. Ako sa vraví, práve v jednoduchosti je najväčšia sila a v tomto prípade to platí niekoľkonásobne. Ale pekne po poriadku. Určite sa aj vám neraz stáva, že napriek tomu, že sa stravujete priam ukážkovo a staráte sa o svoje zdravie tak, že by ste o tom mohli prednášať, predsa len vás občas postihne nejaká tá hnačka, zápcha, plynatosť či bolesť brucha. Nie je to nič neobvyklé a ak sa to nestáva opakovane a často, netreba z toho robiť priveľkú vedu. Stačí jednoducho vyskúšať parný zábal. Ako na to?

Pozri aj: Kapustný list ako liek: Zisti, s akými ťažkosťami ti dokáže pomôcť!

pomoc pri zápche

Zdroj: Shutterstock®

Takto si pripravíte parný zábal:

Do fľaše nalejte horúcu vodu, zabaľte ju do vlhkého uteráka a položte na brucho. Vlhký uterák je tu veľmi dôležitým prvkom, v opačnom prípade by ste si mohli zbytočne uhnať popáleniny. Otestujte preto teplotu fľaše najprv na dlani a na brucho si ju položte až vtedy, keď pre vás nebude príliš horúca. Avšak platí, že čím teplejší zábal, tým lepšie. To všetko ešte prekryte jedným suchým uterákom. Je dobré si ľahnúť, prikryť sa dekou, vypnúť televízor, odložiť mobil, jednoducho absolútne sa uvoľniť.

Bez uvoľnenia to nepôjde

Ak vám celá tá vyššie uvedená „tortúra“ príde zbytočná, prehnaná až komická, tak verte, že bez pomoci psychiky, bez riadneho uvoľnenia tela aj mysle, toho veľa nedosiahnete ani len v takom prípade, ako je obyčajná zápcha. Nezabúdajte ani na hlboké a vedomé dýchanie, ideálne do bránice, nie do hrudníka. Že dýchate do bránice, spoznáte veľmi jednoducho – namiesto dvíhania hrudníka sa vám bude dvíhať brucho. Tento krok je mimoriadne dôležitý, pretože ním prekrvíte organizmus a opäť prebudíte črevá a ich peristaltiku. Môžete si pustiť aj relaxačnú hudbu.

liečivá relaxácia

Zdroj: Shutterstock®

Rokmi overená „medicína“

Možno na vás takýto zábal v detstve aplikovali aj vaše mamy či babky, veď skutočne nejde o žiadnu univerzitnú vedu a netreba sa predsa hneď obracať na lieky, plné chémie. Parný zábal, priložený na brucho, totiž dokáže zázraky. Pokojne si ho aplikujte aj viackrát v rámci dňa, no nezabúdajte ani na šetriaci režim, pokiaľ ide o stravu. V praxi to znamená, že pri hnačke vylúčte mlieko, vlákninu a strukoviny, naopak, posilnite pitný režim, škrob, napríklad uvarenú ryžu alebo uvarené zemiaky, ako aj probiotiká. Pri zápche si zase pomôžte dočasným vyradením vyprážaných jedál, mliečnych výrobkov aj bielej múky, naopak, prijímajte viac čerstvého ovocia, zeleniny, semienok a pomôžu vám aj sušené slivky, na noc namočené vo vode.

Prečítaj si: Zdravo a bez chémie: Recepty na prírodné farbenie a tónovanie vlasov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní